16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Στα μπλόκα: Άκαρπη η συνάντηση με Αποστόλου – Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι αγρότες σε Κρήτη και ολόκληρη την Ελλάδα

Ημερομηνία:

Κανένα σημείο επαφής μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου και των εκπροσώπων των αγροτών. Προς κινητοποιήσεις και μπλόκα στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα.

Χωρίς κανένα αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση της «Επιτροπής Αγώνα Κρήτης» και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνάντησης όπως το μετέφερε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, o οποίος εκπροσωπούνταν στη συνάντηση. Ο Υπουργός, όπως και στις προηγούμενες δύο συναντήσεις με άλλες οργανώσεις αγροτών της Ελλάδας δεν άλλαξε τη στάση του. Η μόνη δέσμευσή του είναι τα μέτρα που έχουν υπογράψει με τους δανειστές, τονίζει χαρακτηριστικά ο Αγροτικός Σύλλογος.

Ο Υπουργός, όπως αναφέρει το cretalive.gr, τους ανέλυσε την κατάσταση και σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν οι αγρότες τους είπε: “Έχετε δίκιο, αλλά είμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο“.

Ο ίδιος φέρεται να ζήτησε συγγνώμη αν στο παρελθόν τους είχαν πει ψέματα, πάντα σύμφωνα με τα όσα είπαν οι αγρότες.

Εκείνοι από την πλευρά τους του παρουσίασαν την εικόνα των προβλημάτων και το έγκλημα που συντελείται κατά των αγροτών και γενικότερα της οικονομίας της Κρήτης αν η κυβέρνηση καταλήξει στα προτεινόμενα μέτρα.

Οι αγρότες τόνισαν ότι είναι υποχρεωμένοι να αντιδράσουν αν θέλουν να είναι ζωντανοί και παρόντες, οι ίδιοι και οι οικογένειες τους, την επόμενη ημέρα.

Άμεσα θα γίνει συνάντηση στο Ηράκλειο ώστε να οργανωθεί και να εξαγγελθεί η μέρα ενός μεγάλου συλλαλητηρίου.

Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, ενωμένοι ενάντια στον οικονομικό όλεθρο

Παρόμοιο το κλίμα και οι αντιδράσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η συνάντηση του Υπουργού με εκπροσώπους της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων» και της «Πανελλήνιας Πρωτοβουλίας Αγροτών» κατέληξε σε απόλυτο αδιέξοδο.

«Για πρώτη φορά, ίσως, σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος – γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς- κατεβαίνουμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τον οικονομικό όλεθρο που έρχεται», δήλωσε ο Γιάννης Παναγής από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών καλώντας τους αγρότες σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Με τα διαφαινόμενα μέτρα ο πρωτογενής τομέας δεν είναι βιώσιμος», τόνισε η Ελπίδα Σιδηροπούλου, από τον Πανσερραϊκό Σύλλογο Κτηνοτρόφων, ενώ ο Χρήστος Γκόντιας επεσήμανε ότι «με ευχολόγια δεν λύνονται τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου».

Από την πλευρά του ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, που εκπροσωπεί 63 αγροτικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα, τόνισε: «Η κυβέρνηση προχωρά στο πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, χωρίς να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική για τον αγροτικό τομέα. Με αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του  Αναστάσιου Χαλκίδη, από την Ημαθία. «Η κυβέρνηση με την πολιτική της δείχνει ότι δεν θέλει να μας κρατήσει στα χωράφια. Αν δεν βρεθεί λύση θα βγούμε στους δρόμους».

"google ad"

Τι δηλώνει ο Υπουργός

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός δήλωσε :

«Κατατέθηκε ένας προβληματισμός αρκετά σοβαρός από πλευράς αγροτών. Και θα έλεγα ένας προβληματισμός που θα μας βοηθήσει σημαντικά για περαιτέρω επεξεργασία των θέσεων που ήδη έχουμε ετοιμάσει ως Υπουργείο, ούτως ώστε στην εντός των ημερών σχετική διαπραγμάτευση που θα κάνουμε για ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό χώρο να είμαστε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί επ΄ωφελεία βεβαίως του αγροτικού χώρου.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους εταίρους αλλά και από όλους όσοι έχουν σχέση με τον αγροτικό χώρο είναι ότι εμείς θέλουμε τον αγρότη να συνεχίσει να καλλιεργεί το χωράφι του, τον κτηνοτρόφο να συνεχίσει να πηγαίνει στην στάνη του, για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρούμε το αγροτικό προϊόν, την αγροτική παραγωγή ως πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι όχι μόνο για τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας αλλά κυρίως για τη δυνατότητα να καταστεί ανταγωνιστική η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον. Για παράδειγμα αν βλέπατε την εικόνα που αντίκρισα λίγες μέρες πριν κατά την επίσκεψή μου στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA στη Γερμανία, θα διαπιστώνατε τι σημαίνει ελληνικό, ποιοτικό προϊόν για τον υπόλοιπο κόσμο.

Προς  αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και πιστεύουμε ότι στη δύσκολη καμπή που περνάει ο αγροτικός κόσμος θα σταθεί όρθιος,  για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν σχεδιάζεται πιο δίκαιη φορολόγηση για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες απάντησε:

«από τα ζητούμενα είναι να υπάρχει μια πιο δίκαιη μεταχείριση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, βέβαια υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό, που αφορούν θα έλεγα την απάλυνση των δυσμενών επιπτώσεων που φέρνει η νέα συμφωνία. Θα βρούμε τη λύση».

Με πληροφορίες από cretalive.gragrocapital.grsiriosfm.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του πεσόντες του Λαφονησίου

Ο  Δήμος Κισσάμου προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και  μνήμης...

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαριανάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...