18.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Γλυκό με κίτρινο κολοκύθι
1,5 κιλό ξυσμένο κίτρινο κολοκύθι.
Καλά στιμμένο, το αφήνομε 2-3 ώρες να σουρώσει και το στίβομε καλά. Μαζεύομε το υγρό.
Βάζομε μια φλυτζάνα ζάχαρη. Μια φλυτζάνα καρύδια, μια φλυτζάνα σταφίδες. Αν θέλετε τις μουλιάζετε σε κονιάκ και τις στίβετε καλά, 2 κουταλιές σούπας κανέλα, μια κουταλιά γαρύφαλλο και μια κουταλιά μοσχοκάρυδο.
Τ’ αναμιγνύετε πολύ καλά με το κολοκύθι. Βάζετε μερικές κουταλιές φρυγανιά τριμμένη για τα υγρά του κολοκυθιού να μη λασπώσει το φύλλο. Ανοίγετε φύλλο με 700 γρ. αλεύρι, 360 γρ. νερό, λίγο λάδι,, λίγο αλάτι λίγη τσικουδιά ή ξύδι. Ζυμώνετε καλά. Γερό ζύμωμα. Αφήνετε περίπου 1 ώρα τη ζύμη σκεπασμένη. Τη χωρίζετε σε 9 μπαλίτσες. Κάθε μπαλίτσα την ανοίγετε σε φύλλο. Το ραντίζετε καλά με λάδι και φυτίνη. Το διπλώνετε στη μέση. Ραντίζετε ξανά. Βάζετε στην άκρη μια χοντρή γραμμή γέμισης. Τυλάτε σε ρολό, το στριφογυρίζετε λίγο και το γυρνάτε σε σαλίγκαρο. Το βάζετε στη μέση λαδωμένου ταψιού. Συνεχίζετε το ίδιο ενώνοντας το σαλίγκαρο με τη ζύμη μεταξύ τους. Λάδι συν βούτυρο από πάνω.
Ψήσιμο τους 180 βαθμούς επί 50 λεπτά. Το βγάζετε. Έχετε βράσει τον χυμό του κολοκυθιού με μερικές κουταλιές ζάχαρη να δέσει ελαφρά. Τραβάτε το ταψί και με κουτάλι περιχύνετε το γλυκό. Το ταψί, ξέχασα να σας γράψω πριν το πρωτοβάλετε στο φούρνο, χαράσετε το φύλλο του επιφανειακά. Το ξαναβάζετε στον φούρνο άλλα δέκα λεπτά στους 200 βαθμούς.
Το βγάζετε και βάζετε ζάχαρη άχνη.

Κολοκυθοτυρόπιτα με κίτρινο κολοκύθι στριφτή
Το φύλλο και το στρίψιμο και το στήσιμο στο ταψί γίνεται όπως και στην παραπάνω συνταγή. Διαφέρει η γέμιση.
Λοιπόν, τις αναλογίες τις κανονίζω με το μάτι. Μυζήθρα, φέτα, μπεσαμέλ με μοσχοκάρυδο, τρία αυγά, πιπέρι και κίτρινο κολοκύθι αλατισμένο, τριμμένο καλά, στιμμένο.
Ανακατεύω καλά και φτιάχνω τα στριφτά φύλλα όπως στην προηγούμενη συνταγή. Ψήσιμο μία ώρα στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ίσως και στους 200 βαθμούς μετά τα μισά του ψησίματος, ανάλογα τον φούρνο.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οδός Χριστουγέννων» στο Ξηροστέρνι: Διήμερο γιορτής με δωρεάν δράσεις, θέαμα και συναυλίες

Σε εορταστικό κλοιό εισέρχεται το επόμενο Σαββατοκύριακο, 13 και...

Μαραντζίδης: «Ο Τσίπρας θα ηττηθεί όσες φορές χρειάζεται από τον Μητσοτάκη μέχρι να τον κερδίσει»

«Με τους χαρισματικούς δεν μπορούμε να ξεμπερδεύουμε εύκολα», τόνισε...