19.8 C
Chania
Thursday, October 31, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Ψαρονέφρι με μανιτάρια
1200 γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε λεπτές λωρίδες, τέσσερα κρεμμύδια κομμένα μισές ροδέλες, 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα λεπτές φέτες, 300 γρ κρέμα γάλακτος, 1 ποτήρι νερού κρασί λευκό ξηρό, 2 κουτ. σούπας βούτυρο, ένα κουτ. τσαγιού αλεύρι, μισό κουτ. τσαγιού πιπέρι, ένα κουταλ. τσαγιού αλάτι.
Σωτάρομε τα μανιτάρια με λίγο βούτυρο. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε τηγάνι και ροδίζουμε τα κρεμμύδια. Μεταφέρομε τα κρεμμύδια σε πιατέλα και τηγανίζομε τις λωρίδες ψαρονέφρι. Τοποθετούμε σε κατσαρόλα τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και το ψαρονέφρι. Στο τηγάνι που τηγανίζομε το ψαρονέφρι ροδίζομε μια κουταλιά τσαγιού αλεύρι, σβήνουμε με κρασί και προσθέτομε την κρέμα, το αλάτι, το πιπέρι. Βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτομε τη σάλτσα στην κατσαρόλα που έχομε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Τ’ αφήνομε να πάρουν μια βράση και σερβίρομε αμέσως με ρύζι πιλάφι – ρυζότο.

Πικάντικες χοιρινές μπριζόλες
Βάζομε τις μπριζόλες σε κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι και ένα φλυτζάνι τσαγιού λευκό ξηρό κρασί για 45’ να μαριναριστούν. Ανακατεύομε ψιλοκομμένο κασέρι 200 γρ. ένταμ ή γκούντα, μια ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο και πέντε κουταλιές σούπας μαγιονέζα. Καθαρίζομε ενάμιση κιλό πατάτες, τις χοντροκόβομε και τις βάζομε σε ταψί με άνιθο, δυόσμο και ένα φλυτζάνι τσαγιού λάδι. Πάνω στις πατάτες απλώνομε τις μπριζόλες και σκεπάζομε με μείγμα μαγιονέζα, σκόρδο κασέρι και 200 βαθμοί περίπου μια ώρα.

Χοιρινό με διάφορα τυριά
Κόβομε το κρέας σε μικρούς κύβους. Το ξεβράζομε ελαφρά και το τσιγαρίζομε με μισή φλυτζάνα τσαγιού λάδι, με κρεμμυδάκι και λίγο κρασί. Μετά προσθέτομε μανιτάρια του κουτιού κομμένα και ένα καρότο κομμένο λεπτές ροδέλες. Ψήνομε σε χαμηλή φωτιά. Όπως μείνει στο τσικάλι το ρίχνομε σ’ ένα πυρέξ και προσθέτομε περίπου 600 γρ. διάφορα τυριά (γκούντα, ένταμ, έμενταλ) και μια κρέμα γάλακτος και φουρνίζομε μέχρι να πήξει η κρέμα και τραβήξουν τα τυριά τις κόρδες τους.

Χοιρινό ρολό γεμιστό
Μια πανσέτα περίπου ενάμιση κιλό ανοιγμένη στη μέση, 250 γρ. τυρί κεφαλογραβιέρα, 250 γρ. ρεγγάτο, μισό κιλό μπέικον, λίγο σκόρδο, αλατοπίπερο, τρία κουταλάκια μουστάρδα.
Αλατοπιπερώνομε το κρέας πασπαλίζομε με κοπανισμένο σκόρδο αλείφομε με μουστάρδα όλη την εσωτερική πλευρά της πανσέτας. Κόβομε το μπέικον και τα τυριά σε μικρά κομμάτια και τα απλώνομε στο κρέας. Τυλάμε σε ρολό και το κλείνομε σφιχτά με λαδόκολλα. Το ψήνομε στους 200 βαθμούς δύο ώρες περίπου. Λίγο πριν ψηθεί αφαιρούμε την λαδόκολλα και κόβομε σε ροδέλες

Χοιρινό με πιπεριές
Έξι σνίτσελ, ένα τέταρτο κεφαλογραβιέρα σε κομματάκια, τρεις πιπεριές, πράσινες, κίτρινες, κόκκινες σε λεπτές ροδέλες, έξι λωρίδες μπέικον, κεφαλογραβιέρα τριμμένη.
Αλατοπιπερώνομε τα σνίτσελ και τοποθετούμε στο καθένα από ένα κομμάτι τυρί και από μια λεπτή ροδέλα πιπεριάς. Κλείνομε τα σνίτσελ σε ρολό και τυλίγομε γύρω- γύρω με φέτες μπέικον που τις στερεώνομε με οδοντογλυφίδα. Πασπαλίζομε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο πυρέξ και ψήνομε σε μέτριο φούρνο.

Χοιροκεφαλή
πηχτή
Αφήνομε την χοιροκεφαλή επί 3 ώρες μέσα σε νερό να ξεπλυθεί καλά. Την τρίβομε μετά αλλάζοντας το νερό. Της έχομε βέβαια μαδήσει το κεφάλι, αυτιά, ανοίξει το στόμα και καθαρίσει καλά. Την βάζομε να βράσει με σέλινο, καρότα, λίγους κόκκους πιπεριού και 2-3 φύλλα δάφνης. Όταν βράσει περνάμε το ζωμό από σουρωτήρι και έπειτα το ξαναβάζομε να βράσει έως να πήξει. Το βάζομε σε φόρμα, έχομε προηγουμένως ξεψαχνίσει το κεφάλι, το κόβομε κομματάκια το ρίχνομε μέσα στο ζουμί με φετάκια καρότο, σέλινο ψιλοκομμένο κάπαρη και αγγουράκια ψιλοκομμένα τουρσί. Προσθέτομε 3 κουταλιές ξύδι. Αφήνομε στο ψυγείο να πήξει. Ξεφορμάρομε βυθίζοντας για λίγο σε χλιαρό νερό.

Χοιρινό με μπύρα
και πορτοκάλι
Ενάμιση κιλό χοιρινό ρολό. Τρία τέταρτα φλυτζανιού φυτίνη, ένα κουτί μπύρα, χυμό από δύο πορτοκάλια, μια με δύο φλούδες ολόκληρες πορτοκάλι (τα πορτοκάλια ακέρωτα) δύο κρεμμύδια κομμένα, αλάτι, πιπέρι
Πλένω το κρέας το σκουπίζω και το σωτάρω με την φυτίνη σε σιγανή φωτιά απ’ όλες τις πλευρές. Όταν πάρει χρώμα, σβήνω με την μπύρα και το χυμό πορτοκάλι. Προσθέτω τις φλούδες, κρεμμύδια, αλατοπίπερο, χαμηλώνω τη φωτιά. Σιγοψήνω επί μια ώρα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