27.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

“Σπρώχνεται ο Πούτιν στον πόλεμο από το ΝΑΤΟ και από τους δικούς του”

Ημερομηνία:

Επιμέλεια-Μετάφραση: Χαράλαμπος Γερασ. Γεωργιλάς

” 2017  War with Russia”: Είναι ο τίτλος του βιβλίου το οποίο κυκλοφόρησε στις 18 Μαϊου στο Λονδίνο.Ο συγγραφέας του βιβλίου προβλέπει πόλεμο στην Ρωσία για το 2017 χωρία να είναι ο Νοστράδαμος αλλά κάτι χειρότερο, είναι ο στρατηγός sir Richard Shirreff. Ο ίδιος υπήρξε την περίοδο 2011-2014 ο ανώτερος υποδιοικητής του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR). Ο στρατηγός είναι ακριβής  ως προς τον χρόνο των γεγονότων: το 2017 ,και για την ακρίβεια τον Μάϊο, τα ρωσικά στρατεύματα θα εισβάλλουν στις Βαλτικές χώρες ξεκινώντας από τη Λετονία και την Ουκρανία. Ο λόγος (;) η σύνδεση της Κριμαίας διατάραξε τη σταθερότητα που υπήρχε μετά τον ψυχρό πόλεμο.Η Ρωσία αισθανόμενη ότι είναι περικυκλωμένη από το ΝΑΤΟ,  θα ανοίξει έναν επίγειο διάδρομο με την Κριμαία καταλαμβάνοντας έτσι ουκρανικά εδάφη.Αυτή η επιχείρηση δεν θα είναι μια άσκηση ρουτίνας ή προγραμματισμένη αλλά δρομολογείται να πραγματοποιηθεί  βάση μιας συγκεκριμένης επιθυμίας.

Ο καθηγητής των ρωσικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Princeton , Stephen Cohen, ο οποίος είναι από τις λίγες φωνές στην Αμερική που πιστεύει ότι ο Πούτιν έχει δίκιο, διερωτήθηκε αγωνιωδώς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, αν κάποιος θέλει πραγματικά να προκαλέσει πόλεμο με τη Ρωσία. Πιστεύει ότι έχει δίκιο, διότι το ΝΑΤΟ περικύκλωσε πραγματικά τη Ρωσία και την απειλεί άμεσα. Η πρόσφατη τοποθέτηση των πυραύλων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία ,τη Ρουμανία και τα Βαλτικά κράτη έχει δικαίως θεωρηθεί από τη Μόσχα ότι είναι ένα σύστημα που έχει σκοπό να εξουδετερώσει την αποτρεπτική πυρηνική ικανότητα της Ρωσίας καθιστώντας έτσι δυνατό το πρώτο πυρηνικό χτύπημα στη Ρωσία και παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη συμφωνία INF του 1987 που απαγορεύει την τοποθέτηση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς. ( Το 1962 η Αμερική θεώρησε ότι απειλήθηκε και παραλίγο να προκληθεί πυρηνικός πόλεμος, γιατί οι ρώσικες πυρηνικές κεφαλές βρισκόταν σε απόσταση μόλις 92 μιλίων από τις ΗΠΑ, ενώ σήμερα τα αμερικάνικα στρατεύματα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη Ρωσία.)

Ο Cohen συνεχίζοντας, λέει ότι οι ΗΠΑ υποκριτικά βοήθησαν την εκεχειρία στη Συρία και την συνεργασία με τη Μόσχα ,ενώ στην πραγματικότητα οπλίζουν τους τζιχαντιστές και τους δίνουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος. Η Αμερική ,λοιπόν, εκμεταλλεύεται την καλή πίστη του Πούτιν που τείνει χείρα  προς τον Ομπάμα. Στη συνέχεια, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι αυτή η οπτική των πραγμάτων εκφράστηκε με δυνατή φωνή από μια ισχυρή προσωπικότητα της Μόσχας, τον στρατηγό Aleksandr Bastrykin, αρχηγό της ερευνητικής επιτροπής νομικού στρατιωτικού χαρακτήρα-κι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Αυτός σε ένα άρθρο του γράφει ότι η Δύση  όχι απλά ετοιμάζεται πραγματικά για έναν πόλεμο με τη Ρωσία αλλά αντίθετα ήδη έχει εξαπολύσει έναν γεω-χρηματοπιστωτικό πόλεμο για τον οποίο η Ρωσία δεν είναι προετοιμασμένη. Αντίθετα, η διοίκηση της Ρωσίας δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει  τον κίνδυνο αυτό. Ο Ρώσος στρατηγός δεν κατηγορεί ευθέως τον Πούτιν αλλά την κυβέρνηση Medvedev, όμως τον καλεί σε απολογία ως απόλυτο γνώστη της κατάστασης.Τέλος, ο στρατηγός υποστηρίζει ότι ο Πούτιν πρέπει να ξεφύγει από τις παγίδες του Kerry στη Συρία, ότι η Αμερική υποκρίνεται ότι συνεργάζεται και πως θα εμπλέξει τη Ρωσία σε έναν πόλεμο δίχως τέλος.Ο Kerry συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ο Ασσάντ πρέπει να “φύγει”. Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν τη ρωσική οικονομία με τις κυρώσεις, συγκεντρώνουν πολεμικό υλικό στις χώρες του πρώην συμφώνου της Βαρσοβίας, στην Ουκρανία παίζουν διπλό παιχνίδι κακόπιστα και η προπαγάνδα τους ερμηνεύει κάθε αμυντική πράξη της Ρωσίας σαν “επίθεση’.

