25.8 C
Chania
Sunday, September 8, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Σαγανάκι
Τρεις πιπεριές Φλωρίνης, δύο κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι, δύο σκελίδες σκόρδο τριμμένο, δύο κουταλιές λάδι, μια φλυτζάνα φέτα τριμμένη, μια φλυτζάνα τριμμένη γραβιέρα, ένα τέταρτο φλυτζάνας γάλα, μια κουταλιά της σούπας αλεύρι, μια κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτα, δύο κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός, μια κουταλίτσα μπούκοβο, αλάτι.
Σοτάρομε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι και όταν μαραθούν ρίχνομε το αλεύρι, το γάλα, το μπούκοβο και ανακατεύομε. Ρίχνομε τα τυριά και τον πελτέ ντομάτας και αφήνομε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια. Κόβομε κάθε πιπεριά λωρίδες και τις ρίχνομε στο μείγμα των τυριών. Ρίχνομε τον μαϊντανό και λίγο αλάτι, αφήνομε λίγο σε χαμηλή φωτιά και σερβίρομε.

Ρολάκια κοτόπουλο με σάλτσα γιαούρτι – πέστο
Απλώστε φιλέτα κοτόπουλο στήθος και χτυπήστε τα να λεπτύνουν. Αλείψτε τα με μουστάρδα. Βάλτε από μια φέτα ζαμπόν και τυλίξτε τα ρολάκια πιάνοντας τα με οδοντογλυφίδες. Ζεσταίνετε λίγο λάδι σε βαθύ τηγάνι και ροδίστε τα ρολάκια από όλες τις πλευρές. Προσθέστε 100 γρ. λευκό κρασί και σκεπάστε με καπάκι. Αφήστε τα να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου.
Χτυπήστε στο μίξερ 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό, 100 γρ. καρύδια, τρεις κουταλιές σούπας παρμεζάνα και 100 γρ. λάδι. Ανακατέψτε ελαφρά το πέστο με 200 γρ. γιαούρτι και βάλτε το μέσα στο τηγάνι με τα ρολάκια. Όταν ζεσταθεί καλά σερβίρετε.

Κοτόπουλο με πιπεριές
Παίρνομε ένα κοτόπουλο, το πλένομε χωρίς να το κόψομε. Το αλατοπιπερώνομε, το αλείφομε από μέσα με μουστάρδα και μετά το στρώνομε με τυρί, το γεμίζομε με κομμάτια πιπεριές, βάζομε κι άλλο τυρί, το δένομε και ψήνομε στον φούρνο με πατάτες.

Κοτόπουλο με πορτοκάλι
Ένα μεγάλο κοτόπουλο, τέσσερα πορτοκάλια, αλάτι, πιπέρι, δύο κουταλιές σούπας γεμάτες βούτυρο, μια κουταλιά σούπας ξύδι, μια κουταλιά σούπας κοφτή κορνφλάουρ, 1 φλυτζάνα τσαγιού ρύζι.
Χωρίζετε σε μερίδες το κοτόπουλο και το βάζετε σε ταψάκι. Το αλατοπιπερώνετε. Το περιχύνετε με τον χυμό των δύο πορτοκαλιών και με το βούτυρο. Το ψήνετε στο φούρνο επί μιάμιση ώρα, σιγανή φωτιά, ενώ το περιχύνετε συχνά με τη σάλτσα του. Βάζετε πάνω τα υπόλοιπα πορτοκάλια αφού τα καθαρίσετε και τα κόψετε σε στρογγυλές φέτες. Περιχύνετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του, τώρα μέτρια φωτιά και το ψήνετε 15 λεπτά ακόμα. Βράζετε το ρύζι (μπασμάτι) το στραγγίζετε, αλατισμένο προηγουμένως και το βάζετε σε πιατέλα. Βάζετε επάνω το κοτόπουλο με τις φέτες του πορτοκαλιού. Προσθέτετε στη σάλτσα του το ξύδι, τη ζάχαρη, το κορνφλάουρ αφού το διαλύσετε σε λίγο νερό. Τη βράζετε μερικά λεπτά και την ρίχνετε στο ρύζι και στο κοτόπουλο

Κοτόπουλο με πατάτες
Στις πατάτες βάζω μουστάρδα, λίγο βούτυρο και μαγιονέζα και ένα ποτήρι νερό χωριστά από το κοτόπουλο, φούρνος. Στο κοτόπουλο βάζω αλάτι, πιπέρι, μέσα στο κοτόπουλο σκόρδο και κεφαλοτύρι. Αλείφω με μαγιονέζα και ψήσιμο στη γάστρα χωρίς λάδι και νερό.

Κοτόπουλο μυρωδάτο
Ένα κοτόπουλο τεμαχισμένο, ενάμιση κιλό περίπου, ένα κιλό πατάτες, μια πράσινη ψιλοκομμένη πιπεριά, ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, 2 μεγάλες ψιλοκομμένες ντομάτες, ένα κρασοπότηρο κρασί, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Αλατοπιπερώνω το κοτόπουλο. Σε μια λεκάνη βάζω τις πατάτες, την πιπεριά το κρεμμύδι, τις ντομάτες, το λάδι, τη ρίγανη, αλάτι, το κρασί, ανακατεύω καλά και τοποθετώ μέσα στο ταψί γύρω – γύρω από το κοτόπουλο.
Ψήνω στους 250 βαθμούς για μιάμιση περίπου ώρα.

Σουβλάκια κοτόπουλο
Ξεκοκαλίζω στήθη κοτόπουλο, τα κόβω σαν ένα κάστανο τ’ αλατοπιπερώνω, βάζω ρίγανη. Περνώ στα ξυλάκια ένα κομμάτι κοτόπουλο, ένα κομμάτι πιπεριά, κοτόπουλο, κρεμμύδι και ούτω καθ’ εξής. Ψήνω τα σουβλάκια είτε στα κάρβουνα είτε στο φούρνο.

Κοτόπουλο με καρύδια και τζίντζερ
Ένα κοτόπουλο κομμένο μικρά κομμάτια, δύο μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τρεις κουταλιές βούτυρο, 250 γρ. χυμό ντομάτας, 500 γρ. καρυδόψιχα κοπανισμένη, μερικές σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο, μια κουταλιά τζίντζερ αλατοπίπερο.
Σοτάρομε το κοτόπουλο στο βούτυρο. Προσθέτομε λίγο αλάτι, τα κρεμμύδια, την ντομάτα και ψήνομε σε χαμηλή φωτιά 45 λεπτά. Προσθέτομε τα καρύδια, το τζίντζερ, το σκόρδο, αλατοπίπερο, δύο ποτήρια νερό και αφήνομε να βράσουν και να ψηθεί.
Συνοδεύεται με ρύζι βρασμένο που έχομε προσθέσει κουρκουμά ή σαφράν.

Κοτόπουλο παραδοσιακό με μπάμιες και τηγανητές πατάτες
(πιο ωραίο απ’ όλα)
Κόβομε το κοτόπουλο (όχι κότα) σε μερίδες. Βάζομε στο τσικάλι μια φλυτζάνα ελαιόλαδο και ρίχνομε το κοτόπουλο. Αλάτι, πιπέρι. Το τσιγαρίζομε καλά – καλά. Ψιλοκόβομε μέσα στο τσικάλι με το κοτόπουλο ένα μεγάλο κρεμμύδι. Το αφήνομε και αυτό να τσιγαριστεί. Κατόπιν ξύνομε στον τρίφτη μια μεγάλη ώριμη ντομάτα. Την ρίχνομε και αυτή στο τσικάλι. Την αφήνομε να ψηθεί. Οπότε λιώνομε μια κουταλιά ντοματοπελτέ σε μια φλυτζάνα νερό και την ρίχνομε μέσα στο φαγητό. Ψήνομε σε μέτρια φωτιά. Δοκιμάζομε το κρέας και αν είναι το κοτόπουλο άψητο συμπληρώνομε από λίγο νερό.
Εν τω μεταξύ έχομε μισοτηγανίσει ένα κιλό μπάμιες και τις ρίχνομε στο κοτόπουλο να ψηθούν μαζί κανονικά και να μείνει το φαγητό με δεμένη σάλτσα. Δηλαδή να μην είναι νερουλή. Πολύ νόστιμο. Τηγανίζομε και φρέσκες πατάτες (πριν ένα μήνα τις έβγαλαν αν τις αγοράσετε από χωρικό μας) σε μπόλικο ελαιόλαδο. Χοντροκομμένες.

