Αρνί μπούτι στο φούρνο
Λέμε στον κρεοπώλη να καθαρίσει το μπούτι απ’ το έντερο, το πλένομε και το στραγγίζομε καλά. Το τρυπάμε με μυτερό μαχαίρι σε διάφορα μέρη και βάζομε 1 δόντι σκόρδο σε κάθε τρύπα. Αλείφομε όλη την επιφάνεια του κρέατος με τον χυμό ενός λεμονιού. Το αλατοπιπερώνομε και το βάζομε στο ταψί. Για ενάμιση κιλό κρέας διαλύομε έξι κουταλιές βούτυρο και περιλούομε το κρέας. Το πασπαλίζομε με λίγο αλεύρι και το βάζομε σε μέτριο φούρνο να ψηθεί μια ώρα και 15-20 λεπτά και να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Όταν ψηθεί το κρέας το βγάζομε από το ταψί και αφού μισοκρυώσει το κόβομε σε λεπτές φέτες και τις διατηρούμε σε πυρέξ ζεστές. Ρίχνομε μέσα στο ταψί ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύομε ν’ αναμιχθεί με τα υπολείμματα σάλτσας του ταψιού. Σε μικρή κατσαρόλα βάζομε δύο κουταλιές βούτυρο να ζεματιστεί, ρίχνομε 1-2 κουταλιές αλεύρι και το ανακατεύομε να καβουρδιστεί, προσθέτομε το περιεχόμενο του ταψιού περασμένο από τρυπητό και ανακατεύομε να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Βάζομε το κρέας σε πιατέλα ή ανά μερίδα σε πιάτα και περιλούομε με τη σάλτσα.
Αρνί μπούτι στο χαρτί
Ετοιμάζετε το μπούτι όπως στην προηγούμενη συνταγή με τη διαφορά ότι θα κόψετε το κόκκαλο του ποδιού.
Αλείφετε ένα λαδόχαρτο με αρκετό βούτυρο αδιάλυτο και διπλώνετε μέσα σ’ αυτό το μπούτι χωρίς να το πασπαλίσετε με αλεύρι. Έχετε και δεύτερη λαδόκολλα και το διπλώνετε και μ’ αυτή πολύ καλά και τέλος το τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο. Το δένετε καλά και το βάζετε σε μέτριο φούρνο να σιγοψηθεί επί μιάμιση με δυο ώρες περίπου. Το αφήνετε λίγο να κρυώσει, το ξετυλίγετε και το κόβετε σε φέτες.
Αρνί με πατάτες στο φούρνο
Καθαρίζετε το μπούτι απ’ το έντερο το πλένετε και το στραγγίζετε καλά. Το τρίβετε με λεμόνι, το αλατοπιπερώνετε, το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι (για να κάνει καλή κρούστα) και το βάζετε στο ταψί. Διαλέγετε μικρές στρογγυλές πατάτες, τις καθαρίζετε, τις πλένετε και τις βάζετε σε λεκανίτσα ολόκληρες. Τις αλατοπιπερώνετε και τις αδειάζετε στο ταψί γύρω από το κρέας. Διαλύετε το βούτυρο (τρία τέταρτα φλυτζάνας για ενάμιση κιλό αρνί και ένα κιλό και 300 γρ. πατάτες) και περιλούετε με αυτό το φαγητό, ρίχνετε και τον χυμό από ένα λεμόνι και ψήνετε σε μέτριο φούρνο.
Αρνί εξοχικό
Ενάμιση κιλό αρνάκι γάλακτος, τρία τέταρτα φλυτζάνας λάδι, ένα τέταρτο κιλού κεφαλοτύρι, 1 λεμόνι, ρίγανη.
Χωρίζετε το κρέας σε έξι ίσα κομμάτια. Τα αλατοπιπερώνετε και τα πασπαλίζετε με ρίγανη. Στίβετε επάνω τους το χυμό του λεμονιού τα περιλούετε με το μισό λάδι και τ’ αφήνετε μια ώρα. Κόβετε το τυρί σε έξι φέτες. Κόβετε κάθε λαδόκολλα σε έξι φύλλα. Παίρνετε ένα φύλλο και το αλείφετε με μπόλικο λάδι. Τοποθετείτε στην άκρη μια φέτα τυρί και επάνω στο τυρί ένα κομμάτι κρέας. Διπλώνετε από τα δύο πλάγια τα άκρα του χαρτιού, ώστε να σκεπαστεί λίγο το κρέας και κατόπιν τυλίγετε σαν ρολό. Παίρνετε ένα δεύτερο κομμάτι κόλλας χωρίς να το λαδώστε και τυλίγετε μέσα σ’ αυτό το ρολό με το κρέας καλά. Το τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω. Κάνετε το ίδιο και με τα υπόλοιπα κομμάτια του κρέατος και τα βάζετε να ψηθούν σε μέτριο φούρνο επί δύο ώρες περίπου. Σερβίρονται ζεστά με τηγανητές πατάτες.