26.8 C
Chania
Wednesday, July 3, 2024

Στα νύχια και τα δόντια του ΤΑΙΠΕΔ και το πρώην Ψυχιατρείο Χανίων

Ημερομηνία:

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παίρνει η κοινοβουλευτική αλληλογραφία μεταξύ του Βουλευτή και πρ. Δημάρχου Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη και των υπουργών Υγείας Μάκη Βορίδη και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, σχετικά με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων προς όφελος της κοινωνίας.

 

Γράφει η Κατερίνα Πολύζου | Μέσα από την ερώτηση του Χανιώτη βουλευτή προκύπτει ότι τα υπουργεία δεν μπήκαν στον… κόπο να απαντήσουν στο εύλογο –ερώτημα του κυβερνητικού τους βουλευτή ως προς τους λόγους που «επέβαλλαν την εσπευσμένη ένταξη του ακινήτου του Θ.Ψ.Π.Χ στο ΤΑΙΠΕΔ και την εφαρμογή πολιτικής που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα αιτήματα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».

Παράλληλα, γίνεται σαφές, ότι στην κυβέρνηση δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η… δεξιά της, αφού, απαντώντας στις δύο ερωτήσεις του κ. Βιρβιδάκη (στις 19 Ιουνίου και 23 Σεπτεμβρίου 2014), σχετικά με την απόδοση του φιλέτου στην τοπική κοινωνία, αφού στις 23 Μαΐου ο υπουργός ενημερώνει για την… γραφειοκρατική εξέλιξη της υπόθεσης δηλώνοντας ότι: ««…όσον αφορά στην αναξιοποίητη, σήμερα, ακίνητη περιουσία του Κεντρικού Συγκροτήματος του Θ.Ψ.Π.Χ., που ευρίσκεται στη Σούδα (Δήμος Χανίων), με συνολικό εμβαδόν οικοπέδου 120.736,69 τ.μ., η 7η Υ.Π.Ε. Κρήτης βρίσκεται εν αναμονή της εξουσιοδότησης από το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση σχεδιασμού αξιοποίησής της, βάσει των εμπεριστατωμένων προτάσεων που θα προκύψουν από τους ενδιαφερόμενους φορείς». Όλα καλά με την απάντηση του υπουργού, μόλις όμως πέντε ημέρες αργότερα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Βιρβιδάκης, «το ΤΑΙΠΕΔ με το με ΑΠ 17083/8-9-2014 προς το Δήμο Χανίων αμφισβητεί την παραχώρηση κτηρίου του πρώην Θ.Ψ.Π.Χ. προς το Δήμο Χανίων».

Ερώτηση προς τους Υπουργούς    Υγείας κ. Μαυρούδη Βορίδη και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με θέμα «Αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων (Θ.Ψ.Π.Χ.) σε όφελος της τοπικής κοινωνίας – Συνέχεια της με ΑΠ 227/19-6-2014 ερώτησης», κατέθεσε την Τρίτη 23/9/2014 ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης. Μέσα από όλο αυτό τον κυκεώνα των ασαφών, ανύπαρκτων και αλληλοσυγκρουόμενων απαντήσεων, είναι δεδομένο ότι το πλάνο της κυβέρνησης είναι ένα:

Να δοθούν σε χρόνο ρεκόρ και κάτω από εξαιρετικά αδιαφανείς διαδικασίες, όλα τα μεγάλα «φιλέτα» του δημοσίου σε… ιδιώτες, σε χρόνο ρεκόρ.

Προς τιμή του, με τη νέα του ερώτηση ο Χανιώτης βουλευτής επιμένει να ρωτά:

  1. Ποιοι λόγοι επέβαλλαν την εσπευσμένη ένταξη του ακινήτου Θ.Ψ.Π.Χ στο ΤΑΙΠΕΔ και την εφαρμογή πολιτικής που έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τα αιτήματα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας
  2. Εμμένουν στην παραχώρηση του ακινήτου του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ;

Μία ωφέλιμη… αναδρομή…

Ήταν επί κυβερνήσεων Καραμανλή, όταν άρχισαν να διαρρέουν οι πρώτες «φήμες» για παραχώρηση του παλιού ψυχιατρείου σε «ιδιώτες». Μάλιστα, πολύς λόγος γίνονταν για δημιουργία «πάρκου ψυχαγωγίας πεζοναυτών (!)», στρατιωτών δηλαδή που, επιστρέφοντας από τους τόπους αιματοχυσίας, θα… ανάρρωναν στη Σούδα. Οι αρχικά δήθεν οργισμένες διαψεύσεις… αντικαταστάθηκαν από τη δήλωση της τότε Γ.Γρ. του υπ. Υγείας, η οποία στη διάρκεια επίσκεψής της στα Χανιά, άφησε να εννοηθεί ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η «αξιοποίηση» της μεγάλης και πευκόφυτης έκτασης σε ιδιώτες «επενδυτές».

