Γαυράκια
Δύο πιπεριές κόκκινες, δύο κίτρινες, δύο πράσινες, δύο κρεμμύδια μεγάλα κομμένα φέτες λεπτές, ένα ματσάκι μαϊντανό.
Αυτά όλα θα τα βάλω στο τηγάνι μ’ ένα νεροπότηρο λάδι. Ανακατεύω. Το τηγάνι με καπάκι. Να μαλακώσουν αυτά ελαφρά. Θα βάλω και τρεις ντομάτες ψιλοκομμένες, αλάτι και πιπέρι. Απ’ την ντομάτα θα αφαιρέσω φλούδα και σπόρους. Θα βάλω στο πυρέξ τη σάλτσα και από πάνω τα γαυράκια, το ένα δίπλα στο άλλο. Από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα. Ένα τέταρτο στους 180 βαθμούς.
Γαύρος με φρέσκο κρεμμύδι
Για ενάμιση κιλό γαύρο, δύο ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα, ένα κρεμμύδι μεγάλο ξηρό, ρίγανη, αλάτι, καυτερή πιπεριά και μαύρο πιπέρι.
Τσιγαρίζομε το κρεμμύδι και όλα τα υλικά συγχρόνως, αραδιάζομε τον γαύρο από πάνω και μόλις βράσει λίγο ρίχνομε δύο λεμόνια και το σκεπάζομε για να βράσει και να μείνει με το λάδι σε χαμηλή φωτιά.
Γαύρος
Τον καθαρίζω τραβώντας από το κεφάλι το κόκκαλο προς τα κάτω. Τον ξεπλένω, τον στραγγίζω. Μετά αραδιάζω γαύρο ανοικτό με κοιλιά προς τα πάνω. Πασπαλίζω με αλάτι, μαϊντανό, σκόρδο. Ο γαύρος είναι σε σειρές. Αφού τελειώσω, σκεπάζω μόνο με ξύδι και ψυγείο.
Εναλλακτικά και λίγο καρότο σε φέτες μια πιπεριά και λίγο λάδι από πάνω.
Γαύρος στο ξύδι (2)
Σ’ ένα τάπερ τοποθετούμε τους γαύρους σε στρώματα και σε κάθε στρώμα ρίχνουμε αλάτι και ξύδι μέχρι να τους καλύψει το ξύδι όλους. Τους αφήνομε για 24 ώρες. Μετά πετάμε το ξύδι και ξαναβάζομε γαύρους σε στρώματα και σε κάθε στρώμα ρίχνομε βασιλικό, σκόρδο σε ροδέλες και λάδι μέχρι να καλυφθεί όλο.
Γαύροι γεμιστοί
Ετοιμάζομε το σπανάκι, το τσιγαρίζομε λίγο με σκόρδο. Μετά βάζομε γαύρο, από πάνω σπανάκι και το κλείνομε με γαύρο από πάνω. Δηλαδή, γαύρος – σπανάκι – γαύρος, το ένα πάνω στο άλλο. Το περνάμε από αλεύρι, αβγό χτυπημένο, φρυγανιά και τηγανίζομε. (Ισπανία, Κάρμεν)
Γαύροι λεμονάτοι (Ισπανία)
Βάζομε τους γαύρους σε στρώματα και τους καλύπτομε με χυμό λεμονιού. Τους αφήνομε έτσι 2-3 ώρες. Μετά τηγανίζομε.
Γαύρος στο αδόμπο
(Ισπανία, Κάρμεν)
Το αδόμπο το ετοιμάζομε χτυπώντας στο μίξερ ξύδι, σκόρδο, ρίγανη, αλάτι και ζαφορά. Έπειτα τοποθετούμε τους γαύρους σ’ ένα τάπερ με στρώματα και τους καλύπτομε με το αδόμπο. Τους αφήνομε 4-5 ώρες και έπειτα τηγανίζομε.