20.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Αγκινάρες σαλάτα
Καθαρίζομε τις αγκινάρες, τις πλένομε, τις τρίβομε με λεμόνι και αλάτι, τις κόβομε φετούλες, ξεφλουδίζομε κουκιά φρέσκα και τα βάζομε μαζί. Ρίχνομε μερικές αλατσολιές. Ψιλοκόβομε φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο ν’ ‘’ακούγεται’’. Βάζομε ελάχιστο αλάτι, ελάχιστο λάδι και πολύ – πολύ λεμόνι. Ωραιότατη σαλάτα.

Σαλάτα με αγριόχορτα και άλλα
Κόβομε καυκαλήθρα, μαρούλι, τσόχους, γαλατσίδες (αν είναι της θάλασσας τις κάνομε αυτές τις γαλατσίδες σαλάτα και σκέτες. Πολύ ωραίες). Προσθέτομε ψαρές, άνηθο, κρεμμυδάκι φρέσκο, αλατάκι, λάδι και ξύδι. Και αυτή η σαλάτα είναι πολύ νόστιμη.

Αγκινάρες με κουκιά και σαλιγκάρια
Τα σαλιγκάρια, πρώτα τα καθαρίζομε, έπειτα τα βάζομε σε νερό και τ’ αφήνομε μέχρι να βγάλουν τις μύτες τους. Μη βάλομε κανένα ψόφιο. Όταν βγάλουν τις μύτες τους τα βάζομε σε άλλο νερό και τα βράζομε (οι ζωόφιλοι θα μας πάνε στα δικαστήρια γιατί τα βράζομε ζωντανά), τα τραβάμε και τα αφήνομε στην άκρη. Βάζομε σ’ ένα τσικάλι μια φλυτζάνα λάδι, λίγο σκόρδο και κρεμμύδι και τα τσιγαρίζομε ελαφρά. Προσθέτομε και φρέσκα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα. Βάζομε τις αγκινάρες και τα κουκιά ξεσποριασμένα. Αν τα φλούδια τους είναι δροσερά, τα κόβομε κομμάτια, πελεκάμε τις άκριες και τα βάζομε με τα φλούδια. Τσιγαρίζομε λίγο και προσθέτομε ψιλοκομμένο άνηθο αρκετό (εε, αν σας αρέσει αρκετός). Βάζομε νερό, αλάτι, πιπέρι και προσθέτομε και τους βρασμένους χοχλιούς. Ψήνομε. Κατά διαστήματα προσθέτομε από λίγο νερό. Μέχρι να ψηθούν καλά και τα κουκιά και οι αγκινάρες. Αφήνομε να μείνουν με το λάδι τους. Τότε στύβομε 4-5 λεμόνια, ή και λιγότερα ανάλογα το μέγεθός τους και πόσο θέλετε να ακούγετε το λεμόνι. Διαλύομε στο λεμόνι 2-3 κουταλιές κορνφλάουρ ή αλεύρι και ρίχνετε ζωμό καυτό να διαλυθεί εντελώς το αλεύρι χωρίς να σβολιάσει. Το γυρνάτε στο τσικάλι και αφήνεται να πάρει 2-3 βράσεις να πήξει λίγο ο ζωμός του. Όχι πολύ όμως.

Αγκινάρες μουσακάς (πολύ ωραίος)
Βράζετε τις αγκινάρες, καθαρισμένες βέβαια, χωρίς να τις κόψετε. Τις βράζετε τόσο όσο. Να κρατούν λίγο. Τις κόβετε στρογγυλές οριζόντια. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ, το στρώνετε με αγκινάρες, που τις έχετε αλατίσει και πιπερώσει. Σε κάθε αγκινάρα βάζετε ένα μικρό κομματάκι φρέσκο βούτυρο. Από πάνω τυρί ή κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ή ρεγγάτο που όμως τα ξύνετε εσείς. Όχι ξυσμένα έτοιμα τυριά. Από πάνω βάζετε τον κιμά ψημένο όπως για συνηθισμένο μουσακά. Εντελώς κρύος τον πασπαλίζετε τυρί. Από πάνω πάλι αγκινάρες με την ίδια διαδικασία και από πάνω η μπεσαμέλ. Πολύ φίνος μουσακά.

