Με γεύσεις και μυρωδιές της κρητικής παραδοσιακής κουζίνας “πλημμύρισε” το πρωί της Παρασκευής η παλιά πόλη του Ρεθύμνου, στο πλαίσιο των τριήμερων γαστρονομικών εκδηλώσεων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και τον 6ο διαγωνισμό κρητικής παραδοσιακής κουζίνας. Ο διαγωνισμός, που θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής, διεξάγεται στο “σπίτι του πολιτισμού”.
Ο Μάνος, που φοιτά σε σχολή μαγειρικής της Κρήτης, ετοιμάζει το δικό του παραδοσιακό πιάτο που σαν βάση έχει τα σαλιγκάρια. Συγκεκριμένα παρασκεύασε χοχλιούς μπουμπουριστούς με ξινόχρονδρο, ενώ αντίστοιχα παραδοσιακά πιάτα ετοίμασαν και οι υπόλοιποι συμφοιτητές του, που πήραν μέρος στον 6ο διαγωνισμό κρητικής παραδοσιακής κουζίνας που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και ολοκληρώνεται την Κυριακή στο “σπίτι του πολιτισμού” στο Ρέθυμνο.
Πρόκειται για μια διοργάνωση που φέρει την υπογραφή της λέσχης αρχιμαγείρων Κρήτης σε συνεργασία με το δήμο και την
περιφερειακή Ρεθύμνου, ενώ υποστηρίζεται και από διάφορους άλλους τοπικούς φορείς. Άλλωστε, ο εν λόγω διαγωνισμός έχει βάση την κρητική μαγειρική.
Τόσο οι σπουδαστές των δημόσιων και ιδιωτικών σχολών, όσο και οι επαγγελματίες μάγειροι, πέρα από την αγάπη και το μεράκι τους παρασκεύαζαν την κάθε συνταγή τους με αγνά προϊόντα της κρητικής γης, δίδοντας έτσι την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να γνωρίσει ο ουρανίσκος τους την κρητική κουζίνα.
Άκρως ικανοποιημένοι οι επαγγελματίες σεφ μίλησαν και για τη στροφή των νέων της Κρήτης στα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου τους, υποστηρίζοντας πως σταδιακά οι κρητικοί αφήνουν πίσω τους την ξενομανία που επέδειξαν τα προηγούμενα χρόνια.
Το τριήμερο των εκδηλώσεων πέρα από το διαγωνισμό μαγειρικής της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας, περιλαμβάνει και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και ομιλίες.
neatv.gr – Στέλλα Μαθιουδάκη