21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ημερομηνία:

Φάβα
Πλένομε τη φάβα και την βάζομε στο τσικάλι. Ρίχνομε νερό να σκεπάζει την φάβα ένα με δυό δάχτυλα. Οι παλιοί λέγανε: Η φάβα θέλει λάδι, και ναι! θα ρίξετε στο τσικάλι μία φλυτζάνα λάδι και θα χοντροκόψετε δύο μεγάλα κρεμμύδια. Θα βάλετε αλάτι και θα βράσετε. Θα ανακατεύεταε συνέχεια να μην τσουκνιάει γιατί δεν τρώγεται μετά. Όταν πιεί τα υγρά της την βάζετε στο μπλέντερ και την λιώνετε. Πρέπει να γίνει σαν κρέμα. Αν είναι αραιή η φάβα θα την γυρίσετε στο τσικάλι θα ρίξετε μία με δύο κουταλιές κορφλάο και θα βράσετε μέχρι να πήξει. Την βάζετε σε πιάτα και όταν σταθεροποιηθεί ρίχνετε από πάνω άψητο λάδι, λεμόνι, μαϊντανό και κρεμμύδι

Κουκιά φάβα
Ξεφλουδίζομε τα κουκιά (ξερά) τα βάζομε σε τσικάλι με λίγο νερό. Από βραδύς τα κουκιά τα ‘χομε βάλει στο νερό να μαλακώσουν και να ξεφλουδίζουν εύκολα. Όταν αφρίσει, τα ξαφρίζομε και ρίχνομε ένα χοντροκομμένο κρεμμύδι, λάδι, αλάτι, πιπέρι και ένα καρότο. Όταν ψηθοπύν καλά τα περνάμε από μπλέντερ να γίνουν κρέμα. Βάζομε από πάνω λεμόνι και λάδι και κρεμμύδι όπως την συνηθισμένη φάβα.

Κουκιά ξερά φούρνου
Μισό κιλό κουκιά, 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, 3-4 ντομάτες ξεφλουδισμένες, 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ, 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι, λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Βάζομε από βραδύς τα κουκιά στο νερό. Την επόμενη τα ξεφλουδίζομε και τα βάζομε να βράσουν με δύο ποτήρια νερό. Προσθέτομε τον πελτέ, το κρεμμύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι. Όταν έχουν τραβήξει τα υγρά τους τα αδειάζομε σε ταψί, προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε. Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες, στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια, ρίχνουμε τη ρίγανη και λίγο λάδι και ψήνομε σε δυνατό φούρνο για περίπου 45 λεπτά.

Κουκιά στο λάδι
Κουκιά ξερά. Δύο μέρη νερό, 1 μέρος ξύδι, 1 μέρος λεμόνι, αλάτι. Από βραδύς στο νερό. Την επομένη τα ξεφλουδίζετε. Βάζετε το νερό, ξύδι, αλάτι, λεμόνι να πάρουν βράση. Ρίχνετε τα κουκιά. Να πάρουν δύο-τρεις βράσεις, να μην λειώσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν στο ζουμί τους. Τα στραγγίζετε καλά και τα βάζετε στο λάδι.

Μαυρομάτικα φασόλια με μάραθα
Τα μαυρομάτικα δεν τα βάζομε στο νερό από βραδύς. Τα ξεβράζομε πρώτα. Ρίχνομε το ζουμί το μαύρο που βγάζουν. Βάζομε σε τσικάλι μια φλυτζάνα λάδι, σκόρδο και κρεμμύδι να τσιγαριστούν. Μετά ρίχνομε τα φασόλια. Αλάτι, πιπέρι, βάζομε μια ψιλοκομμένη ντομάτα, το μάραθο κομμένο. Αφήνομε να ψηθεί η ντομάτα. Μετά 1 κουταλιά ντοματοπελτέ σε νερό και ψήνομε. Προσθέτομε όσο νερό χρειαστεί για να ψηθούν. Γίνονται και βραστά με μάραθο μέσα που βράζουν και στο τέλος αφήνομε το μάραθο με τα φασόλια και βάζομε λαδόξυδο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...