17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Στα ουκρανικά αγγούρια σκοντάφτουν τα κρητικά

Ημερομηνία:

Της Πέλλας Λασηθιωτάκη | Το εµπάργκο της Ρωσίας και η κρίση στην Ουκρανία, έπληξαν την αγορά των θερµοκηπιακών αγγουριών της Κρήτης, που παραµένουν τις τελευταίες εβδοµάδες στα αζήτητα. Ο µέσος όρος των τιµών όσων πωλούνται είναι µόλις 22-23 λεπτά, ενώ αυτή την περίοδο το κόστος παραγωγής των εκτός εποχής αγγουριών ανέρχεται σε τουλάχιστον 55 λεπτά, όπως εκτιµούν οι αγροτικές οργανώσεις.

Εκατοντάδες παραγωγοί στην Κρήτη είναι σε απελπιστική κατάσταση. Όπως είναι γνωστό, τα δύο προηγούµενα χρόνια οι παραγωγοί θερµοκηπιακών αγγουριών της Κρήτης «έτριβαν τα χέρια τους» λόγω της αύξησης των εξαγωγών στις ευρωπαϊκές αγορές, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η Ισπανία «άδειαζε» την παραγωγή της στη ρωσική αγορά κι έτσι «άφηνε χώρο» για την Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και σε αγορές τρίτων χωρών.  Γενικά, οι πωλήσεις αγγουριών πήγαιναν πολύ καλά, για όσους έκαναν εξαγωγές.

Το πρόβληµα προέκυψε µετά το εµπάργκο της Ρωσίας κι αφού µπήκαν στην παραγωγική περίοδο τα ελληνικά θερµοκήπια µε καλλιέργειες αγγουριών.

Από το Σεπτέµβριο η αγορά δεν πήγαινε καλά, όµως τον Οκτώβριο η κατάσταση άρχισε να ξεκαθαρίζει, καθώς η ζήτηση διαρκώς µειωνόταν.

Όπως λέει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυµπακίου Γιώργος Ντισπιράκης, η Ισπανία, λόγω του εµπάργκο της Ρωσίας και της οικονοµικής κρίσης στην Ουκρανία, άρχισε να «ξεφορτώνει» την παραγωγή της στην ευρωπαϊκή αγορά και µάλιστα σε εξαιρετικά χαµηλές τιµές, κάτω των 20 λεπτών το κιλό! Όπως ήταν επόµενο, αµέσως εκτόπισε τα ελληνικά αγγούρια και ειδικότερα τα κρητικά, θερµοκηπιακά.

«Ο µέσος όρος των τιµών που πουλάµε αυτή την περίοδο είναι 22-23 λεπτά το κιλό στον παραγωγό. Όµως το κόστος παραγωγής αυτή την εποχή ανέρχεται σε ποσό άνω των 55 λεπτών» επισηµαίνει ο κ. Ντισπιράκης.

Να σηµειωθεί ότι τεράστιες ποσότητες αγγουριών παραµένουν στα αζήτητα και συγκεκριµένα στους θαλάµους των συνεταιριστικών δηµοπρατηρίων. Κάποιες ποσότητες δίνονται σε άπορους, για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Όµως οι παραγωγοί όχι απλά δεν έχουν εισόδηµα, χάνουν κάθε µέρα περισσότερο, από την καλλιέργεια.

Σύµφωνα µάλιστα µε τον κ Ντισπιράκη οι διαδικασίες που ορίζονται για αποζηµιώσεις των αγροτών λόγω εµπάργκο από τη Ρωσία είναι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές και δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής του προϊόντος.

Στο µεταξύ, συνάντηση µε όλους τους εµπλεκόµενους διοργάνωσε την Πέµπτη ο ενιαίος αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας για να συζητήσουν πώς θα αντιµετωπίσουν το πρόβληµα.

agronews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...