18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Στα τάρταρα η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων: Πάνω από 61% το ποσοστό του «Όχι» σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών

Ημερομηνία:

Έξω και με μεγάλη διαφορά έπεσαν οι δημοσκοπήσεις των εταιρειών ερευνών για λογαριασμό των ιδιωτικών καναλιών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η SingularLogic εκτιμά πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κυμανθεί πάνω από 61%.

Νωρίτερα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έδιναν μεγαλύτερο ποσοστό έως 54,9% για το όχι 51%

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha σχετικά με το δημοψήφισμα προηγείται το «Όχι» εκτιμάται από το 49,5% έως το 54,5% και το «Ναι» από το 45,5% έως το 50,5%.

Στη δημοσκόπηση της GPO για το Mega το «Όχι» λαμβάνει από 49,5% έως 53,5%, ενώ το «Ναι» από 46,5% έως 50,5%.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, δημοσίευσε αποτελεσματα 52% υπέρ του όχι και 48% υπέρ του ναι.

Στη δημοσκόπηση της MRB για το Star το «ΟΧΙ» λαμβάνει ποσοστό από 49% έως 54% και το «ΝΑΙ» από 46% έως 51%.

Στα τάρταρα η αξιοπιστία των εταιρειών δημοσκόπησης

Όταν ο εκπρόσωπος της Singular Logic ανακοίνωσε – νωρίτερα από το αναμενόμενο – την πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος για το δημοψήφισμα, ότι δηλαδή το «Όχι» θα ξεπεράσει το 61%, αρκετοί ήταν αυτοί που έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Για την ακρίβεια, τους έλουσε κρύος ιδρώτας: Ο λόγος για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, που σε ακόμη μία αναμέτρηση έπεσαν εντελώς έξω από τις προβλέψεις τους.

Όλες, μα όλες, οι εταιρείες δύο ημέρες πριν τις κάλπες έδιναν «ντέρμπι» ανάμεσα στο «Ναι»και το «Όχι»

Για την ακρίβεια, το «Ναι» βρισκόταν μπροστά από 0,4% έως και 1,4% και όλοι μας, προετοιμαζόμασταν για μία μακριά νύχτα γεμάτη ανατροπές.

Στις σημερινές μετρήσεις – δεν υπήρχαν έξιτ πολς- η διαφορά κυμαινόταν και πάλι σε μικρά επίπεδα, στα όρια του στατιστικού σφάλματος.  Και όμως! Ούτε ντέρμπι είχαμε, ούτε ανατροπές, ούτε δράματα. Κρατώντας ορισμένες επιφυλάξεις – μιας και αυτές οι γραμμές γράφονται λιγότερο από δύο ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες- η διαφορά φαίνεται να καταλήγει σε διψήφιο νούμερο, ενδεχομένως δε να ξεπεράσει και το 20%!

Τι να συνέβη άραγε; Έχασαν οι δημοσκόποι την επαφή τους με την κοινωνία; Έκαναν μεθοδολογικά λάθη, παρασύρθηκαν από «κρυφές» επιθυμίες;

"google ad"

Αυτό που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας είναι ότι για πολλοστή φορά, έπεσαν τελείως έξω στις εκτιμήσεις τους: Στις ευρωεκλογές πέρυσι, στις βουλευτικές στα τέλη του Ιανουαρίου και σήμερα…

Ό,τι και να συνέβη, το μόνο σίγουρο είναι ένα: Η εγκυρότητά τους έχει βρεθεί στα τάρταρα… Και το σημαντικότερο; Ένα εργαλείο έρευνας των προθέσεων της κοινής γνώμης «κάηκε» τελείως…

newpost.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