19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Στα Χανιά το 71% των ενδημικών φυτών της Ελλάδας: Η Διεύθυνση Δασών για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δασών Χανίων αναφέρει στην 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και πρώτη ημέρα της Άνοιξης, κάνοντας ειδική αναφορά στον χλωριδικό πλούτο των Χανίων αφού στο νομό μας εντοπίζεται το 74% περίπου, εκ των σημαντικών ειδών χλωρίδας της Κρήτης και το 71% των ενδημικών φυτών της Ελλάδας ενώ διαρκώς ανακαλύπτονται και νέα είδη.

Διαβάστε τι αναφέρεται:

«Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί να μνημονεύεται σε ένα περιβαλλοντικό και φυσικό δίπολο, ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και ως πρώτη ημέρα της Άνοιξης. Ένα δίπολο που συνδέει την ελπίδα του ανθρώπου για ένα καλύτερο μέλλον του πλανήτη μας με τον ρόλο του δάσους στο μέλλον αυτό μέσω της ελπίδας αναγέννησης που φέρνει η Άνοιξη στον άνθρωπο και τη φύση. Άρρηκτα είναι συνδεδεμένη η ευρωστία και ανάπτυξη των δασών με την καθημερινή ζωή και την υγεία του ανθρώπου, όπως υπενθυμίζει ο ΟΗΕ και για το έτος 2023 αφιερώνοντας τη σημερινή ημέρα στη σχέση «Δάση και Υγεία», αναφέροντας ότι κάθε φορά που πίνουμε ένα ποτήρι νερό, γράφουμε σε ένα τετράδιο, λαμβάνουμε κάποιο φάρμακο ή χτίζουμε ένα σπίτι κάνουμε μια σύνδεση με τον δασικό μας πλούτο, ακόμα και όταν δεν το συνειδητοποιούμε.

Όλο και πιο συχνά όμως τελευταία, λιγότερο από ημέρα γιορτής, είναι μια ημέρα περισυλλογής, και ευαισθητοποίησης πολιτών, κυβερνήσεων και λοιπών φορέων για τη θέση και το ρόλο των δασικών οικοσυστημάτων στο μέλλον του ανθρώπου και του πλανήτη μας. Τα δάση, αποτελούν θεμελιώδη συνιστώσα στην αντιμετώπιση ποικίλων περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως φαινόμενα λειψυδρίας, μεγαπυρκαγιών, ρύθμισης μικρο-κλίματος κ.ά.. Είναι ένας φυσικός πόρος ανεκτίμητος, πλούτος τον οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να επαυξήσουμε για τις επερχόμενες γενεές, με εμπεριστατωμένες δράσεις και έργα αειφορικής διαχείρισης και προστασίας.

Σημαντικό στήριγμα στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα δασικά οικοσυστήματα είναι η πλούσια βιοποικιλότητα που εμφανίζουν αυτά, με την Ελλάδα να βρίσκεται υψηλά στις θέσεις ως μια από τις πλουσιότερες σε βιολογική ποικιλότητα χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στον κόσμο. Γνώρισμα της βιοποικιλότητας της Ελλάδας είναι ο υψηλός ενδημισμός στις περισσότερες ζωικές και φυτικές ομάδες, χαρακτηριστικό που συναντάται έντονα και στη βιοποικιλότητα των δασικών οικοσυστημάτων της ΠΕ Χανίων.

Χαρακτηριστικά, στην Π.Ε. Χανίων εντοπίζεται το 74% περίπου, εκ των σημαντικών ειδών χλωρίδας της Κρήτης και το 71% των ενδημικών φυτών της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, έχουν εντοπιστεί 51 στενότοπα ενδημικά φυτά και 9 των οποίων φιλοξενούνται εδώ οι μοναδικοί Ευρωπαϊκοί πληθυσμοί αυτών. Εμφανίζονται, επίσης, υψηλές συγκεντρώσεις πληθυσμών ειδών σε όλες τις κατηγορίες των σημαντικών ειδών χλωρίδας, όπως τα προστατευόμενα του Π.Δ. 67/81 (75% των ειδών), τα είδη που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση της Βέρνης (87% ειδών), τα είδη της Οδηγίας Οικοτόπων 92/43 (88% των ειδών που απαντώνται στην Κρήτη) και 70% των φυτικών ειδών που περιλαμβάνονται σε καταλόγους Σπάνιων ή Απειλούμενων φυτών και σε Εθνικούς Ερυθρούς Καταλόγους.

Ο χλωριδικός πλούτος της ΠΕ Χανίων εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες ανακαλύψεις, όπως, πχ, η πλέον πρόσφατη αναγνώριση δυο νέων ξυλωδών ειδών, της ενδημικής Ιτιάς των Χανίων (Salix kaptarae Cambria, C. Brullo & Brullo) μόλις το 2019, η οποία φύεται σε όχθες ποταμών και λιμνών, σε μη πλημμυρισμένες θέσεις, και του ενδημικού των Χανίων αρμυρικιού (Tamarix minoa J. L. Villar, Turland, Juan, Gaskin, M. A. Alonso & M. B. Crespo), το οποίο περιγράφηκε το 2015, και εντοπίζεται σε όχθες ποταμών κοντά στη θάλασσα, σε θέσεις εκτεθιμένες στο θαλασσινό νερό κατά τη διάρκεια καταιγίδων.

Η Δ/νση Δασών Χανίων, το προσωπικό και οι συνεργάτες της, δίνοντας διαρκώς το παρών σε έργα και δράσεις στο φυσικό, και ιδιαίτερα το δασικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά και σε συνέργεια με όμορες περιοχές, προσεγγίζει τη διαχείριση των δασών της αειφορικά, καθόλη τη διάρκεια του έτους, αναγνωρίζοντας εμπράκτως το αξίωμα ότι η ποικιλομορφία, ως πυλώνας του πλούτου μας, είναι στολίδι και ευθύνη όλων μας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...