21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κυριάκος Μητσοτακης: «Γιες μαν» στις ΗΠΑ, “Γιες μαν” και στη Γερμανία

Ημερομηνία:

Του Γιώργου Λακόπουλου

Συχνά, η πρακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι τρίτων αναδύει ένα ερώτημα: είναι υπεύθυνος Πρωθυπουργός, ή ανέμελος ντίλερ; Λόγω και έργω, η ζυγαριά κλίνει προς το δεύτερο.

Όπως έγραψε ο Κώστας Αργυρός στο Politicus.gr: «Κλείνει αγορές πολεμικού υλικού δισεκατομμυρίων, λες και αγοράζει νέες ηλεκτρικές συσκευές για το σπίτι του».

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, το υπουργικό Συμβούλιο, η Βουλή, τα Επιτελεία, ο ελληνικός λαός τα μαθαίνουν τελευταίοι και από ξένους.

Οικογενειακό ιδίωμα: όπως ο Αμερικανός υπουργός Κρίστοφερ, ανήγγειλε το 1993 ότι πατήρ Μητσοτάκης θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, έτσι ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς ενημέρωσε ότι ο υιός Μητσοτάκης θα στείλει στην Ουκρανία ελληνικό βαρύ οπλισμό.

Υποτίθεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήγε στις Βρυξέλλες για να ζητήσει πλαφόν στα καύσιμα -τον έγραψαν κανονικά, όπως συνήθως- και επέστρεψε με… γερμανική παραγγελία για την Ουκρανία.

Εκπροσωπεί μια χώρα που δέχεται απειλές από έναν ισχυρό γείτονα και συναντάει τον επικεφαλής της μεγαλύτερης κοινοτικής χώρας. Το λιγότερο που όφειλε να εξασφαλίσει είναι συμπαράσταση.

Ωστόσο, μόλις την προηγουμένη, ο Καγκελάριος έβαλε τον εκπρόσωπό του να δηλώσει για τις τουρκικές απειλές: «να τα βρουν μεταξύ τους». Σε ελληνική μετάφραση: ας κόψουν το σβέρκο τους.

Ο Πρωθυπουργός δεν ζήτησε καν εξηγήσεις για τη γερμανική στάση -που ισοδυναμεί με κλείσιμο του ματιού στην Τουρκία που αυτό ακριβώς επιδιώκει: να «τα βρούμε».

Αντίθετα, δέχθηκε την υπόδειξη να στείλει ελληνικά άρματα μάχης στον Ζελένσκι και -για λόγους που δεν είναι απολύτως κατανοητοί- ο Σολτς το έβγαλε φόρα παρτίδα.

Ο εξευτελισμός έγινε πλήρης: ξένος ηγέτης ανακοινώνει μια επιλογή απολύτως εθνικής αρμοδιότητας – και μας κάνει και πλάκα:

Θα «προμηθεύσει» -δηλαδή θα πουλήσει;- στην Ελλάδα καινούργια άρματα. Μπακάλικοι λογαριασμοί.

Γιατί δεν τα στέλνει στην Ουκρανία, που είναι δυο βήματα και αξιώνει να στείλει η Ελλάδα τα δικά της και μετά να περιμένει από τον ίδιο να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται στην άμυνά της;

Πρωθυπουργός που προτάσσει τα συμφέροντα της χώρας του, τουλάχιστον θα συνδύαζε τη γερμανική αξίωση με τις απειλές Ερντογαν και θα απαντούσε:

"google ad"

– Η Ελλάδα δεν θα στείλει ούτε καρφίτσα στην Ουκρανία -πόσο μάλλον από τη στιγμή που ο χερ Σολτς δεν καταδικάζει την Τουρκία. Άλλωστε: δώσαμε, δώσαμε…

Όταν προέχει η άμυνα της χώρας, συνιστά θράσος να της ζητάει μια άλλη κυβέρνηση να ενισχύει την ουκρανική άμυνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταπίνει αυτό που στοιχειώδεις λόγοι διατήρησης της αμυντικής ικανότητας και εθνικής αξιοπρέπειας, επιβάλουν να απορριφθεί χωρίς συζήτηση.

Η πολιτική του «γιες μαν», που ανέδειξε -με…υπερηφάνεια- ενώπιον του Μπάιντεν, επαναλαμβάνεται σε μικρογραφία ενώπιον του Σολτς.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...