23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στα αζήτητα με 15 λεπτά το αγγούρι στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Στην αποσυµφόρηση της αγοράς από µεγάλες ποσότητες αγγουριών προχώρησε το δηµοπρατήριο του συνεταιρισµού Μεσαράς στις Μοίρες. Ήδη έχει διαθέσει σε κτηνοτρόφους, για ζωοτροφές, δεκάδες τόνους αγγούρια.

Σκοπός του είναι να αναθερµανθεί η αγορά του αγγουριού, η οποία, ως γνωστό, τελευταία έχει πέσει κατακόρυφα. Όπως είναι επόµενο αρκετοί κτηνοτρόφοι έσπευσαν να προµηθευτούν αγγούρια για τα ζώα τους, κυρίως πρόβατα και κατσίκια, καθώς δυσκολεύονται οικονοµικά να αγοράζουν ζωοτροφές.

Ήδη οι συνεταιρισµοί και τα δηµοπρατήρια έχουν διαθέσει δεκάδες τόνους αγγούρια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, ευελπιστώντας ότι θα τύχουν ευρωπαϊκής  επιδότησης, βάσει των µέτρων που έχουν ληφθεί µετά το εµπάργκο της Ρωσίας.

Όπως είναι γνωστό, φέτος εκατοντάδες τόνοι θερµοκηπιακά αγγούρια της Κρήτης παραµένουν στα αζήτητα, καθώς η Ισπανία «ξεφορτώνει» µισοτιµής την παραγωγή της στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ισπανία υπέστη σοβαρό πλήγµα από το ρώσικο εµπάργκο και έµµεσα υφίσταται η παραγωγή εκτός εποχής ελληνικών αγγουριών.

Πέρυσι η τιµή παραγωγού των αγγουριών, αυτή την περίοδο, έφθανε τα 65 λεπτά. Φέτος οι τιµές παραγωγού στις ποσότητες που πωλούνται δεν ξεπερνούν τα 15 λεπτά το κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής, σύµφωνα µε τους αγρότες, είναι πάνω από 55 λεπτά το κιλό.

Η Μεσαρά, η Ιεράπετρα και η Κουντούρα έχουν «πληµµυρίσει» από απούλητα αγγούρια, που στοιβάζονται µέσα και έξω από τα θερµοκήπια, ενώ οι αγρότες είναι απελπισµένοι, καθώς δεν προβλέπεται να εισπράξουν αποζηµιώσεις άµεσα.

agronews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...