Αγκινάρες μουσακάς
Καθαρίζομε τις αγκινάρες, τις τρίβομε με αλάτι και λεμόνι. Τις βράζομε ελαφρά. Στρώνομε σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί αγκινάρες. Βάζομε από πάνω λίγο πιπέρι, ένα κομματάκι φρέσκο βούτυρο σε κάθε αγκινάρα και τυρί τριμμένο. Από πάνω ψημένο κιμά όπως για παστίτσιο, κοινό μουσακά κ.τ.λ. Βάζομε πάλι τυράκι στον κιμά να είναι κρύος, από πάνω αγκινάρες με τον ίδιο τρόπο και από πάνω μπεσαμέλ (6 φλυτζάνες γάλα, 9 κουταλιές αλεύρι, 4 αβγά, 50 γρ. βούτυρο, τυρί ξυσμένο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο).
Αγκινάρες μπεσαμέλ
Δέκα αγκινάρες, 1 φλυτζάνα ψιλοκομμένη φέτα, πέντε φέτες ψιλοκομμένο ζαμπόν, μια φλυτζάνα τσαγιού παρμεζάνα, μπεσαμέλ σφικτή, ένα τρίτο φλυτζανιού βούτυρο λιωμένο, 2-3 κουταλιές φρυγανιά κοπανισμένη.
Καθαρίζετε τις αγκινάρες χωρίς καθόλου κοτσάνια και βράζετε ως συνήθως να μαλακώσουν. Τις βάζετε να στραγγίσουν. Ψιλοκόβετε την φέτα και την ανακατεύετε με το ζαμπόν. Προσθέτετε μισό φλυτζάνι μπεσαμέλ και ανακατεύετε όλα μαζί.
Σε βουτυρωμένο πυρέξ στρώνετε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ. Την πασπαλίζετε με τυρί. Τοποθετείτε τις αγκινάρες και τις ραντίζετε με λίγο βούτυρο. Τις γεμίζετε με την γέμιση φέτα – ζαμπόν. Απλώνετε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και τυρί. Πασπαλίζετε με φρυγανιά και λιωμένο βούτυρο και ψήνετε σε μέτριο φούρνο έως ότου ροδίσει (15-20 λεπτά).
Αγκινάρες αλά πολίτα
Δέκα αγκινάρες, δύο φλυτζάνες λάδι, μισό κιλό πατάτες μικρές, δεκαπέντε κρεμμυδάκια μικρά ολόκληρα, δύο ψιλοκομμένα κρεμμύδια φρέσκα, άνηθο ψιλοκομμένο, 4 καρότα κομμένα σε στρογγυλά φετάκια, τρία λεμόνια, αλάτι, πιπέρι.
Βάζομε στο τσικάλι δύο φλυτζάνες λάδι, τα ολόκληρα κρεμμύδια και τα φρέσκα λίγο να μαραθούν. Προσθέτομε δύο φλυτζάνες νερό, τα καρότα και τον άνηθο και βράζομε δέκα λεπτά. Ρίχνομε άλλο ένα φλυτζάνι νερό και τον χυμό δύο λεμονιών και αφού πάρουν βράση ρίχνομε ολόκληρες τις πατάτες και τις αγκινάρες. Προσθέτομε αλάτι, πιπέρι και οι αγκινάρες να σκεπάζονται από νερό, σκεπάζομε το τσικάλι και αφήνομε το φαγητό να σιγοβράσει περίπου μια ώρα. (Για να είναι άσπρες οι αγκινάρες, εκτός από το τρίψιμο με λεμόνι και αλάτι, σκεπάζομε το τσικάλι με μια λαδόκολλα στρογγυλή με μια τρύπα στο κέντρο του τσικαλιού και σκεπάζομε με το καπάκι).
Αγκινάρες τουρσί
Καθαρίζονται και βράζονται σε νερό με αλάτι, λεμόνι και λίγο ξύδι μέχρι να βράσουν χωρίς να παραβράσουν. Τις βάζετε σε λεκανίτσα γυάλινη με ξύδι και τις αφήνετε 2-3 μέρες. Τις τραβάτε και τις βάζετε στο λάδι σε γυάλινα βάζα.
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινή όμηρος έχασε τη ζωή της, στον…
Μια πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων αναφορικά με τον Ήλιο δημιουργεί ερωτήματα. Στο σημείο υπάρχουν μερικά παράξενα…
Ο Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης και πρώην αντινομάρχης Χανίων, συμεμτείχε στη μαζική…
Σοκαριστικές στιγμές είχε ζήσει η Νικολέτα Κάρδαρη, μαθήτρια της Γ' Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Χανίων…
This website uses cookies.