18.8 C
Chania
Wednesday, November 27, 2024

Σπ. Σιδέρης: Θα είναι αξιόπιστη η Γερμανία στην ανταλλαγή όπλων με την Ελλάδα ή θα έχουμε την τύχη Πολωνίας και Τσεχίας;

Ημερομηνία:

Η Γερμανία βρήκε έναν εύκολο τρόπο να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας, χωρίς η ίδια να συμμετέχει, κερδίζοντας όμως από τη διάθεση οπλικών συστημάτων που αντικαθιστούν τα απεσταλμένα όπλα στο Κίεβο.

Θα είναι αξιόπιστη η Γερμανία στην ανταλλαγή όπλων με την Ελλάδα ή θα έχει την τύχη Πολωνίας και Τσεχίας;

Δια στόματος Σολτς, έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα θα στείλει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία παίρνοντας ως αντάλλαγμα (με ποιο κόστος άραγε;) νεότερης κατασκευής όπλα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα όσα πράττει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημοσιοποιούνται από τρίτους. Αυτό συνέβη επίσης για το μυστικό ραντεβού Σουρανή – Καλίν στην Γερμανία, που έγινε γνωστό από την τουρκική πλευρά, για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία που μάθαμε από τον Αμερικανό ΥΠΑΜ και τον Γερμανό Καγκελάριο.

Η συμφωνία που ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς στη χτεσινή συνέντευξη τύπου, μετά το πέρας της έκτακτης σύγκλισης της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έμεινε κρυφή από την ελληνική πλευρά και μόνο αργά το απόγευμα δόθηκαν λεπτομέρειες από το Υπουργείο Άμυνας.

Η Γερμανία βρήκε έναν εύκολο τρόπο να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας, χωρίς η ίδια να συμμετέχει, κερδίζοντας όμως από την διάθεση οπλικών συστημάτων που αντικαθιστούν τα απεσταλμένα όπλα στο Κίεβο.

Έτσι από την μια πλευρά δεν τα σπάει το Βερολίνο με την Μόσχα, καθώς δεν δίνει απευθείας όπλα στην Ουκρανία αλλά τροφοδοτεί με οπλικά συστήματα τις χώρες που το πράττουν, κερδίζοντας έτσι από τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά, έχοντας έτσι και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Όμως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που συμφώνησε με τη Γερμανία για την ανταλλαγή οπλικών συστημάτων, καθώς αντίστοιχες συμφωνίες έγιναν με την Πολωνία και την Τσεχία, οι οποίες έστειλαν παλιού σοβιετικού τύπου οπλικά συστήματα στην Ουκρανία.

Όμως οι αντιδράσεις από τους ηγέτες των δυο χωρών, αναδεικνύουν την αναξιοπιστία τα Γερμανίας, στην παράδοση των όπλων μετά τις συμφωνίες.

Την περασμένη Τρίτη (24 Μαΐου), ο Πολωνός πρωθυπουργός Αντρέι Ντούντα είχε κατηγορήσει τη Γερμανία ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της να παραδώσει άρματα μάχης στη χώρα σε αντάλλαγμα για τις αποστολές όπλων από τη Βαρσοβία στην Ουκρανία.

«Δεν τήρησαν αυτή την υπόσχεση. Και ειλικρινά: είμαστε πολύ απογοητευμένοι γι’ αυτό», δήλωσε ο Ντούντα στη γερμανική εφημερίδα Welt.

Ο Σολτς μίλησε με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, ότι διευθετήθηκε το θέμα όμως ακόμα δεν έχουν δει ούτε σφαίρα γερμανική στη Βαρσοβία.

Αντίστοιχα σε παρόμοια συμφωνία που συνήφθη με την Τσεχία νωρίτερα αυτό το μήνα, επίσης, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ημερομηνία παράδοσης των υποσχόμενων όπλων.

Θα έχει την τύχη της Πολωνίας και τα Τσεχίας η Αθήνα, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα. Πάντως το εντυπωσιακό είναι ότι τα άρματα που θα λάβει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα φέρονται να είναι άρματα μάχης τύπου “Marder”, για τα οποία η κατασκευάστρια εταιρεία όπλων Rheinmetall είχε ζητήσει ανεπιτυχώς άδεια να τα πουλήσει στην Ουκρανία πριν από εβδομάδες, σύμφωνα με το Business Insider.

Όπως σημειώνει η Euractiv το ελληνικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι η Αθήνα θα παράσχει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 που αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960. Η Γερμανία είχε αρχικά πουλήσει 500 από αυτά στην Ελλάδα το 1994. Τότε, οι Έλληνες πλήρωσαν περίπου 50.000 γερμανικά μάρκα (περίπου 25.000 ευρώ) το κομμάτι. Τώρα, έχουν απομείνει λιγότερα από 200, καθώς τα υπόλοιπα έχουν πωληθεί ή καταστραφεί.

ieidiseis.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