25.8 C
Chania
Sunday, September 8, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Μπουρέκι Χανιώτικο
Ένα ποτήρι λάδι, ένα ποτήρι λιωμένη φυτίνη συν δύο κουταλιές στακοβούτυρο, ένα ποτήρι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ή γιαούρτι, λίγο αλάτι, δύο μπέικιν, 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
Φτιάχνομε μ’ αυτά τα υλικά το ζυμάρι που δεν το ανοίγομε φύλλο με το ξυλίκι ή τη μηχανή αλλά το απλώνομε με τα χέρια μας. Λαδώνομε το ταψί (μεγάλο) και απλώνομε το μισό ζυμάρι να έχει παντού το ίδιο πάχος. Όχι χοντρό το φύλλο αλλά μέτριο. Απλώνομε ψιλοκομμένες και αλατισμένες πατάτες στρογγυλές, δυόσμο και μυζήθρα, κατόπιν κολοκύθια μια στρώση, ψιλοκομμένα, αλατισμένα και αλευρωμένα. Ξανά μυζήθρα και δυόσμο. Από πάνω πάλι μια στρώση πατάτες, ντομάτα ξυσμένη, μυζήθρα, δυόσμο και 2-3 κουταλιές στάκα. Από πάνω πάλι μια στρώση αλευρωμένα κολοκύθια, μυζήθρα, δυόσμο, στάκα. Μισή φλυτζάνα λάδι. Απλώνομε το υπόλοιπο ζυμάρι σε φύλλο. Χαράζομε μέχρι κάτω. Ρίχνομε από πάνω το άλλο μισό της φλυτζάνας λάδι χτυπημένο μ’ ένα αβγό και λίγο γάλα και σκορπάμε στάκα 2-3 κουταλιές. Βάζομε σησάμι και στο φούρνο στους 220 βαθμούς να πάρει βράση να μην μαραζώσει το κολοκύθι και μετά χαμηλώνομε στους 180 βαθμούς και το ψήνομε περίπου 2 ώρες. Αν δούμε πως ‘’αρπάζει’’ από πάνω το σκεπάζομε με λαδόκολλα και χαμηλώνομε την φωτιά.

Μπουρέκι (2)
Στον πάτο του ταψιού λάδι και λίγη φρυγανιά. Πατάτες στρογγυλές ψιλοκομμένες, δυόσμο, μυζήθρα, κολοκύθια στρογγυλά ψιλοκομμένα και αλευρωμένα ένα – ένα, δυόσμο, μυζήθρα, πατάτες, δυόσμο, μυζήθρα, κολοκύθια, δυόσμο, μυζήθρα. Στο ενδιάμεσο λίγη στάκα και ξυσμένη ντομάτα.
Τελειώνομε με χυλό από πάνω. Χτυπάμε δύο αβγά, αλάτι, νερό, λίγο λάδι, αλεύρι, να γίνει σφιχτός χυλός. Τον στρώνομε πάνω στο μπουρέκι και βάζομε σησάμι αρκετό. Σιγανή φωτιά. Το σκεπάζομε με λαδόκολλα και ψήνομε αρκετή ώρα να λιώσει η πατάτα. Μόλις έχει πήξει ο χυλός το βγάζομε, το χαράζομε μέχρι κάτω και ξαναφουρνίζομε.

Μπουρέκι με σκέτο κολοκύθι (3)
Φύλλο: Μισό λίτρο νερό, μερικές κουταλιές λάδι, λίγη τσικουδιά, λίγο αλάτι, αλεύρι που το ρίχνομε από λίγο, όσο σηκώσει. Περίπου ένα κιλό για όλες τις χρήσεις. Δυνατό ζύμωμα. Με διπλώματα το ζυμάρι, με τρίψιμο σαν να πλένομε ρούχα. Με γροθιές. Αρκετή ώρα. Αφήνομε το ζυμάρι το λιγότερο μισή ώρα να ξεκουραστεί. (Εε, με τόσο ξύλο που ‘φαγε!)
Το χωρίζομε σε πέντε μέρη. Ανοίγομε με τον πλάστη πέντε πιτάκια. Βάζομε ανάμεσα τους μαλακωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο. Στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου. Το κάθε πιτάκι το ανοίγομε φύλλο λεπτό. Το τραβάμε με το χέρι μας. Το σηκώνομε όρθιο. Πρέπει να βλέπομε πίσω από το φύλλο. Το βάζομε σε λαδωμένο ταψί. Ραντίζομε με λίγο βούτυρο ανακατεμένο με λάδι. Βάζομε από πάνω το δεύτερο φύλλο που το φτιάξαμε με την ίδια διαδικασία και συνεχίζομε με το τρίτο φύλλο.
Στρώνομε τη γέμιση. Κολοκύθια τριμμένα, αλατισμένα, σουρωμένα, ψιλοκομμένα, δυόσμο, τρία αβγά, τρεις κουταλιές αλεύρι, μυζήθρα και ξυσμένη μαλάκα. Από πάνω τα άλλα δύο φύλλα. Από πάνω μισή φλυτζάνα λαδοβούτυρο και σησάμι. Χαράζομε επιφανειακά και φούρνο 180 βαθμούς περίπου 1 ώρα ίσως και παραπάνω. Να είναι ψημένο από κάτω. Το ανασηκώνομε και βλέπομε. Χαμηλή σχάρα φούρνου.

Μπουρέκι ορφανό
Γίνεται όπως όλα τα προηγούμενα μπουρέκια αλλά χωρίς φύλλο. Γι’ αυτό το λέμε ορφανό. Πάλι σιγανή φωτιά. Θα χρειαστεί λίγο νερό. Όταν θα έχει λιώσει η πατάτα και θα έχει μείνει με το λάδι του θα είναι έτοιμο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Εξαγγελία 45 μέτρων και επίκληση στην σταθερότητα

Με έμφαση στις 1.000 ημέρες που έχει ακόμα διάρκεια...

Η κίνηση του πατέρα Κασσελάκη στην ΚΕ που ξεσήκωσε το Twitter

Κύμα σχολιασμού στα social media επέφερε η παρουσία του πατέρα...

Τέμπη: Νέα «πυρά» της Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023...

Χανιά: Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του μπροστά σε Μητροπολίτη

Δεν σταματούν να έρχονται στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις για...