Καθημερινή Μαχητική
Εφημερίδα

"google ad"

17.8 C
Chania
Thursday, April 24, 2025

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Χοιρινό ριγανάτο
1200 γρ. χοιρινό μπούτι κομμένο κομματάκια, δύο κουτ. σούπας βούτυρο, ένα νεροπότηρο κρασί λευκό ξηρό, ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Λιώνομε το βούτυρο και τσιγαρίζομε το κρέας στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Τα μεταφέρομε σε κατσαρόλα και στο τηγάνι προσθέτομε το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη. Μόλις πάρει μια βράση, περιχύνομε το κρέας μ’ αυτό τον ζωμό, προσθέτομε ένα ποτήρι νερό και το βράζομε σε σιγανή φωτιά έως να ψηθεί και να δέσει η σάλτσα.

Ψαρονέφρι γεμιστό με δαμάσκηνα
1300 γρ. ψαρονέφρια, 250 γρ. δαμάσκηνα ξερά Σκοπέλου, ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί, δύο ποτήρια χυμό πορτοκάλι, μια κουταλιά σούπας βούτυρο, 1 κουταλάκι κορνφλάο διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό.
Μουσκεύομε τα δαμάσκηνα στο κρασί για 3-4 ώρες. Καθαρίζομε τα ψαρονέφρια από τις πέτσες και τα νεύρα. Με λεπτό μακρύ μαχαίρι διαπερνάμε τα ψαρονέφρια και τα γεμίζομε με δαμάσκηνα. Περίπου πέντε δαμάσκηνα για κάθε ψαρονέφρι. Κρατάμε το κρασί. Αλατοπιπερώνομε τα ψαρονέφρια, λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και τα σωτάρομε μέχρι να ροδίσουν γύρω – γύρω. Τα σβήνομε με το κρασί, προσθέτομε το χυμό πορτοκάλι και τ’ αφήνουμε για δέκα λεπτά σε δυνατή φωτιά. Κόβομε τα ψαρονέφρια φέτες, τ’ απλώνομε σε πιατέλα. Δένομε τη σάλτσα με το κορνφλάο και περιχύνομε το κρέας.

Ψαρονέφρι με μανιτάρια
1200 γρ. ψαρονέφρι κομμένο λεπτές λωρίδες 4 κρεμμύδια κομμένα μισές ροδέλες, 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα λεπτές φέτες, 300 γρ. κρέμα γάλακτος, 1 νεροπότηρο κρασί λευκό ξηρό, δύο κουταλιές βούτυρο, ένα κουταλάκι αλεύρι, πιπέρι, αλάτι.
Σωτάρομε τα μανιτάρια με λίγο βούτυρο. Λιώνομε το υπόλοιπο βούτυρο σε τηγάνι και ροδίζομε τα κρεμμύδια. Μεταφέρομε τα κρεμμύδια σε πιατέλα και τηγανίζομε τις λωρίδες ψαρονέφρι. Τοποθετούμε σε κατσαρόλα τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και το ψαρονέφρι.
Στο τηγάνι που τηγανίσαμε τα ψαρονέφρια ροδίζουμε μια κουταλιά αλεύρι, σβήνομε με κρασί και προσθέτομε την κρέμα, το αλάτι, το πιπέρι. Βράζομε για πέντε λεπτά. Προσθέτομε τη σάλτσα στην κατσαρόλα που έχομε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύομε καλά. Τ’ αφήνομε να πάρουν μια βράση και τα σερβίρομε αμέσως με ρυζότο.

Αρνί με γιαούρτι
Ένα κιλό αρνί, επτακόσια γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 75 γρ. βούτυρο, δύο αυγά, μοσχοκάρυδο, ένα φλυτζάνι λάδι, ένα λεμόνι, αλάτι.
Πλένομε, αλατίζομε και τρίβομε με λεμόνι το κρέας και το βάζομε στο φούρνο. Μοιράζομε το βούτυρο πάνω στο κρέας και σιγοψήνομε για μιάμιση ώρα περίπου. Ρίχνομε στο ταψί και το λάδι. Χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και τα περιχύνομε στο κρέας το οποίο ψήνομε για ακόμη μιάμιση ώρα.

