30.8 C
Chania
Wednesday, July 3, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Χοχλιοί μπουμπουριστοί
Τώρα οι χοχλιοί είναι στουμπωμένοι. Τους καθαρίζομε με το μαχαίρι βγάζοντας την μεμβράνη και ξύνοντας τους καλά – καλά όπου είναι λερωμένοι. Τους πλένομε, τους βάζομε σε κρύο νερό να βγάλουν τις μύτες τους. Όταν τις βγάλουν τους βάζομε πάλι σε νερό και αλάτι και τους βράζομε. Να βράσουν δηλ. να χοχλάζει το νερό περίπου 10 λεπτά. Όχι παραπάνω. Τους βάζομε σε λάδι που είναι ζεσταμένο και τους τηγανίζομε αφού πρώτα βουτήξομε τις μύτες τους σε αλεύρι που έχομε βάλει αλάτι και πιπέρι. Προς το τέλος ρίχνομε δεντρολίβανο και μετά από λίγο μισό κρασοπότηρο ξύδι. Κλείνομε το καπάκι και ψήνομε ακόμα 2-3 λεπτά. Σβήνομε τη φωτιά. Τους αφήνομε σκεπασμένους κάμποση ώρα πάνω στο ζεστό μάτι της κουζίνας (μη πολυτηγανιστούν γιατί δεν βγαίνουν μετά).

Σκορδαλιά
Αν έχομε τα ντόπια σκόρδα τα μικρά, μια σκορδοκεφαλή ολόκληρη. Όπως έλεγε ο Αντρέας ‘’σκορδαλιά θέλω, όχι πατατοσαλάτα’’. Ήταν λάτρης της. Αν δεν έχομε τα ντόπια, 5-6 σκελίδες απ’ τις μεγάλες. Δύο χοντρές φέτες ψωμί προζυμένιο, μπαγιάτικο, άσπρο ψωμί, καλά μουλιασμένο σε νερό, μόνο την ψίχα στυμμένη. Μια μέτρια πατάτα βρασμένη, εντελώς κρύα, περίπου μια φλυτζάνα λάδι και ξύδι όσο σηκώσει. Από λίγο τα βάζομε και δοκιμάζομε.
Πρώτα χτυπάμε στο γουδί που έχομε βάλει το ανάλογο για τη σκορδαλιά αλάτι χοντροκομμένα τα σκόρδα και τα χτυπάμε με το γουδί. Μετά βάζομε το ψωμί και χτυπάμε πάλι. Τα γυρνάμε στο μίξερ (μούλτι, διαβολάκι). Βάζομε στο γουδί και την πατάτα και την πολτοποιούμε στο γουδί. Τη ρίχνομε και αυτή στο μίξερ και ξεκινάμε από λίγο λάδι, λίγο ξύδι χτυπώντας συνέχεια. Παίρνει περίπου μια φλυτζάνα λάδι. Δοκιμάζομε το ξύδι και όταν έχει γυρίσει η σκορδαλιά είναι έτοιμη.

Ανθοί κολοκύθας με μυζήθρα
Γεμίζομε τους ανθούς, αφού τους πλύνομε και τους βγάλομε από μέσα το στήμονα, με μυζήθρα ανακατεμένη με δύο αβγά και πιπέρι. Τους βουτάμε σε χυλό και τηγανίζομε. Πολύ ωραίοι.
Τους κάνουν και στην Μυτιλήνη. Είχαμε πάει στο Πλωμάρι που κάνουν το ούζο. Στην παραλία κατά μήκος έχουν ωραία ουζάδικα, με μεζέδες. Και τους φάγαμε, τους ανθούς, τους γεμιστούς με τυρί και εκεί. Πολύ ωραίοι. Προ μνημονίων. Τώρα δεν ξέρω αν υπάρχουν τα μεζεδοπωλεία στην παραλία του Πλωμαρίου.
Χυλός για τους ανθούς: Δύο αβγά, μια φλυτζάνα γάλα, μιάμιση φλυτζάνα αλεύρι, δύο κουταλάκια μπέικιν, λίγο αλάτι.

Μελιτζανοσαλάτα
Ψήνομε 3-4 μελιτζάνες φλάσκες χωρίς σπόρια στο μάτι της κουζίνας σε αλουμινόχαρτο να καπνιστούν καλά. Τις ξεφλουδίζομε, τις λιανίζομε με κοφτερό μαχαίρι. Λιώνομε λίγη φέτα και ανακατεύομε με την μελιτζάνα. Προσθέτομε από λίγο λάδι, ξύδι, σκόρδο, αλάτι. Δοκιμάζομε την γεύση και προσθέτομε αναλόγως που ζητά. Μπορούμε να προσθέσομε ψιλοκομμένο καρύδι και πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης σε βάζο που είναι ψιλοκομμένη. Επίσης και ρόδι της πάει.

Σαλάτα μελιτζάνας
Μελιτζάνες φλάσκες, σκόρδο, μαγιονέζα, γιαούρτι, μαϊντανό. Κόβομε ροδέλες τις μελιτζάνες και τις τηγανίζομε. Στρώνομε μια στρώση και από πάνω ρίχνομε σκόρδο ψιλοκομμένο. Ξανά μελιτζάνες, σκόρδο, μαϊντανό. Μετά από πάνω στρώση από 10 κουταλιές γιαούρτι ανακατεμένο με 10 κουταλιές μαγιονέζα και από πάνω μαϊντανό.

Μπουρέκια μελιτζάνας
Τρεις μεγάλες μελιτζάνες. Τις καθαρίζομε και τις βράζομε, τις πολτοποιούμε. Μισό κιλό κιμά. Τον ψήνομε όπως για κρέπες. Τρίβομε μια χούφτα τυρί. Μπεσαμέλ. Τα ανακατεύομε όλα. Με φύλλο κρούστας βάζω μέσα τη γέμιση, κόβομε σε μπουρεκάκια και ψήνομε στους 200 βαθμούς..

Λαχανικά στο φούρνο
Ένα κιλό κολοκύθια κομμένα σε χονδρές ροδέλες, μισό κιλό μανιτάρια κομμένα, πέντε μεγάλες λιαστές ντομάτες, μισή κούπα λάδι, ένα κρεμμύδι, τρεις σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, μια κούπα χυμό ντομάτας, 1-2 κουταλιές κέτσαπ, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι.
Σοτάρομε σκόρδο και κρεμμύδι στο λάδι. Αφού μαραθούν προσθέτομε τον χυμό ντομάτας, την κέτσαπ, μαϊντανό αλάτι, πιπέρι. Αφήνομε να δέσει η σάλτσα. Σ’ ένα πυρέξ ρίχνομε τη σάλτσα, τις λιαστές τομάτες, τα μανιτάρια και τα κολοκύθια, ψήνομε στους 180 βαθμούς για 1,5 ώρα. Έχομε καλύψει με αλουμινόχαρτο. Ξεσκεπάζομε στο τελευταίο τέταρτο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Τα προσωρινά αποτελέσματα εγγραφών για τους Παιδικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Από τη Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Χανίων ανακοινώνονται...

Ο Τασούλας ανακοίνωσε τον αποκλεισμό Αυγενάκη από τη Βουλή

Τον αποκλεισμό του Λευτέρη Αυγενάκη από τις επερχόμενες συνεδριάσεις...

Αντιδράσεις και στη Γερμανία για το σήμα των Γκρίζων Λύκων του Τούρκου Ντεμιράλ

Αντιδράσεις στη Γερμανία έχει προκαλέσει ο πανηγυρισμός του 26χρονου...