31.8 C
Chania
Saturday, August 24, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Κουνέλι στιφάδο
Κόβομε το κουνέλι μερίδες και το πλένομε. Μια φορά δεν το πλέναν, έπρεπε να ψηθεί με το αίμα του και δεν το έσφαζαν. Το χτυπούσαν δυνατά μ’ ένα σανίδι στο αυτί. Τώρα δεν το κάνομε έτσι και ας χάνει απ’ τη γεύση. Το βάζομε στο τσικάλι, αλάτι, πιπέρι, λάδι. Το τσιγαρίζομε λίγο και ρίχνομε όλα μαζί τα μυρωδικά. Σκόρδο αρκετές σκελίδες, κρεμμύδια περίπου ένα κιλό, εγώ βάζω λιγότερα γιατί δακρύζουν τα μάτια μου. Το κρεμμύδι με τσούζει. Απ’ τα κρεμμύδια βγάζομε μόνο το πρώτο φύλλο προσεκτικά γιατί διαφορετικά θα λιώσουν τα κρεμμύδια στο ψήσιμο. Βάζομε ένα μασούρι κανέλα, 5-6 γαρύφαλλα, 2-3 φύλλα δάφνη ξερή, ένα κομμάτι πορτοκαλόφυλλο ξερό, ένα ποτηράκι του κρασιού μαύρο κρασί, μια ώριμη ντομάτα ξυσμένη, λίγο πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε μια φλυτζάνα νερό. Σκεπάζομε καλά το τσικάλι και σιγοψήνομε χωρίς να ξεσκεπάζομε. Κατά διαστήματα κουνάμε το τσικάλι. Μετά από κάμποση ώρα ξεσκεπάζομε να δούμε τι γίνεται. Αν έχει ψηθεί το κουνέλι, αν έχει δέσει η σάλτσα, αν χρειάζεται λίγο νερό ακόμα και πράττομε αναλόγως.

Κουνέλι κρασάτο
Θέλει μικρό στην ηλικία κουνέλι. Το κόβομε, το βάζομε στο τσικάλι. Αλάτι, πιπέρι και ένα νεροπότηρο λάδι. Σκόρδο μερικές σκελίδες και ένα νεροπότηρο κρασί. Καθόλου νερό. Πρέπει να ψηθεί μ’ αυτά τα υγρά. Γι’ αυτό πρέπει να είναι μικρό το κουνέλι. Στο τέλος αν σας αρέσει βάζετε ρίγανη. Είναι πολύ νόστιμο.
Παραδοσιακές συνταγές αυτές οι δύο. Βέβαια, τα κουνέλια παλιά τα μεγάλωναν με θυμάρια και με άλλα άγρια χόρτα που δεν τα πείραζαν, τους άρεσαν, ξεχνώ πως τα λένε. Ένας κίτρινος θάμνος αγκαθερός, ξεχνώ πως λέγεται. Ήταν πιο νόστιμο το κρέας τους παλιά. Νομίζω πως λεγόταν ο θάμνος ασπάλαθος.

Κουνέλι διαφορετικό
Τσιγαρίζομε σε λάδι με βούτυρο κρεμμύδι και καρότα. Τα τραβάμε και τσιγαρίζομε το κουνέλι. Το βάζουμε σε πήλινο σκεύος με καπάκι, αλάτι, πιπέρι, άσπρο κρασί. Το βράζομε μέχρι να πιεί το κρασί και περιχύνομε με σάλτσα ντομάτας, το σκεπάζομε και ξανά στο φούρνο για μιάμιση ώρα. Προσθέτομε κομμένα φρέσκα μανιτάρια και φουρνίζομε ακόμα μισή ώρα. Στο τέλος προσθέτομε μαϊντανό και διαλυμένο βούτυρο με αλεύρι για να δέσει η σάλτσα.

Κουνέλι
Καρότα, μανιτάρια κονσέρβα, μπέικον, κρασί, κονιάκ, κύβους magi (2-3), πιπέρι ολόκληρο, θυμάρι, κρεμμύδια.
Τηγανίζομε το κουνέλι, βάζομε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια, αρκετά, κομμένα φέτες, λίγο λάδι και το μπέικον και τα τσιγαρίζομε. Μετά ρίχνομε το κουνέλι, ένα ποτήρι κονιάκ, δύο ποτήρια κρασί, αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, τους κύβους. Όταν βράσει λίγο το κουνέλι προσθέτομε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες και τα μανιτάρια.

Κουνέλι γεμιστό με μυζήθρα
Το αλείφομε μέσα έξω με λάδι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Το γεμίζομε με μυζήθρα και το ράβομε.
Στην γάστρα χωρίς νερό. Προς το τέλος ξεσκεπάζομε την γάστρα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατά τύχη δε θρηνήσαμε θύματα: Απίστευτες καταστάσεις στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου...

Στον Κουμπέ Χανίων ο Νίκος Ζωϊδάκης

Στο πανηγύρι που διοργανώνει ο Ήφαιστος Χανίων την ερχόμενη...

Στεγαστικό: Σχέδιο 6 παρεμβάσεων για τη συρρίκνωση των ενοικίων – Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Το στεγαστικό ζήτημα είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, δεδομένου ότι αποτελεί...