Προσφυγή στο ΣτΕ από τους φορείς των Χανίων

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ήδη εκκρεμεί από τα τέλη Ιουλίου, η προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η  Περιφέρεια Κρήτης, το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ του νησιού, προκειμένου να ακυρωθεί  η μεταβίβαση του ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ.

Με σχετική –τότε- ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Κρήτης έδινε στο φως της δημοσιότητας τις πρωτοβουλίες προκειμένου να ανακληθεί η σκανδαλώδης εκχώρηση: «Χθες, Τρίτη 29 Ιουλίου 2014, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κοινή αίτηση ακύρωσης της Περιφέρειας Κρήτης, του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ Κρήτης, κατά της με αριθμόν 250/2014 απόφασης της διυπουργικής επιτροπής που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1387Β ́/30-5-2014, με την οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο εμβαδού 119 στρεμμάτων περίπου που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων. Η αίτηση ακύρωσης περιλαμβάνει πέντε λόγους ακύρωσης όσον αφορά την παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας, των κανόνων δημοσιότητας και προστασίας της δημόσιας περιουσίας και την έκδοση κανονιστικής πράξης αντί ΠΔ για την μεταβίβαση και την «αξιοποίηση».

Πέραν δε τούτων επισημαίνονται και μία σειρά από άλλες νομικές εμπλοκές στην όλη διαδικασία, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στο όλο ακίνητο και οικόπεδο ιδιώτη, ότι υπάρχουν επιχορηγήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα που κινδυνεύουν να αναζητηθούν πίσω για κατασκευή αμφιθεάτρου κ.α. Τελικός σκοπός της αίτησης ακύρωσης είναι να παραμείνει το ακίνητο του ΘΨΠΧ στην τοπική κοινωνία προς όφελός της, για στέγαση διάφορων δομών, όπως φοιτητών και σπουδαστών και συναφών δράσεων. Υπενθυμίζεται πως οι φορείς των Χανίων έχουν ξεσηκωθεί μετά την ανακοίνωση εκποίησης του παλιού ψυχιατρείου και της έκτασης γύρω από αυτό, στην περιοχή Μελισσόκηπος, στη Σούδα.

Ήδη για το θέμα έχουν γίνει αρκετές κινητοποιήσεις στα Χανιά ενώ όπως δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων απόστολος Βουλγαράκης η πώληση του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώθηκε τη στιγμή που γίνονταν διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας και την ΔΥΠΕ για την παραχώρηση της έκτασης για την κάλυψη αναγκών της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας».

Να σημειωθεί ότι το ψυχιατρείο έκλεισε το 2005 και εδώ και περίπου 7 χρόνια έχει κατατεθεί μία πρόταση αξιοποίησής του από τον πρώην Νομάρχη κ. Κατσανεβάκη (μετατροπή του σε χώρους πολλαπλών δραστηριοτήτων), αλλά και από τον πρ. Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, ο οποίος είχε προτείνει τμήμα του πρώην ιδρύματος να αξιοποιηθεί για να λειτουργεί ξενώνας αστέγων. Στον χώρο, είχε μεταφερθεί και το ΕΚΑΒ.

kritifm1015.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα Χανιά σήμερα ο Γιώργος Νταλάρας σε εκδήλωση τιμής του από το Μουσικό Σχολείο

Το Μουσικό Σχολείο Χανίων «τραγουδάει» τον καταξιωμένο καλλιτέχνη Γιώργο...

Παρέμβαση ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης για την αποτελεσματική διαχείριση του νερού

Το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης με ανακοίνωσή του επισημαίνει την...

Κρήτη: Βρέθηκε νεκρός στο εργοτάξιο που εργαζόταν…

Την τελευταία του πνοή άφησε ξαφνικά το μεσημέρι της...

Χανιά: Πήγαν για ενδοοικογενειακή βία αλλά βρήκαν και όπλα

Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης...