18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σταθάκης: Δεν θα σταματήσει η ΕΚΤ τη χρηματοδότηση των τραπεζών

Ημερομηνία:

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο του Channel 4, Paul Mason, έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης δηλώνοντας ότι «υπάρχουν δύο στρατόπεδα στην Ευρώπη. Το ένα που θέλει να συνεχιστεί η λιτότητα και το άλλο που λέει να υπάρξει ποσοτική χαλάρωση και δημοσιονομική επέκταση, για να τονωθεί η ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλος του δεύτερου στρατοπέδου».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του προσωπικού ιστολογίου του Paul Mason, η Ελλάδα –και η υπόλοιπη Ευρώπη- ίσως να πρέπει να συνηθίσει σε μια κυβέρνηση στην οποία θέσεις-κλειδιά κατέχει το αριστερό κόμμα.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Θα ζητήσει από την ΕΕ να διαγράψει το μισό από το χρέος της χώρας και η ΕΚΤ να γίνει ο δανειστής ύστατης στιγμής για την Ελλάδα τα επόμενα 60 χρόνια. «Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα υποχωρήσει από το 5% του ΑΕΠ στο 2%», δηλώνει ο Γ. Σταθάκης. Θα προσπαθήσει να τοποθετηθεί μαζί με το ισπανικό Podemos και το γερμανικό αριστερό κόμμα, στο πλαίσιο του ευρύτερου κινήματος κατά της λιτότητας στην ευρωζώνη.

«Και τι θα γίνει εάν οι Ευρωπαίοι αρνηθούν;», ρωτάει τον Γ. Σταθάκη ο Βρετανός δημοσιογράφος. «Ο Γ. Σταθάκης χαμογελώντας δηλώνει ότι η ΕΕ λειτουργεί βάσει καταστατικού και κανονισμών. Δεν νομίζω ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες για λόγους πολιτικής ευνοιοκρατίας», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Μιλώντας ο Paul Mason στην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου, τονίζει πως η Α. Ασημακοπούλου επισήμανε ότι «ο φόβος είναι πραγματικός. Δεν πρόκειται για μια συνωμοσία της κυβέρνησης προκειμένου να δημιουργήσει ανησυχίες στους Financial Times, τους New York Times, σε χρηματιστηριακούς αναλυτές και σε τραπεζίτες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τις αγορές στο Λονδίνο, υπήρξε φόβος».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον Γ. Σταθάκη για το ποιος θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «η κυβέρνηση θα δημιουργήσει το πλαίσιο και θα διευρύνει τις δημόσιες επενδύσεις, αλλά ως εκεί. Ο ιδιωτικός τομέας θα δημιουργήσει τις περισσότερες θέσεις εργασίας», δήλωσε.

Επίσης, στο ερώτημα «γιατί ο ιδιωτικός τομέας να επενδύσει σε μια χώρα όπου το υπουργείο Οικονομικών διαχειρίζονται μαρξιστές καθηγητές», ο Γ. Σταθάκης απάντησε πως πιστεύει ότι η αριστερή είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αναβιώσει την ανάπτυξη ξανά στην Ελλάδα. Στο παρασκήνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει γέφυρες με τις αγορές και ενώ κάποιες προσπάθειες δεν απέδωσαν, «ο Γ. Σταθάκης σαφώς προσπαθεί να μεθοδεύσει μια ομαλή μετάβαση μεταξύ της λιτότητας και της μη λιτότητας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...