12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Στα “μπλόκα” οι αγρότες της Κρήτης-Ολιγόλεπτες διακοπές στην κυκλοφορία

Ημερομηνία:

Ξεκίνησαν πριν το μεσημέρι χθες οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Κρήτη με συγκεντρώσεις των αγροτών με τα οχήματά τους και στους τέσσερεις νομούς.Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικράτησε στην περιοχή του Γιοφύρου, εκεί που συγκεντρώνονται οι αγρότες από νωρίς για να πραγματοποιήσουν το προγραμματισμένο συλλαλητήριο που οργανώνει η ΟΑΣΝΗ. Η ισχυρή παρουσία αστυνομίας, δεν επιτρέπει στους συγκεντρωμένους αγρότες να μπουν στην Εθνική Οδό, όπως είχαν αρχικά σχεδιάσει, αλλά τους περιορίζει εντός της πόλης.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των συγκεντρωμένων, με τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να απευθύνει με δηλώσεις του κάλεσμα στους αγρότες να μην βγουν στον ΒΟΑΚ. Παρ’ όλα αυτά ο παραγωγοί μοίρασαν αγροτικά προϊόντα στους διερχόμενους οδηγούς.

ΧΑΝΙΑ
Σε συγκέντρωση και δημιουργία νέου μπλόκου στην Εθνική Οδό Χανίων Ηρακλείου στην περιοχή Πλατάνι, βρέθηκαν λίγο πριν τις 12 χθες το μεσημέρι οι αγρότες των Χανίων στο πλαίσιο κινητοποίησης που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

Οι αγρότες με τα οχήματα τους προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου διαμαρτυρόμενοι για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που όπως λένε τους οδηγεί στην εξαθλίωση.

Το κομβόι των αγροτικών οχημάτων ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί από τον Κόμβο του Κλαδισού για να περάσει από το κέντρο της πόλης των Χανίων και να καταλήξει τελικά στην εθνική οδό στην περιοχή Πλατάνι.

Οι αγρότες ανά διαστήματα θα κλείνουν το δρόμο, ενώ θα ενημερώνουν και τους διερχόμενους οδηγούς για τα αιτήματα τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τους οι αγρότες των Χανίων διεκδικούν:

“Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές, ο εξοπλισμός,

το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα.

Να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των προϊόντων μας.

Να παραμείνει η επιστροφή του ΦΠΑ στο 11%.

Να είναι οικονομικά και κοινωνικά δίκαιη η φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των αναγκών του παραγωγού, των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων που τυποποιούν, διακινούν και εξάγουν τα προϊόντα μας.

Να λειτουργήσουν οι αγορές, να σπάσουν τα καρτέλ, να δημιουργηθεί το πρώτο ηλεκτρονικό δημοπρατήριο της χώρας στην Κρήτη.

"google ad"

Nα ψηφισθούν άμεσα από τη Βουλή οι αναγκαίες τροπολογίες του Ν. 4015/2011 ώστε να γίνουν επιτέλους οι συνεταιριστικές οργανώσεις βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις των αγροτών.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα διαρκέσουν μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη ημέρα της πανελλαδική απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Μπλόκο Μεγάλα Χωράφια

Εν τω μεταξύ στο δικό τους μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια παραμένουν, από την προηγούμενη Τετάρτη οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων

Φορολογική αφαίμαξη των αγροτών

[youtube id=”atRx3N_Zx-Y” width=”620″ height=”360″]

Για τακτικές εξαθλίωσης έκαναν λόγο εκπρόσωποι των αγροτών επισημαίνοντας ότι «είναι πρωτόγνωρο να φορολογείς την γη που βγάζει ένα προϊόν και ξαναφορολογείς το προϊόν, ξαναφορολογείς τα πάντα». Επιπλέον οι αγρότες μας μίλησαν για εξαθλίωση των συνταξιούχων του ΟΓΑ με την μείωση των συντάξεων. Όπως αναφέρει ο Γιώργος Μπικάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων «…είπαν ότι έκοψαν 30 ευρώ, ενώ έκοψαν 60 ερώ διότι είναι και τα δύο δώρα που παίρνανε..».

Για τους νέους αγρότες

[youtube id=”syCBi34iJZo” width=”620″ height=”360″]

Για αποθάρρυνση των νέων ανθρώπων από το να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή έκανε λόγο και ο Γιάννης Βαρδουλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου. Όπως ανέφερε, «η κυβέρνηση απλά μας κοροϊδεύει, ναι μεν στήνει μια προπαγάνδα και λέει στους αγρότες και στους νέους να ασχοληθούν με τη γη, γιατί η γη μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη, μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες, ότι υπάρχει μέλλον στη γεωργία, αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η αγροτική ζωή είναι πολύ σκληρή και δεν έχει καμία υποστήριξη». Επίσης προέτρεψε τους νέους αγρότες να ασχοληθούν με την πολιτική γιατί «τα όρια της ζωής τους η πολιτική τα φτιάχνει»

Σε αδιέξοδο και οι κτηνοτρόφοι

[youtube id=”cx11lLVIpl4″ width=”620″ height=”360″]

Η αντίστροφη μέτρηση για τους κτηνοτρόφους έχει ήδη αρχίσει εδώ και 4 χρόνια σύμφωνα με τον Μανώλη Επιτροπάκη, πρώην πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων με την τιμή των τροφών για τα ζώα να αυξάνεται κατά 70% στην περίπτωση του καλαμποκιού, ενώ τα παραγόμενα προϊόντα μένουν στις ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές. Ο κ. Επιτροπάκης έκανε λόγο για αδυναμία επιβίωσης των κτηνοτρόφων με τα σημερινά δεδομένα.

Πηγή Συνεντεύξεων/βίντεο: tokaravani.gr

Πηγή: flashnews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...