Κότα πιλάφι Χανιώτικο
Δεν γίνεται στα Χανιά γάμος, βάφτιση, γιορτή, πανηγύρι, χωρίς το πιλάφι. Γίνεται με ζυγούρι, αρνί – κατσίκι ή με κότα χωριάτικη ή με όλα μαζί. Εγώ σας γράφω με κότα. Δεν θέλει το πιλάφι κοτόπουλο μικρό ούτε κόκορα. Θέλει κότα, παχιά να έχει λίπος. Να είναι ελευθέρας βοσκής για να μη μυρίζει το ζουμί φύραμα. Το ΣΥΝΚΑ έχει χωριάτικες κότες για πιλάφι.
Βράζομε σε τσικάλι με νερό μια μεγάλη κότα. Άλλοι την κόβουν 4 κομμάτια άλλοι την βράζουν ολόκληρη και την κόβουν μετά. Δεν πρέπει ν’ αφήσομε πολύ ζουμί να είναι νερουλό. Πρέπει να είναι δυνατό το ζουμί. Θα μετρήσετε τρία μέρη ζουμί ένα μέρος ρύζι.
Θα βάλετε το μετρημένο ζουμί να βράσει. Μόλις αρχίσει να χοχλάζει ρίχνετε μέσα το μετρημένο ρύζι (Καρολίνα ή Νυχάκι), αλάτι και μισό κρασοπότηρο λεμόνι. Ανακατεύετε να μη σβολιάσει το ρύζι. Όταν έχει σχεδόν πιει το ζουμί του το κατεβάζετε και το περιχύνετε με καυτό στακοβούτυρο (Μπαλαντίνος Τσιριντάνης). Να τσιτσιρίσει στο ρύζι όταν το ρίχνετε. Όταν κατεβάσετε απ’ τη φωτιά το ρύζι δεν πρέπει να έχει πιει εντελώς το ζουμί του, ούτε το ρύζι να μην ‘’κρατά’’ καθόλου. Γιατί έχει την ιδιότητα και για ένα δεκάλεπτο που το αφήνομε να τραβήξει ψήνεται μόνο του και θα σας γίνει μετά λαπάς.
Μέχρι να μάθω να το φτιάχνω, όταν ήμουν νιόπαντρη, η συγχωρεμένη η μανούλα μου μου έλεγε: ‘’Λαπάς σου έγινε. Τώρα είναι καλό για σοβάντισμα’’.
Έφτιαχνε βέβαια τέλειο, ξακουστό πιλάφι. Όλοι οι καλεσμένοι της το έλεγαν. Ας πούμε, ότι λίγο, τόσο λίγο, της έμοιασα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Εξαγγελία 45 μέτρων και επίκληση στην σταθερότητα

Με έμφαση στις 1.000 ημέρες που έχει ακόμα διάρκεια...

Η κίνηση του πατέρα Κασσελάκη στην ΚΕ που ξεσήκωσε το Twitter

Κύμα σχολιασμού στα social media επέφερε η παρουσία του πατέρα...

Τέμπη: Νέα «πυρά» της Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023...

Χανιά: Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του μπροστά σε Μητροπολίτη

Δεν σταματούν να έρχονται στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις για...