23.8 C
Chania
Monday, September 16, 2024

Στα «χαρακώματα» οι γιατροί με τον Άδωνι: «Επαίσχυντη» η ρύθμιση για επίταξη, «μπλόκο» σε συνταγογράφηση και προσφυγή στη δικαιοσύνη

Ημερομηνία:

Για “επαίσχυντη” και “επονείδιστη” ρύθμιση κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σχολιάζοντας τη διάταξη του Υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ η οποία κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο περί ψυχικής υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι με τη σχετική διάταξη, η οποία συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, όσοι ιδιώτες γιατροί δεν δέχονται να συμβάλουν στην κάλυψη των κενών του ΕΣΥ, θα τερματίζεται άμεσα η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Αν και ο υπουργός Υγείας διαμήνυσε ότι δεν έχει καμία διάθεση να κάνει πόλεμο με τους γιατρούς, τους οποίους σέβεται και ξεχωρίζει, όπως είπε, από άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, στην παρέμβασή του στη Βουλή ανέφερε πως εάν ένας ιδιώτης γιατρός δεν ενδιαφέρεται για το δημόσιο νοσοκομείο «κι εμάς δεν μας ενδιαφέρει η συνεργασία μαζί σου».

Οι γιατροί απαντούν πως δεν θα προβαίνουν σε συνταγογράφιση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

“Είναι προφανές πως το Υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα”, τονίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ξεκαθαρίζει ότι “θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου”.

Κατατέθηκε στη Βουλή, ως πρόσθετη διάταξη στο νομοσχέδιο περί ψυχικής υγείας, η επαίσχυντη ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ.

Είναι γνωστό στην ελληνική κοινωνία πως τα κενά δεν προέκυψαν ούτε αναίτια, ούτε αιφνιδιαστικά. Προέκυψαν εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του Υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους. Προέκυψαν ως συνέπεια της άρνησης της πολιτείας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και του Αρείου Πάγου που επιτάσσουν την αποκατάσταση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ στα προ μνημονίων επίπεδα. Προέκυψαν από τις μηδαμινές προκηρύξεις θέσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κενά ξεπερνούν τις 6000 και οι κρίσεις γίνονται με τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Είναι προφανές πως το Υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα. Αδιανόητα και προσβλητικά είναι όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Υγείας περί δήθεν οφειλής των γιατρών έναντι του κράτους, όταν είναι γνωστή η αυτοθυσία την οποία επέδειξε η ιατρική κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οποία το υπουργείο ανταποδίδει τώρα με τρόπο περιφρονητικό στο ιατρικό λειτούργημα. Ως ευνόητο η κίνηση αυτή του υπουργείου ακυρώνει όλες τις καλόπιστες πρωτοβουλίες που έλαβε ο ΠΙΣ προκειμένου να λειτουργήσουν τα 14 Νοσοκομεία που παρουσίαζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στελέχωσης.

Δυστυχώς τα μέτρα δεν στρέφονται μόνον εναντίον των γιατρών. Στρέφονται επιπλέον σε βάρος των ασθενών, αφού χρησιμοποιείται ακόμη και η άρση της συνταγογράφησης ως μέτρο εξαναγκασμού των γιατρών που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν στις αυταρχικές μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας. Όμως η συνταγογράφηση αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για τη διεκπεραίωση της θεραπείας των ασθενών και όχι προνόμιο των γιατρών, όπως ισχυρίζεται παραπλανητικά ο υπουργός.

Δε χρειάζεται σκέψη πως το μέτρο θα επιδεινώσει συνολικά την κατάσταση, καθώς γιατροί ειδικοτήτων σε έλλειψη θα αποφεύγουν τα νησιά και τις άγονες περιοχές, ενώ οι “ανεπιθύμητες” ειδικότητες θα προσελκύουν ολοένα και λιγότερους νέους γιατρούς. Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού θα οπισθοδρομήσει και εντέλει οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ασθενείς της κεντρικής Ευρώπης

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος:

Δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Καλεί τους ιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων.

Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και ν΄ αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφιση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να εκδώσουν Δελτία Τύπου και να παραχωρήσουν συνεντεύξεις τύπου, ώστε να ενημερώσουν φορείς και πολίτες της τοπικής κοινωνίας και να εκδώσουν ανακοινώσεις που θα παραδίδουν οι γιατροί στους ασθενείς, εξηγώντας τους λόγους κινητοποίησης της ιατρικής κοινότητας.

Ο ΠΙΣ θα τοποθετηθεί μέσω του Προέδρου του κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα συγκαλέσει αύριο διάσκεψη με τους Προέδρους όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εξεταστούν οι περαιτέρω κινήσεις μας. Θα παραχωρήσει επίσης συνέντευξη τύπου, της οποίας την ακριβή ημέρα και ώρα θα ενημερώσουμε με νεότερο Δελτίο Τύπου.

Το «μαχαίρι στο λαιμό» των ιδιωτών γιατρών βάζει ο Άδωνις

Το «μαχαίρι στο λαιμό» των ιδιωτών γιατρών βάζει ο Άδωνις Γεωργιάδης προκαλώντας αντιδράσεις στα κόμματα που κάνουν λόγο για επίταξη και φύλλο πορείας που θα κληθούν να πάρουν όσοι αρνούνται να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα Υγείας. 

Ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε την κριτική περί επίταξης, λέγοντας πως υπάρχει μια συνεργατική σχέση και πρόσθεσε ότι η επίμαχη διάταξη που προβλέπει την καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς που θα αρνηθούν να παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ και αποκλεισμό για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα ενεργοποιηθεί μόνον εάν υπάρχει ζήτημα για τη δημόσια υγεία. «Δεν έχω καμία διάθεση να ενεργοποιήσω τη διάταξη, αλλά ως υπουργός δεν μπορώ να υποκρίνομαι», είπε για να συμπληρώσει ότι αυτή θα εφαρμοστεί εάν δεν βγαίνουν οι εφημερίες. «Είναι εκτάκτου ανάγκης για συγκεκριμένο χρόνο και με απόλυτη τεκμηρίωση ότι υπάρχει ζήτημα ως προς τη δημόσια υγεία, μόνο στην πολύ ακραία αυτή περίπτωση θα εφαρμόζεται η διάταξη», είπε.

Θ. Φωτίου (Νέα Αριστερά): Φύλλο πορείας ποιοι θα πάρουν;

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν θα πάρει κανείς φύλλο πορείας…

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την έκπληξή του επειδή, όπως είπε, η Αριστερά που ομνύει υπέρ του δημόσιου συστήματος Υγείας υπερασπίζεται τους ιδιώτες γιατρούς που επί της ουσίας λένε «κόψτε το λαιμό σας» και κάλεσε γιατρούς που παραιτήθηκαν από το ΕΣΥ να επιστρέψουν, καθώς μπορούν πλέον να κάνουν ιατρεία.

«Η διάταξη δεν έχει σκοπό σύγκρουση και δεν είναι τιμωρητική για γιατρούς», είπε και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση εντάσσεται σε ένα συνολικό πακέτο κινήτρων για τη μετακίνηση των γιατρών από την ηπειρωτική στη νησιωτική Ελλάδα.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ ο «επίδοξος δολοφόνος» του Τραμπ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ εμφανίζεται ο...

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στο STAVROS BLUE MOON | Φωτός

Η εκδήλωση "STAVROS BLUE MOON", που διοργανώθηκε από τον...

Υπερ-αδειοδότηση, υπερ-ανάπτυξη και πρωταθλητισμός στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ!

Της Βάννας Σφακιανάκη O Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ)...

Κρήτη: Έπιασαν τους απατεώνες που εξαπάτησαν ηλικιωμένη με λάφυρο χιλιάδες ευρώ

Σε μια επιτυχημένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, εξιχνιάστηκε...