Φάβα
Πλένομε τη φάβα και την βάζομε στο τσικάλι. Ρίχνομε νερό να σκεπάζει την φάβα ένα με δυό δάχτυλα. Οι παλιοί λέγανε: Η φάβα θέλει λάδι, και ναι! θα ρίξετε στο τσικάλι μία φλυτζάνα λάδι και θα χοντροκόψετε δύο μεγάλα κρεμμύδια. Θα βάλετε αλάτι και θα βράσετε. Θα ανακατεύεταε συνέχεια να μην τσουκνιάει γιατί δεν τρώγεται μετά. Όταν πιεί τα υγρά της την βάζετε στο μπλέντερ και την λιώνετε. Πρέπει να γίνει σαν κρέμα. Αν είναι αραιή η φάβα θα την γυρίσετε στο τσικάλι θα ρίξετε μία με δύο κουταλιές κορφλάο και θα βράσετε μέχρι να πήξει. Την βάζετε σε πιάτα και όταν σταθεροποιηθεί ρίχνετε από πάνω άψητο λάδι, λεμόνι, μαϊντανό και κρεμμύδι
Κουκιά φάβα
Ξεφλουδίζομε τα κουκιά (ξερά) τα βάζομε σε τσικάλι με λίγο νερό. Από βραδύς τα κουκιά τα ‘χομε βάλει στο νερό να μαλακώσουν και να ξεφλουδίζουν εύκολα. Όταν αφρίσει, τα ξαφρίζομε και ρίχνομε ένα χοντροκομμένο κρεμμύδι, λάδι, αλάτι, πιπέρι και ένα καρότο. Όταν ψηθοπύν καλά τα περνάμε από μπλέντερ να γίνουν κρέμα. Βάζομε από πάνω λεμόνι και λάδι και κρεμμύδι όπως την συνηθισμένη φάβα.
Κουκιά ξερά φούρνου
Μισό κιλό κουκιά, 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, 3-4 ντομάτες ξεφλουδισμένες, 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ, 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι, λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Βάζομε από βραδύς τα κουκιά στο νερό. Την επόμενη τα ξεφλουδίζομε και τα βάζομε να βράσουν με δύο ποτήρια νερό. Προσθέτομε τον πελτέ, το κρεμμύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι. Όταν έχουν τραβήξει τα υγρά τους τα αδειάζομε σε ταψί, προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε. Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες, στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια, ρίχνουμε τη ρίγανη και λίγο λάδι και ψήνομε σε δυνατό φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
Κουκιά στο λάδι
Κουκιά ξερά. Δύο μέρη νερό, 1 μέρος ξύδι, 1 μέρος λεμόνι, αλάτι. Από βραδύς στο νερό. Την επομένη τα ξεφλουδίζετε. Βάζετε το νερό, ξύδι, αλάτι, λεμόνι να πάρουν βράση. Ρίχνετε τα κουκιά. Να πάρουν δύο-τρεις βράσεις, να μην λειώσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν στο ζουμί τους. Τα στραγγίζετε καλά και τα βάζετε στο λάδι.
Μαυρομάτικα φασόλια με μάραθα
Τα μαυρομάτικα δεν τα βάζομε στο νερό από βραδύς. Τα ξεβράζομε πρώτα. Ρίχνομε το ζουμί το μαύρο που βγάζουν. Βάζομε σε τσικάλι μια φλυτζάνα λάδι, σκόρδο και κρεμμύδι να τσιγαριστούν. Μετά ρίχνομε τα φασόλια. Αλάτι, πιπέρι, βάζομε μια ψιλοκομμένη ντομάτα, το μάραθο κομμένο. Αφήνομε να ψηθεί η ντομάτα. Μετά 1 κουταλιά ντοματοπελτέ σε νερό και ψήνομε. Προσθέτομε όσο νερό χρειαστεί για να ψηθούν. Γίνονται και βραστά με μάραθο μέσα που βράζουν και στο τέλος αφήνομε το μάραθο με τα φασόλια και βάζομε λαδόξυδο.
Ο Δήμος Χανίων πρωτοπορεί σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έχει…
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Ομπρέλα μου» της Κατερίνας Βαγιωνάκη. Σε μια κατάμεστη…
Η θεατρική ομάδα Ανάμεσα στο Φως και τη Σκιά παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Ζαν-Πολ…
Το ένα μετά το άλλο δέχεται τα «πυρά» ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Συρίας, Μπασάρ…
Του Νίκου Αγγελάκη Όλοι στα Χανιά γνωρίζομε τον αγαπητό και εκλεκτό επιστήμονα Ηλία Γ. Γαβριλάκη.…
Στην κορυφή του "βάθρου" σκαρφάλωσε ο Ηρακλειώτης Μάνος Παναγιωτάκης κατακτώντας την πρώτη θέση στον νεοσύστατο διεθνή μουσικό διαγωνισμό N.Scorpion…
This website uses cookies.