Αγκινάρες με φύλλο κρούστας και κιμά
Τρία τέταρτα του κιλού κιμάς, ένα κρεμμύδι, μια κουταλιά πελτές ντομάτας και 2-3 ξυσμένες ντομάτες, οκτώ αγκινάρες, μια φλυτζάνα τσαγιού αρακάς, τρεις κουταλιές βούτυρο.
Μπεσαμέλ: ένα κουτί γάλα εβαπορέ, οκτώ κουταλιές αλεύρι, τρεις κουταλιές βούτυρο, τρεις κρόκοι αβγών, μια φλυτζάνα τσαγιού τυρί, δώδεκα φύλλα μπακλαβά, βούτυρο για τα φύλλα, αλάτι, πιπέρι,
Ψήνομε τον κιμά ως συνήθως. Καθαρίζομε και τρίβομε τις αγκινάρες ως συνήθως και τις βράζομε σε αλατισμένο νερό. Ρίχνομε και τον αρακά μέσα, τα στραγγίζομε και κόβομε τις αγκινάρες σε πολύ μικρά κομματάκια. Τις ανακατεύομε με τον αρακά και τις περιχύνομε με το λιωμένο βούτυρο.
Ανοίγομε το κουτί με το γάλα και το ανακατεύομε με ένα κουτί νερό και φτιάχνομε την μπεσαμέλ με τα υλικά που σας γράψαμε. Να γίνει μέλλον σφιχτή. Προσθέτομε το τυρί (παρμεζάνα). Βουτυρώνομε το ταψί και στρώνομε 6-8 φύλλα καλά βουτυρωμένα ένα – ένα. Στρώνομε τις μισές αγκινάρες – αρακά, πασπαλίζομε με τυρί ρίχνομε την μισή μπεσαμέλ, στρώνομε τον κιμά και από πάνω τις υπόλοιπες αγκινάρες, τις πασπαλίζομε με τυρί και ρίχνομε την μπεσαμέλ. Διπλώνομε τα φύλλα που περισσεύουν και βάζομε από πάνω 4-5 φύλλα βουτυρωμένα ένα – ένα. Βουτυρώνομε καλά το τελευταίο, χαράζομε πολύ ελαφρά και ψήνομε σε μέτριο φούρνο επί 40 λεπτά.

Αγκινάρες μπεσαμέλ
Δέκα αγκινάρες, τρία τέταρτα της φλυτζάνας ψιλοκομμένη φέτα, πέντε φέτες ψιλοκομμένο ζαμπόν, μια φλυτζάνα τσαγιού παρμεζάνα ή γραβιέρα, μπεσαμέλ σφικτή, ένα τρίτο φλυτζάνας βούτυρο, λίγη φρυγανιά κοπανισμένη.
Καθαρίζετε χωρίς κοτσάνια τις αγκινάρες και τις βράζετε να μαλακώσουν καλά. Τις βάζετε να στραγγίσουν. Ψιλοκόβετε την φέτα και την ανακατεύετε με ζαμπόν. Προσθέτετε μισή φλυτζάνα μπεσαμέλ και ανακατεύετε όλα μαζί. Σε πυρέξ βουτυρωμένο στρώνετε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ. Την πασπαλίζετε με τυρί. Τοποθετείτε τις αγκινάρες και τις ραντίζετε με λίγο βούτυρο. Τις γεμίζετε όλη την επιφάνεια με την γέμιση φέτα – ζαμπόν. Απλώνετε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και τυρί. Πασπαλίζετε με φρυγανιά τριμμένη και λιωμένο βούτυρο. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο έως να ροδίσει.

Αγκινάρες αλά πολίτα
Δέκα αγκινάρες, δύο φλυτζάνες λάδι, μισό κιλό πατάτες μικρές, δεκαπέντε κρεμμυδάκια μικρά ολόκληρα, δύο ψιλοκομμένα κρεμμύδια φρέσκα, άνηθο ψιλοκομμένο, 4 καρότα κομμένα στρογγυλά μέτρια, τρία λεμόνια, αλάτι, πιπέρι.
Καθαρίζομε τις αγκινάρες και τις βάζομε για να μη μαυρίσουν σε νερό με αλάτι και λεμόνι. Καθαρίζομε τις πατάτες και όλα τα υλικά. Βάζομε στο τσικάλι δύο φλυτζάνες λάδι, τα ολόκληρα ξερά κρεμμύδια και τα ψιλοκομμένα φρέσκα λίγο να μαραθούν. Προσθέτομε δύο φλυτζάνες νερό, τα καρότα, τον άνηθο και αφήνομε να βράσουν δέκα λεπτά. Ρίχνομε άλλο ένα φλυτζάνι νερό και τον χυμό δύο λεμονιών και αφού πάρουν βράση ρίχνομε τις πατάτες και τις αγκινάρες μαζί. Προσθέτομε αλάτι, πιπέρι και να σκεπάζονται απ’ το νερό. Κλείνομε το τσικάλι και σιγοβράζομε περίπου μια ώρα. Όταν μείνουν με το λάδι διαλύομε λίγο αλεύρι στο λεμόνι και στο ζουμί και το ρίχνομε μέσα αφήνοντας να πάρουν 2-3 βράσεις.

