21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Λικέρ Κεράσι:

Υλικά:  10 κιλά κεράσια, 1 κιλό ζάχαρη, 1 μπαστουνάκι κανέλα, 4 γραμμ. μοσχοκάρυδο, 2 λίτρα οινόπνευμα ποτοποιίας, 16 γραμμ. μαγιά μπίρας.

Εκτέλεση: Ξεκουκουτσιάστε τα κεράσια και αποχυμώστε τα στον αποχυμωτή. Βάλτε το χυμό σε γυάλα. Προσθέστε τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε καλά κι αφήστε το ποτό να ξεκουραστεί 1 μήνα. Φιλτράρετε με τουλπάνι, ξαναβάλτε το στη γυάλα που έχετε πλύνει καλά και εμφιαλώστε το μετά 3 μήνες.

Λικέρ Βερίκοκο (διαφορετικό)

Δεν είναι ακριβώς λικέρ – είναι ένα κρασί από βερίκοκα που πίνοντάς το δροσερό μια χειμωνιάτικη νύχτα, ταξιδεύεις σε όλα τα παιδικά σου καλοκαίρια…

Υλικά: 1 κιλό βερίκοκα, 2 λίτρα άσπρο ξηρό κρασί (καλής ποιότητας και υψηλόβαθμο), 200 γραμμ. ζάχαρη, 1 ποτήρι κονιάκ.

Εκτέλεση: Διαλέξτε ώριμα αλλά όχι χτυπημένα βερίκοκα. Βγάλτε τα κουκούτσια, κόψτε τα σε κομμάτια κι αφήστε τα 24 ώρες πασπαλισμένα με ζάχαρη. Βράστε τα σε χαμηλή φωτιά για 15’ – 20’ . Κρυώστε τα, προσθέστε το κρασί, το απόσταγμα ή το κονιάκ και λίγα κουκούτσια σπασμένα. Βάλτε το μίγμα σε γυάλα, κλείστε το μ’ ένα πανί και αφήστε το σε δροσερό μέρος 1 μήνα. Φιλτράρετε με τουλπάνι μέσα στο οποίο θα στύψετε καλά τον πολτό να βγει όλος ο χυμός. Ανακατέψτε, βάλτε σε μπουκάλια, φυλάξτε στο ψυγείο και κάντε υπομονή 1 με 2 μήνες μέχρι να το απολαύσετε.

LIMONCELLO:

Ψάξτε να βρείτε λεμόνια από κήπο, αράντιστα, γιατί κάνουν τη διαφορά. Αν όχι, μια καλή λύση είναι τα λεμόνια βιολογικής καλλιέργειας, που  θα τα βρείτε πια σε όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ και στα ειδικά καταστήματα.

Υλικά: 10 λεμόνια, 600 γραμμ. ζάχαρη, 1 λίτρο νερό, 1 λίτρο οινόπνευμα ποτοποιίας.

Εκτέλεση: Πλένουμε τα λεμόνια και βγάζουμε μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας που βάζουμε σε γυάλα μαζί με το οινόπνευμα για 15 μέρες. Σουρώνουμε τις φλούδες και ανακατεύουμε το οινόπνευμα με ένα σιρόπι που φτιάχνουμε με τη ζάχαρη και το νερό. Βάζουμε σε μπουκάλια και τα διατηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη – δεν παγώνει – γιατί πίνεται παγωμένο. Είναι το τέλειο digestif.

Μικρές Λεπτομέρειες:

*Το οινόπνευμα ποτοποιίας άοσμο και άχρωμο δεν υπάρχει στα ράφια των σούπερ μάρκετ δίπλα στο μπλε και το καθαρό. Θα το βρείτε σε ειδικά μαγαζιά, στο κέντρο της Αθήνας, στην Αθηνάς και στην Ευριπίδου.

*Αν το νερό του δικτύου είναι χλωριωμένο, προτιμήστε ένα ουδέτερο εμφιαλωμένο ή αποσταγμένο νερό.

"google ad"

*Η ζάχαρη είναι πάντα λεπτή και άσπρη. Ούτε άχνη ούτε σκούρα ακατέργαστη.

Γλυκό Τασίας

Υλικά: 850 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό, μισό κιλό φράουλα ή άλλο φρούτο, 200 γραμμ. κρέμα γάλακτος, πολλές κουταλιές ζάχαρη άχνη, 1 ποτήρι κονιάκ, 4 ποτήρια νερό.

Εκτέλεση: Κτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη στο μπλέντερ. Βράζομε 2 ποτήρια νερό γι να διαλύσομε το ζελέ και τα άλλα 2 για να κρυώσει. Ρίχνομε το γιαούρτι στο ζελέ, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Κατόπιν ρίχνομε τις φράουλες σε κομμένα κομμάτια. Τα βάζομε στο πυρέξ μετά ψυγείο.

Μηλόπιτα:

Υλικά για τη ζύμη: Δύο φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι, τρία τέταρτα φλιτζανιού βιτάμ, δύο κουταλιές σούπας ζάχαρη ένας κρόκος αυγού, μια κουταλιά κονιάκ, ένα κουταλάκι μπέικη, ένα κιλό μήλα, μισό φλιτζάνι ζάχαρη, μια κουταλιά κανέλλα, μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο, ένα ασπράδι αυγού.

Εκτέλεση: Κοσκινίζω το αλεύρι και το ανακατεύω με την ζάχαρη και το μπέικη, προσθέτω το βιτάμ, τον κρόκο και το κονιάκ και ζυμώνω να γίνει μια ζύμη μαλακή. Την ανοίγω σε χοντρό φύλλο και την στρώνω σε βουτυρωμένο ταψί προσέχοντας να καλύψει και τα πλάγια του ταψιού.

Την τρυπάω με πιρούνι σε διάφορα  μέρη για να μην φουσκώσει και την βάζω σε μέτριο φούρνο.

Καθαρίζω τα μήλα και τα κόβω χοντρές φέτες. Τα ανακατεύω με την ζάχαρη, κανέλλα και το ασπράδι χτυπημένο μαρέγκα. Βγάζω το ταψάκι και στρώνω επάνω στη ζύμη τα μήλα.

Λιώνω το βούτυρο και ραντίζω την επιφάνεια. Βάζω σε μέτριο φούρνο να ψηθεί τριάντα λεπτά ακόμα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...