17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σταθερά διπλάσιες οι αυτοκτονίες στην Κρήτη σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας – Η μοναξιά και το “κουκούλωμα” των προβλημάτων

Ημερομηνία:

Σταθερά διπλάσιες αυτοκτονίες σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας έχει η Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία από το 1999 έως το 2021, με έναν μέσο όρο 45 ετησίως, δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη, στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη ο Καθηγητής Ψυχιατρικής – Υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ Αλέξανδρος Βγόντζας, με αφορμή την εκδήλωση για την αυτοκτονικότητα που πραγματοποιείται σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Αρκαλοχώρι, στην οποία θα είναι ομιλητής.

Ούτε η οικονομική κρίση, ούτε η πανδημία επηρέασε την αυτοκτονικότητα, καθώς το 90% των περιπτώσεων αφορά σε ψυχικά προβλήματα, υπογράμμισε ο καθηγητής Ψυχιατρικής.

“Ακούω σε ρεπορτάζ που αναφέρονται σε αυτοκτονίες να λέγεται “όλα ήταν καλά αλλά ξαφνικά π.χ. κρεμάστηκε”. Αυτό δεν ισχύει. Τα μηνύματα που εκπέμπει ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα ή ψυχική νόσο είναι εμφανή. Αλλάζει η καθημερινότητά του, αλλάζει συμπεριφορά. Ισως δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Πάντως δεν είναι έμπευση της στιγμής ο απαγχονισμός ή ο αυτοπυροβολισμός”.

Ο κ. Βγόντζας προέτρεψε όσους αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα να μη φοβούνται και να μιλούν, καθώς μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πρόληψη.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι στην περιοχή της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι δεν έχουν κοντά τους τα παιδιά τους, και ο σύντροφός τους έχει φύγει από τη ζωή. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πολλές ευκαιρίες για κοινωνικές συναναστροφές και αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, μαζί με άλλα προβλήματα υγείας, λόγω ηλικίας, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πολλοί οδηγούνται στην αυτοχειρία.

Σε αυτές τις μικρές κοινωνίες είναι σημαντική η σχέση που αναπτύσουν οι κάτοικοι με τους γιατρούς στα κέντρα υγείας.

Μάλιστα ανέφερε πρόσφατο περιστατικό σε χωριό των Αστερουσίων, όπου μία γυναίκα ήταν έτοιμη να πέσει από μεγάλο ύψος στο κενό. Η ζωή της σώθηκε από την γιατρό της περιοχής με την οποία έχει καλή σχέση και στην οποία είπε ότι θέλει να αυτοκτονήσει. Η γιατρός ενημέρωσε τον κ. Βγόντζα και την κινητή μονάδα Ψυχικής Υγείας και η γυναίκα πείσθηκε να μην προβεί στο απονενοημένο διάβημα.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...