22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Νέα επίσκεψη Αμερικανών και συνάντηση με Υπ. Άμυνας στη Σούδα που μετατρέπεται σε ναύσταθμο – Αναλύθηκε η τεράστια σημασία της βάσης

Ημερομηνία:

Πυρετωδώς ετοιμάζεται ο νέος ναύσταθμος στη Σούδα. Ήδη έχει κατασκευαστεί και ο πρώτος όρμος που θα μπορεί να ελλιμενίζει πολεμικά σκάφη και δρομολογούνται τις επόμενες εβδομάδες και άλλα έργα.. Χθες βρέθηκαν στη Σούδα μια ομάδα Αμερικανών βουλευτών ανάμεσα στους οποίους οι Γκας Μπιλιράκης (ο οποίος προσφάτως είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή»), η Νικόλ Μαλλιωτάκη (η οποία ανάρτησε τελευταίως φωτογραφία του Ερντογάν με τον Ραϊσί του Ιράν και τον Πούτιν της Ρωσίας), Λίζα Μακλέιν, Ντόναλντ Νόρκρος, Μάικ Ρότζερς, Τζων Καραμέντι, Άντριου Κλάιντ, Μάρκ Άλφροντ, τους οποίους συνόδευαν στη Σούδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης.

Στη Σούδα οι Αμερικανοί επισκέφθηκαν πρώτα την αμερικανική βάση και εν συνεχεία το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής. Τους έγινε ανάλυση για τη σημασία της βάσης στην περιοχή, που αποτελεί μία από τις ισχυρότερες βάσεις, αεροπορίας, ναυτικού και στρατού ξηράς στη Μεσόγειο και συζητήθηκε η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, κατά τη συνάντηση :

Ανεδείχθη η σημασία της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ, και της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) καθώς και των δύο πρωτοκόλλων τροποποίησής της (2019 και 2021), για την ενίσχυση της άμυνας και ασφάλειας των δύο χωρών και της σταθερότητος στην ευρύτερη περιοχή.

Στα Χανιά ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας και μέλη της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Τονίσθηκε ο ρόλος της Ελλάδος ως ισχυρού, σταθερού και αξιόπιστου συμμάχου και η γεωπολιτική αξία της Σούδας και της Αλεξανδρουπόλεως. Επισημάνθηκε δε, στο πλαίσιο αυτό, η σημασία των επενδύσεων για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και υποδομών τους. Περαιτέρω ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία υλοποιήσεως αμυντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων Ελλάδος-Η.Π.Α, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες, το συγκριτικό πλεονέκτημα και την τεχνογνωσία που διαθέτει η ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Όσον αφορά στις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίσθηκε η ανάγκη συνέχισης ΤΗς παροχής αμυντικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής, αλλά και προάσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητος της χώρας.

Τέλος, αναφερόμενος στην κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την σημασία αποφυγής αποσταθεροποιητικών, παραβατικών και αναθεωρητικών συμπεριφορών που αντιβαίνουν στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή της καλής γειτονίας.

Στα Χανιά ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας και μέλη της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