Κοτόπουλο με πορτοκάλι
Ένα μεγάλο κοτόπουλο, τέσσερα πορτοκάλια, αλάτι, πιπέρι, δύο κουταλιές γεμάτες βούτυρο, μια κουταλιά ξύδι, μία κουταλιά κοφτή ζάχαρη, μία κουταλιά κοφτή κορνφλάο, μια φλυτζάνα ρύζι.
Χωρίζετε σε μερίδες το κοτόπουλο και το βάζετε σε ταψί. Το αλατοπιπερώνετε. Το περιχύνετε με τον χυμό των δύο πορτοκαλιών και με το βούτυρο. Το ψήνετε στον φούρνο επί μιάμιση ώρα ενώ το περιχύνετε συχνά με τη σάλτσα του. Βάζετε επάνω τα υπόλοιπα πορτοκάλια αφού τα καθαρίσετε και τα κόψετε σε στρογγυλές φέτες. Περιχύνετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του και το ψήνετε επί 15 λεπτά ακόμη. Φτιάχνετε ρυζότο και το βάζετε σε πιατέλα. Βάζετε επάνω το κοτόπουλο με τις φέτες του πορτοκαλιού. Προσθέτετε στη σάλτσα του το ξύδι, τη ζάχαρη, το κορνφλάο αφού το διαλύσετε σε λίγο νερό. Την βράζετε μερικά λεπτά και τη ρίχνετε στο κοτόπουλο και το ρύζι.

Νουά στο φούρνο
Βάζομε το κρέας σε κατσαρόλα, το ξαφρίζομε και ρίχνομε ένα δόντι σκόρδο, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι και λάδι. Μετά το κόβομε φέτες και το απλώνομε σε λαδωμένο ταψί. Μια στρώση φέτες, μια σειρά μπέικον, μια στρώση κασέρι και ξανά το ίδιο.
Ρίχνομε λίγο ζωμό, καλύπτομε με μπεσαμέλ και φουρνίζομε.

Πικάντικες χοιρινές μπριζόλες
Βάζομε τις μπριζόλες σε κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι και ένα φλυτζάνι τσαγιού λευκό ξηρό κρασί για 45’ ψήσιμο. Ανακατεύομε ψιλοκομμένο κασέρι, 200 γρ. Ένταμ ή Γκούντα, μια ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρο και πέντε κουταλιές μαγιονέζα. Καθαρίζομε ενάμιση κιλό πατάτες, τις κόβομε στα τέσσερα, τις αλατίζομε, τις βάζομε σε ταψί με δυόσμο, άνιθο και μια φλυτζάνα λάδι. Πάνω στις πατάτες απλώνομε τις μπριζόλες και σκεπάζομε με μείγμα μαγιονέζα, σκόρδο, κασέρι και στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ψήσιμο.

Κουνέλι κρασάτο
Μικρό στην ηλικία κουνέλι. Το αλατοπιπερώνομε, το τσιγαρίζομε με ένα νεροπότηρο λάδι, πλην δύο δάχτυλα, και σκόρδο. Προσθέτομε ένα νεροπότηρο κρασί μαύρο. Ψήνομε σε σιγανή φωτιά και προς το τέλος αν θέλετε βάζετε λίγη ρίγανη

Κοτόπουλο με πατάτες
Στις πατάτες βάζω μουστάρδα και μαγιονέζα και ένα ποτήρι νερό, λίγο βούτυρο στις πατάτες και ψήνω χωριστά. Στο κοτόπουλο βάζω αλάτι, πιπέρι, μέσα στο κοτόπουλο σκόρο και κεφαλοτύρι, την αλείφω με μαγιονέζα και ψήσιμο στη γάστρα χωρίς λάδι και νερό.

Δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς, του Τριωδίου. Κρέτινη την λέμε.
Σας έγραψα πολλές συνταγές για την Κυριακή της Αποκριάς μας, την Κρέτινη.
Η Τρίτη Κυριακή είναι η Τυρινή. Και μετά η Καθάρια Δευτέρα με την Μεγάλη Σαρακοστή του Πάσχα.
Για να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε. Για να υπάρξομε! Να μην σβήσομε.
Α.Κ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το όραμα για 600 χλμ σιδηροδροχιών στην Κρήτη ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 1908

«Εν Αλμυρώ, 23 Απριλίου 1908. Μελέτη περί της κατασκευής...

Σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών – Ποιος πλουτίζει από την επικίνδυνη μάστιγα πολλών δισεκατομμυρίων που εξαπλώνεται

Η ανατριχιαστική πραγματικότητα αυτής της κερδοσκοπικής, εξαιρετικά επικερδούς βιομηχανίας...

Τουρκία: Τρομακτική προειδοποίηση διάσημου καθηγητή Γεωλογίας – «Φύγετε από την Κωνσταντινούπολη»

Η Κωνσταντινούπολη συγκλονίστηκε από τον σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών Ρίχτερ στις...

Νέα κωλοτούμπα Τραμπ: Mεγάλη μείωση στους δασμούς στην Κίνα εξετάζει ο Λευκός Οίκος

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ύψους...