Λουκάνικα χοντρά σπετσοφάι
Τα κόβομε μικρά κομμάτια και τα σωτάρομε με λίγο λάδι. Έχομε κόψει κρεμμύδια ξερά ροδέλες και ντοματούλες ξυστές και τις ρίχνομε να ψηθούν λίγο. Τέλος βάζομε κομμένες πιπεριές κόκκινες – κίτρινες – πράσινες ροδέλες, να ψηθούν λίγο και αυτές. Τα βάζομε σε πυρέξ και στο φούρνο για μισή ώρα. Έχομε ρίξει πάνω τους αρκετή σάλτσα ντομάτας.
Μανιταρόπιτα (πολύ ωραία)
Ένα φύλλο σφολιάτας, δέκα φέτες ζαμπόν, εκατό πενήντα γρ. τυρί ένταμ, εκατό πενήντα γρ. τυρί κασέρι, εκατό πενήντα γρ. τυρί μοτσαρέλα, ένα μεγάλο κουτί μανιτάρια, μια κρέμα γάλακτος μεσαία, δύο κρόκοι αυγών, αλάτι, πιπέρι, λίγο βούτυρο.
Βουτυρώνομε το πυρέξ και στρώνομε την σφολιάτα. Από πάνω ζαμπόν, τυριά ξυσμένα, σωτάρομε τα μανιτάρια δέκα λεπτά περίπου μ’ ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και με λίγο βούτυρο. Τα στρώνομε πάνω από τα τυριά, χτυπάμε την κρέμα μαζί με τους κρόκους, βάζομε λίγο αλάτι και πιπέρι, περιχύνομε στο πυρέξ και διπλώνομε τις άκρες προς τα μέσα.
Ψήνομε στους 200 βαθμούς επί 45 λεπτά.
Τονοσαλάτα
Δύο κουτιά τόνο, μια φλυτζάνα βραστή πατάτα κομμένη κύβους, μια φλυτζάνα καρότα βρασμένα κομμένα σε κύβους, μια πιπεριά μεγάλη ψιλοκομμένη, δύο αγγουράκια τουρσί, μια φλυτζάνα μαγιονέζα, μια φλυτζάνα σουρωτό γιαούρτι. Εάν θέλομε βάζομε πιο πολύ πατάτα και καρότο.
Γλάσο σοκολάτας
Χτυπάμε καλά τρία ασπράδια και προσθέτομε 80 γρ ζάχαρη και 150 γρ κουβερτούρα ξυσμένη. Τα ‘’δένομε’’ σε μπαιν-μαρί
Σαντιγύ
Μια κρέμα μόρφατ, ένα κουτί ζαχαρούχο γάλα. Τα αναμιγνύομε, τα χτυπάμε να αναμιχθούν.
Μανιτάρια με κρέμα
500 γρ. μανιτάρια pleurottes, 100 γρ. βούτυρο, μισό ποτήρι κονιάκ, 200 γρ. κρέμα γάλακτος, μισό ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος, μισό κουταλάκι τσαγιού αλάτι, μια πρέζα λευκό πιπέρι, μια πρέζα μοσχοκάρυδο.
Λιώνομε το βούτυρο, σωτάρομε τα μανιτάρια να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα σβήνομε με το κονιάκ, κλείνομε με καπάκι το τηγάνι και τ’ αφήνομε ν’ απορροφήσουν όλο το υγρό. Προσθέτομε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τον άνιθο, τέλος την κρέμα. Τ’ αφήνομε ακόμη τρία λεπτά, σερβίρομε αμέσως αφού τα πασπαλίσομε με λίγο ψιλοκομμένο άνιθο.
Πατάτες Ωγκραντέν
Κόβομε στρογγυλές και πολύ – πολύ λεπτές φέτες τις πατάτες. Τις μισοτηγανίζομε. Βουτυρώνομε το πυρέξ βάζομε μια στρώση. Πασπαλίζομε με πολύ – πολύ τυρί τριμμένο. Από πάνω μια στρώση ζαμπόν. Πάλι πατάτες, τυρί, δύο κρέμες γάλακτος και μικρά κομματάκια φρέσκο βούτυρο.
Ψήνομε σε χαμηλή θερμοκρασία για πολύ ώρα. Περίπου 80-100 βαθμοί για 3-4 ώρες.
Μελιτζάνες τυλιχτές
Παίρνω μελιτζάνες μεγάλες τις τηγανίζω, τις στραγγίζω σε χαρτί και βάζω πάνω σε κάθε φέτα μελιτζάνα τυρί τοστ και ζαμπόν, τις τυλίγω, τις βάζω σε πυρέξ. Κτυπώ μια κρέμα γάλακτος, ξύνω ντομάτα και ψήσιμο στο φούρνο.
Πατατοσαλάτα
Ένα κιλό βρασμένες πατάτες, τέσσερα αυγά βραστά, τέσσερεις πιπεριές μεγάλες, τέσσερα καρότα τριμμένα, τρία κρεμμυδάκια φρέσκα, τρεις κουταλιές ουίσκι, 2-3 καρδούλες σέλινο, μαγιονέζα.
Βράζομε τις πατάτες ολόκληρες με τη φλούδα, τις ξεφλουδίζουμε, κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Ανακατεύομε όλα τα υλικά μαζί, ραντίζομε με λεμόνι, λάδι, αλάτι.
Στη μαγιονέζα προσθέτομε το ουίσκι και την μισή την ανακατεύομε με τα υλικά και με την υπόλοιπη σκεπάζομε από πάνω.
Καλιτσουνάκια με συκωτάκια και κιμά
Ζύμη: Ένα κασέ γιαούρτι, μια φλυτζάνα λάδι, ένα λεμόνι, ένα φακελάκι μπέικιν και αλεύρι.
Γέμιση: Αφού βράσουμε τα συκωτάκια για λίγο τα ψιλοκόβομε, τα σωτάρομε. Σωτάρομε και ένα τέταρτο κιμά, προσθέτομε άνιθο και ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια. Τέλος προσθέτομε ένα αυγό και 2-3 κουταλιές μπεσαμέλ. Τα κλείνομε σε καλιτσουνάκια και φουρνίζομε.