Αγκινάρες τουρσί
Καθαρίζομε αγκινάρες και βράζομε σε νερό αλάτι λεμόνι και λίγο ξύδι να βράσουν δίχως να παραβράσουν. Τα βάζομε σε γυάλινο σκεύος με ξύδι και τις σκεπάζομε. Τις αφήνομε 2-3 μέρες. Τις τραβάμε και τις βάζομε στο λάδι σε γυάλινα βάζα και κλείνομε.

Αγκινάρες με αρνάκι αβγολέμονο
Ενάμιση κιλό αρνί, 8 αγκινάρες, μια φλυτζάνα λάδι ή πέντε κουταλιές βούτυρο, δύο κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, δύο αβγά, δύο λεμόνια, αλάτι πιπέρι
Πλένομε το κρέας, το αλατίζομε και βάζομε μια φλυτζάνα λάδι (εγώ το κάνω με λάδι) ή το βούτυρο και το τσιγαρίζομε. Το πιπερώνομε. Βάζομε και τα κρεμμυδάκια προς το τέλος του τσιγαρίσματος να μαραθούν μόνο όχι να κιτρινίσουν. Προσθέτομε δύο φλυτζάνες νερό και αφήνομε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Έχομε καθαρίσει τις αγκινάρες, τις τρίβομε καλά με λεμόνι και τις βάζομε σε αλατισμένο νερό για να μη μαυρίσουν. Όταν μισοβράσει το κρέας ρίχνομε και τις αγκινάρες. Αν σας αρέσει ψιλοκόβετε και άνηθο. Προσθέτομε χυμό από ένα λεμόνι, λίγο αλατοπίπερο ακόμα και σιγοβράζομε μέχρι να μείνει με λίγο ζουμί. Περίπου μια φλυτζάνα. Τότε το κατεβάζομε. Χτυπάμε δύο αβγά ολόκληρα και ρίχνομε από λίγο – λίγο στα αβγά χτυπώντας με το σύρμα συνέχεια τον χυμό δύο λεμονιών. Τραβάμε καυτό ζουμί με την κουτάλα και το ρίχνομε λίγο – λίγο στο αβγολέμονο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Περιλούζομε το φαγητό σε σιγανή φωτιά μη κόψουν τα ασπράδια. Μπορείτε αν θέλετε να τραβήξετε το φαγητό με κουτάλα σε πιατέλα και να το περιχύσετε με πηχτό αβγολέμονο που γίνεται μ’ ένα ποτήρι γάλα, το αβγολέμονο χτυπημένο όπως γράψαμε παραπάνω, αλλά στο κρύο γάλα διαλύετε 3 κουταλιές αλεύρι. Τα βάζετε σε άλλη κατσαρόλα μαζί με το αβγολέμονο και σιγοβράζετε μέχρι η σάλτσα να πήξει ελαφρά και το περιλούζετε με αυτή τη σάλτσα μέσα στην πιατέλα.

Αρνάκι κοκκινιστό με αγκινάρες
Τσιγαρίζομε το αρνάκι με μια φλυτζάνα λάδι. Ψιλοκόβομε κρεμμυδάκι, τσιγαρίζοντας μαζί. Ξύνομε μια ντομάτα ώριμη μεγάλη την ρίχνομε μέσα. Όταν τσιγαριστεί και η ντομάτα διαλύομε σ’ ένα ποτήρι νερό μια κουταλιά ντοματοπελτέ και ρίχνομε στο κρέας, αλατοπιπερώνομε. Συνεχίζομε το ψήσιμο μέχρι το κρέας να μισοψηθεί. Προσθέτομε από λίγο νερό όταν χρειάζεται. Ρίχνομε τις καθαρισμένες αλατοπιπερωμένες αγκινάρες και συνεχίζομε έως να ψηθεί καλά το κρέας και οι αγκινάρες και να μείνει η σάλτσα δεμένη με το λάδι της, όχι νερουλή.
Καλή σας όρεξη!

Είναι ωραίες οι αγκινάρες!
Είναι και άλλες συνταγές, ομελέτα με αγκινάρες, αγκινάρες πανέ… αλλά τώρα βαριέμαι να σας γράψω άλλες. Βάλτε την φαντασία σας! Και φτιάξτε τις μόνες σας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...