Αγκινάρες μουσακάς
Καθαρίζομε τις αγκινάρες, τις τρίβομε με αλάτι και λεμόνι. Τις βράζομε ελαφρά. Στρώνομε σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί αγκινάρες. Βάζομε από πάνω λίγο πιπέρι, ένα κομματάκι φρέσκο βούτυρο σε κάθε αγκινάρα και τυρί τριμμένο. Από πάνω ψημένο κιμά όπως για παστίτσιο, κοινό μουσακά κ.τ.λ. Βάζομε πάλι τυράκι στον κιμά να είναι κρύος, από πάνω αγκινάρες με τον ίδιο τρόπο και από πάνω μπεσαμέλ (6 φλυτζάνες γάλα, 9 κουταλιές αλεύρι, 4 αβγά, 50 γρ. βούτυρο, τυρί ξυσμένο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο).

Αγκινάρες μπεσαμέλ
Δέκα αγκινάρες, 1 φλυτζάνα ψιλοκομμένη φέτα, πέντε φέτες ψιλοκομμένο ζαμπόν, μια φλυτζάνα τσαγιού παρμεζάνα, μπεσαμέλ σφικτή, ένα τρίτο φλυτζανιού βούτυρο λιωμένο, 2-3 κουταλιές φρυγανιά κοπανισμένη.
Καθαρίζετε τις αγκινάρες χωρίς καθόλου κοτσάνια και βράζετε ως συνήθως να μαλακώσουν. Τις βάζετε να στραγγίσουν. Ψιλοκόβετε την φέτα και την ανακατεύετε με το ζαμπόν. Προσθέτετε μισό φλυτζάνι μπεσαμέλ και ανακατεύετε όλα μαζί.
Σε βουτυρωμένο πυρέξ στρώνετε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ. Την πασπαλίζετε με τυρί. Τοποθετείτε τις αγκινάρες και τις ραντίζετε με λίγο βούτυρο. Τις γεμίζετε με την γέμιση φέτα – ζαμπόν. Απλώνετε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και τυρί. Πασπαλίζετε με φρυγανιά και λιωμένο βούτυρο και ψήνετε σε μέτριο φούρνο έως ότου ροδίσει (15-20 λεπτά).

Αγκινάρες αλά πολίτα
Δέκα αγκινάρες, δύο φλυτζάνες λάδι, μισό κιλό πατάτες μικρές, δεκαπέντε κρεμμυδάκια μικρά ολόκληρα, δύο ψιλοκομμένα κρεμμύδια φρέσκα, άνηθο ψιλοκομμένο, 4 καρότα κομμένα σε στρογγυλά φετάκια, τρία λεμόνια, αλάτι, πιπέρι.
Βάζομε στο τσικάλι δύο φλυτζάνες λάδι, τα ολόκληρα κρεμμύδια και τα φρέσκα λίγο να μαραθούν. Προσθέτομε δύο φλυτζάνες νερό, τα καρότα και τον άνηθο και βράζομε δέκα λεπτά. Ρίχνομε άλλο ένα φλυτζάνι νερό και τον χυμό δύο λεμονιών και αφού πάρουν βράση ρίχνομε ολόκληρες τις πατάτες και τις αγκινάρες. Προσθέτομε αλάτι, πιπέρι και οι αγκινάρες να σκεπάζονται από νερό, σκεπάζομε το τσικάλι και αφήνομε το φαγητό να σιγοβράσει περίπου μια ώρα. (Για να είναι άσπρες οι αγκινάρες, εκτός από το τρίψιμο με λεμόνι και αλάτι, σκεπάζομε το τσικάλι με μια λαδόκολλα στρογγυλή με μια τρύπα στο κέντρο του τσικαλιού και σκεπάζομε με το καπάκι).

Αγκινάρες τουρσί
Καθαρίζονται και βράζονται σε νερό με αλάτι, λεμόνι και λίγο ξύδι μέχρι να βράσουν χωρίς να παραβράσουν. Τις βάζετε σε λεκανίτσα γυάλινη με ξύδι και τις αφήνετε 2-3 μέρες. Τις τραβάτε και τις βάζετε στο λάδι σε γυάλινα βάζα.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ντ. Μπακογιάννη: Αν ο Σαμαράς ψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, θα βγαίναμε πέντε χρόνια νωρίτερα

Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…

38 mins ago

Κρήτη: Έπιασαν τον γαμπρό με κόκα, σχόλασε ο γάμος!

Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…

44 mins ago

Γάζα: Ακόμα ένας όμηρος σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό

Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινή όμηρος έχασε τη ζωή της, στον…

45 mins ago

Ανησυχούν οι επιστήμονες: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου – Πώς επηρεάζεται ο πλανήτης μας

Μια πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων αναφορικά με τον Ήλιο δημιουργεί ερωτήματα. Στο σημείο υπάρχουν μερικά παράξενα…

46 mins ago

Γ. Αγοραστάκης: “Συλλάβαμε τους Αμερικάνους των βάσεων με τη γίδα στον ώμο, καθώς σκορπούσαν στην περιοχή μας επικίνδυνα απόβλητα”

Ο Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης και πρώην αντινομάρχης Χανίων, συμεμτείχε στη μαζική…

51 mins ago

Η μαρτυρία της Χανιώτισσας μαθήτριας από την τρομακτική εισβολή μεθυσμένων Αμερικανών στρατιωτικών στο δωμάτιό της

Σοκαριστικές στιγμές είχε ζήσει η Νικολέτα Κάρδαρη, μαθήτρια της Γ' Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Χανίων…

57 mins ago

This website uses cookies.