Λικέρ Κεράσι:
Υλικά: 10 κιλά κεράσια, 1 κιλό ζάχαρη, 1 μπαστουνάκι κανέλα, 4 γραμμ. μοσχοκάρυδο, 2 λίτρα οινόπνευμα ποτοποιίας, 16 γραμμ. μαγιά μπίρας.
Εκτέλεση: Ξεκουκουτσιάστε τα κεράσια και αποχυμώστε τα στον αποχυμωτή. Βάλτε το χυμό σε γυάλα. Προσθέστε τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε καλά κι αφήστε το ποτό να ξεκουραστεί 1 μήνα. Φιλτράρετε με τουλπάνι, ξαναβάλτε το στη γυάλα που έχετε πλύνει καλά και εμφιαλώστε το μετά 3 μήνες.
Λικέρ Βερίκοκο (διαφορετικό)
Δεν είναι ακριβώς λικέρ – είναι ένα κρασί από βερίκοκα που πίνοντάς το δροσερό μια χειμωνιάτικη νύχτα, ταξιδεύεις σε όλα τα παιδικά σου καλοκαίρια…
Υλικά: 1 κιλό βερίκοκα, 2 λίτρα άσπρο ξηρό κρασί (καλής ποιότητας και υψηλόβαθμο), 200 γραμμ. ζάχαρη, 1 ποτήρι κονιάκ.
Εκτέλεση: Διαλέξτε ώριμα αλλά όχι χτυπημένα βερίκοκα. Βγάλτε τα κουκούτσια, κόψτε τα σε κομμάτια κι αφήστε τα 24 ώρες πασπαλισμένα με ζάχαρη. Βράστε τα σε χαμηλή φωτιά για 15’ – 20’ . Κρυώστε τα, προσθέστε το κρασί, το απόσταγμα ή το κονιάκ και λίγα κουκούτσια σπασμένα. Βάλτε το μίγμα σε γυάλα, κλείστε το μ’ ένα πανί και αφήστε το σε δροσερό μέρος 1 μήνα. Φιλτράρετε με τουλπάνι μέσα στο οποίο θα στύψετε καλά τον πολτό να βγει όλος ο χυμός. Ανακατέψτε, βάλτε σε μπουκάλια, φυλάξτε στο ψυγείο και κάντε υπομονή 1 με 2 μήνες μέχρι να το απολαύσετε.
LIMONCELLO:
Ψάξτε να βρείτε λεμόνια από κήπο, αράντιστα, γιατί κάνουν τη διαφορά. Αν όχι, μια καλή λύση είναι τα λεμόνια βιολογικής καλλιέργειας, που θα τα βρείτε πια σε όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ και στα ειδικά καταστήματα.
Υλικά: 10 λεμόνια, 600 γραμμ. ζάχαρη, 1 λίτρο νερό, 1 λίτρο οινόπνευμα ποτοποιίας.
Εκτέλεση: Πλένουμε τα λεμόνια και βγάζουμε μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας που βάζουμε σε γυάλα μαζί με το οινόπνευμα για 15 μέρες. Σουρώνουμε τις φλούδες και ανακατεύουμε το οινόπνευμα με ένα σιρόπι που φτιάχνουμε με τη ζάχαρη και το νερό. Βάζουμε σε μπουκάλια και τα διατηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη – δεν παγώνει – γιατί πίνεται παγωμένο. Είναι το τέλειο digestif.
Μικρές Λεπτομέρειες:
*Το οινόπνευμα ποτοποιίας άοσμο και άχρωμο δεν υπάρχει στα ράφια των σούπερ μάρκετ δίπλα στο μπλε και το καθαρό. Θα το βρείτε σε ειδικά μαγαζιά, στο κέντρο της Αθήνας, στην Αθηνάς και στην Ευριπίδου.
*Αν το νερό του δικτύου είναι χλωριωμένο, προτιμήστε ένα ουδέτερο εμφιαλωμένο ή αποσταγμένο νερό.
*Η ζάχαρη είναι πάντα λεπτή και άσπρη. Ούτε άχνη ούτε σκούρα ακατέργαστη.
Γλυκό Τασίας
Υλικά: 850 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό, μισό κιλό φράουλα ή άλλο φρούτο, 200 γραμμ. κρέμα γάλακτος, πολλές κουταλιές ζάχαρη άχνη, 1 ποτήρι κονιάκ, 4 ποτήρια νερό.
Εκτέλεση: Κτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη στο μπλέντερ. Βράζομε 2 ποτήρια νερό γι να διαλύσομε το ζελέ και τα άλλα 2 για να κρυώσει. Ρίχνομε το γιαούρτι στο ζελέ, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Κατόπιν ρίχνομε τις φράουλες σε κομμένα κομμάτια. Τα βάζομε στο πυρέξ μετά ψυγείο.
Μηλόπιτα:
Υλικά για τη ζύμη: Δύο φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι, τρία τέταρτα φλιτζανιού βιτάμ, δύο κουταλιές σούπας ζάχαρη ένας κρόκος αυγού, μια κουταλιά κονιάκ, ένα κουταλάκι μπέικη, ένα κιλό μήλα, μισό φλιτζάνι ζάχαρη, μια κουταλιά κανέλλα, μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο, ένα ασπράδι αυγού.
Εκτέλεση: Κοσκινίζω το αλεύρι και το ανακατεύω με την ζάχαρη και το μπέικη, προσθέτω το βιτάμ, τον κρόκο και το κονιάκ και ζυμώνω να γίνει μια ζύμη μαλακή. Την ανοίγω σε χοντρό φύλλο και την στρώνω σε βουτυρωμένο ταψί προσέχοντας να καλύψει και τα πλάγια του ταψιού.
Την τρυπάω με πιρούνι σε διάφορα μέρη για να μην φουσκώσει και την βάζω σε μέτριο φούρνο.
Καθαρίζω τα μήλα και τα κόβω χοντρές φέτες. Τα ανακατεύω με την ζάχαρη, κανέλλα και το ασπράδι χτυπημένο μαρέγκα. Βγάζω το ταψάκι και στρώνω επάνω στη ζύμη τα μήλα.
Λιώνω το βούτυρο και ραντίζω την επιφάνεια. Βάζω σε μέτριο φούρνο να ψηθεί τριάντα λεπτά ακόμα.
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
This website uses cookies.