Βάψιμο αυγών με κρεμμύδια Μ. Ασία (Σμύρνη)
Θυμάμαι σαν όνειρο την γιαγιά μου να δείχνει στην μαμά μου να βάφει αυγά με κρεμμυδόφυλλα. Επίσης νομίζω, αν δεν κάνω λάθος και με μαντιλίδες και βαφόταν κίτρινα.
Στα κόκκινα αυγά, θυμάμαι πως έκοβαν ένα φυλλαράκι από το γιασεμί (τους άρεσε το σχήμα του). Το έβαζαν πάνω στο αυγό και τυλούσαν το αυγό με καινούργια νάϋλον μπεζ κάλτσα που την έκοβαν σε κομμάτια για τα αυγά. Έτσι κρατούσαν σταθερά κολλημένο το φύλλο στο αυγό. Πίσω απ’ το αυγό έδεναν πολύ προσεκτικά με μικρό κόμπο το νάϋλον από την κάλτσα. Έτσι τα έβαζαν βρασμένα στην κόκκινη μπογιά. Όταν τα έβγαζαν τα άφηναν να κρυώσουν και αφαιρούσαν το γιασεμί με την κάλτσα. Ήταν κόκκινα τα αυγά μ’ ένα κάτασπρο φυλλαράκι γιασεμιού σχεδιασμένο στην επιφάνεια του. Ήταν πολύ ωραία! Τι υπομονή!
Με τα κρεμμύδια τα έκαναν ως εξής: έβαζαν φλούδες κρεμμυδιών στον πάτο του τσικαλιού, από πάνω μια στρώση αυγά καλά πλυμένα, από πάνω πάλι φλούδες κρεμμυδιών και πάλι αυγά και πάλι φλούδες μέχρι ψηλά στο τσικάλι. Πρόσθεταν νερό και τα έβραζαν σε σιγανή φωτιά να μη σπάσουν. Αυτά λοιπόν σχετικά με το έθιμο του βαψίματος των αυγών.
Την Μεγάλη Πέμπτη μαγείρευαν χοχλιούς τηγανητούς με ξύδι στο τέλος. Συμβολισμός, έτσι που ρουφάμε το χοχλιό με το ξύδι μας θυμίζει τον διψασμένο Χριστό απ’ τον Σταυρό να ρουφά απ’ το σφουγκάρι το ξύδι που του βάλανε στο στόμα αντί για νερό.
Την Μεγάλη Παρασκευή δεν τρώγανε λάδι. Αν τρώγανε, ήταν πάλι με ξύδι. Πικροβλάστακα θυμάμαι με μάραθα και βλαστάκια από σταφυλινάκους βραστά με λίγο λάδι και ξύδι. Πάντως ήταν πολύ νόστιμα!
Έθιμα δικά μας και Μικρασιάτικα ανακατεμένα, που θυμάμαι σαν όνειρο απ’ την παιδική μου ηλικία.
Σουπιές με μάραθα και πράσινες ελιές
Αγοράζετε απ’ το ιχθυοπωλείο καθαρισμένες τις σουπιές. Μ’ ένα μυτερό μαχαίρι τραβάτε την επιδερμίδα της σουπιάς και την γδέρνετε. Μένει με το λευκό χρώμα και την κόβετε κομμάτια. Τις πλένετε καλά – καλά. Βάζετε στο τσικάλι μια φλυτζάνα λάδι και ψιλοκόβετε ένα μεγάλο κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε ελαφρά. Έχετε εν τω μεταξύ καθαρίσει, πλύνει και κόψει τα μάραθα. Όλα και τα γένεια, σε ένα δάχτυλο. Τα βάζετε να τσιγαρισθούν με το κρεμμύδι. Ρίχνετε και τις σουπιές και τσιγαρίζονται και αυτές. Ψιλοκόβετε τρεις ώριμες ντομάτες, τις ρίχνετε μέσα και ψήνετε το φαγητό σας ως οι ντομάτες να βγάλουν όλα τα υγρά τους και να μαραθούν. Τότε λιώνετε μια μεγάλη κουταλιά ντοματοπελτέ σ’ ένα ποτήρι με νερό και το ρίχνετε. Χαμηλώνετε την θερμοκρασία και το σιγοψήνετε. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνετε αν χρειαστεί με λίγο νερό. Πάντα από λίγο το νερό. Όχι μπλουμ. Όταν έχουν ψηθεί τα μάραθα και μείνει με το λάδι της η σάλτσα ρίχνετε μια χούφτα ή και παραπάνω χοντρές πράσινες ελιές σκληρές που τις έχετε προηγουμένως ξεπλύνει πολύ καλά. Αφήνομε να πάρει το φαγητό 2-3 βράσεις με τις ελιές μαζί και κατεβάζομε.
Την Μεγαλοβδομάδα φτιάχνομε και ντολμαδάκια με τα φρέσκα αμπελόφυλλα και μαυρομάτικα φασόλια βραστά και άλλα. Μετά το Πάσχα θα συνεχίσομε με εποχιακές συνταγές.
Σας εύχομαι Καλή Ανάσταση.