“Το ΝΑΤΟ θέλει να σπάσει τα νεύρα στους Ρώσους”

Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η θεώρηση των “εθνικιστών” είναι αληθινή.Ο Πούτιν σαφώς γνωρίζει πολύ καλά την κακοπιστία των ΗΠΑ, τις προβοκάτσιες και τις προσβολές που δέχεται από τη Δύση ( Αμερική και Ευρώπη).Όμως σαν ηγέτης που είναι με ατσαλένια νεύρα, επιμένει στο να συμμετάσχει η Δύση σε μια συνεργασία με τη Συρία ώστε να διαιρέσει τους υποτελείς Ευρωπαίους από τους φιλοπόλεμους neocon που ακόμα κυριαρχούν στη διοίκηση Ομπάμα.

Και εδώ βιβλία ,όπως αυτό του στρατηγού Shirrer, ή άρθρα της Washington Post η οποία, σύμφωνα με τον Cohen, κάθε μέρα επαναλαμβάνει ότι ποτέ μα ποτέ και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει ο εγκληματίας Πούτιν στρατηγικός συνέταιρος των ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να σπάσουν τα νεύρα στους “εθνικιστές” Ρώσους που είναι λιγότερο δυνατοί από την ομάδα Πούτιν και να νιώσουν ότι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο ώστε να πραγματοποιήσουν κάποια απερίσκεπτη πράξη που θα δώσει στο ΝΑΤΟ την ¨ηθική” αφορμή μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Ρωσία. Κάτι τέτοιο ,πιστεύουν οι Αμερικανοί , θα διαλύσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ή πιθανότερα, η Ουάσιγκτον είναι σίγουρη ότι η Ρωσία θα υποχωρήσει δεχόμενη την προσβολή και την εξαφάνισή της από γεωπολιτικό παίχτη.

Πολλοί υπουργοί της διοίκησης Ομπάμα πιστεύουν στο δόγμα “Wolfowitz” που ισχύει από το 2001 και υποστηρίζει  ότι πρέπει να εμποδιστεί η αναδυόμενη διπολικότητα δηλαδή, ένας άλλος παγκόσμιος αντίπαλος ,όπως στον ψυχρό πόλεμο, ή μία πολυπολικότητα δηλαδή ένας κόσμος με πολλές παγκόσμιες δυνάμεις, όπως υπήρχε πριν τους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Γι αυτό το σκοπό πρέπει να προληφθεί η αποτροπή μιας εχθρικής δύναμης να κυριαρχήσει σε μία ” κριτική περιοχή” όπου κριτική περιοχή ορίζεται μία περιοχή που έχει τη βιομηχανική δύναμη, τον πληθυσμό και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που μπορούν να απειλήσουν παγκοσμίως το αμερικάνικο σύστημα , εάν αυτή η κριτική περιοχή είναι ελεγχόμενη από μία εχθρική δύναμη. Αυτός είναι ο λόγος της πολύ δυνατής φιλοπολεμικής προβοκάτσιας που η Αμερική εφαρμόζει στη Ρωσία.

Η Αμερική πιέζει με όλη τη δύναμη του ΝΑΤΟ την κεντρική  Ευρώπη και την Κίνα στον ειρηνικό ωκεανό με άλλη τόση δύναμη.Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να διατηρηθεί ενωμένη η Ευρώπη, παλιοί και νέοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Να διατηρηθούν οι κυρώσεις ενάντια στην ψευδοαπειλή της Ρωσίας.Έτσι θα κρατήσει η Αμερική τους Ευρωπαίους υποτελείς στα συμφέροντά της.

Η μόνη ελπίδα για να αποφευχθεί ο πόλεμος είναι να μην εφαρμοστεί το δόγμα “Wolfowitz” και να μην θεωρούν τον Πούτιν εχθρό και να συνεργαστεί η Δύση μαζί του. Ο χρόνος πιέζει για τους neocon οι οποίοι παραδόξως μπορούν να βρουν του καλύτερους συμμάχους τους στους “εθνικιστές” Ρώσους που (δικαίως) βλέπουν τη Ρωσία περικυκλωμένη και απροετοίμαστη για τον πόλεμο και που δεν διαθέτουν τα ατσαλένια νεύρα του Πούτιν και του Λαβρώφ και από τον Πούτιν ζητούν να εγκαταλείψει τη διπλωματία και να ετοιμαστεί για τον πόλεμο, το ΜάΪο του 2017, όπως προφητεύει ο Βρετανός στρατηγός.

Πηγές:

1) www.thenation.com

2) Blondet  & Friends(www.maurizioblondet.it)

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