16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Στα ύψη η θνησιμότητα στην Ελλάδα: «Δήθεν νοσηλεία, μαζική δολοφονία» λέει ο εντατικολόγος Μ. Ρίζος

Ημερομηνία:

Δεκάδες θάνατοι με αυξητική τάση καθημερινά, ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης κλινών, κάποιοι εκ των οποίων καταλήγουν ενώ άλλοι αναμένουν ακόμη και σε ράντζα, απελπιστικές περιγραφές των γιατρών και δραματικές εκκλήσεις για τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, υγειονομικό προσωπικό εξαντλημένο. Την τραγική κατάσταση επιβεβαιώνει η υψηλή θέση – και μάλιστα με διαφορά – που καταγράφει η Ελλάδα στη θνησιμότητα, συγκρινόμενη με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ευρώπης συνολικά.

«Πρόκειται για μαζική δολοφονία μέσα από μια δήθεν νοσηλεία» λέει στο tvxs.gr ο εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στον Αττικόν Νοσοκομείο, Μιχάλης Ρίζος. «Ο κ. Πατούλης ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έκανε επί χρόνια εκστρατεία ότι υπάρχουν πολλοί γιατροί στην Ελλάδα και αναρωτιόταν που θα βρούνε δουλειά, έλεγε πως είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε γιατρούς κατά αναλογία πληθυσμού και τώρα με πανδημία είμαστε πρώτοι σε θνησιμότητα».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην τελευταία σχετική δήλωσή του είπε πως «είμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα που χτυπάει όλη την Ευρώπη», και σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ πως «εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό» και προέτρεψε να εμβολιαστούμε γιατί «χάνονται ζωές που διαφορετικά θα είχαν σωθεί».

Το κύμα πράγματι χτυπάει όλη την Ευρώπη, όμως η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης στους ημερήσιους νέους επιβεβαιωμένους θανάτους από COVID-19 ανά εκατομμύριο ανθρώπους. Και μάλιστα για πολλά και μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως συμβαίνει και πάλι από τις 31 Οκτωβρίου, ξεπερνάει όχι μόνο το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και συνολικά των χωρών της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα της σύγκρισης είναι θλιβερά, τόσο με χώρες που βρίσκονται στον πυρήνα της Ευρώπης, όσο και με χώρες που έχουν την ίδια δυναμική με την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία.

Όπως καταγράφεται και στο Our World In Data, τη διεθνή ερευνητική πλατφόρμα με δεδομένα για το COVID-19, στις 10 Νοεμβρίου 2021, η Ελλάδα είχε 5,29 θανάτους ανά εκατομμύριο, ο μέσος όρος στην Ευρώπη ήταν 4,93, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 3,24, ενώ χώρες όπως η Γερμανία είχε 1,72, η Ιταλία 0,77, η Γαλλία 1,52, η Ισπανία 0,47, η Αυστρία 2,88, το Βέλγιο 1,92, η Ολλανδία 1,41, η Πορτογαλία 0,66 κ.λπ

Τι φταίει;

Οι περιγραφές και οι εξηγήσεις των γιατρών της πρώτης γραμμής είναι αποκαλυπτικές και απαντούν στην «πρωτιά» της θνησιμότητας ασθενών covid ανά εκατομμύριο του πληθυσμού που βιώνει η Ελλάδα.

«Είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι και το γεγονός ότι δεν έχει ενισχυθεί το σύστημα υγείας, αντίθετα έχει αποδυναμωθεί, είναι κάτι παραπάνω από τραγικό» λέει στο tvxs.gr ο εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στον Αττικόν Νοσοκομείο, Μιχάλης Ρίζος και περιγράφει την κατάσταση «Στο Αττικόν έχουμε 120 ασθενείς σε ράντζα. Υπάρχει απίστευτη ενδονοσοκομειακή διασπορά κορονοϊού, του μύκητα Candida πολύ μεταδοτικού, ο “μαύρος μύκητας” που προκαλεί γαστρεντερίτιδες, κ.λπ. Ε, φυσικά, αφού είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Ανθρωποι ευπαθείς. Γι αυτό έχει εκτοξευθεί η θνησιμότητα. Αν δεν βρίσκει ο ασθενής με κορονοϊό και άλλα προβλήματα ΜΕΘ, είναι δυνατόν να ζήσει; Είναι δήθεν νοσηλεία, γι αυτό και τη χαρακτηρίζω μαζική δολοφονία».

Την ίδια ώρα όπως μας λέει «η χρηματοδότηση μειώθηκε, για παράδειγμα στο Αττικόν έχουμε μειωμένα κονδύλια από τον προϋπολογισμό σε σχέση με την περυσινή χρονιά, συνολικά είμαστε 900 εκατομμύρια μείον. Το υγειονομικό προσωπικό μπαίνει στην τρίτη σεζόν που αντιμετωπίζει συνθήκες πανδημικού κύματος και είναι εξαντλημένο, όχι μόνο δεν έχει ενισχυθεί με νέες προσλήψεις αλλά αποδυναμώνεται εκ των πραγμάτων. Την ίδια ώρα έξι χιλιάδες ανεμβολίαστοι συνάδελφοι έχουν βγει σε διαθεσιμότητα και άλλοι επτά χιλιάδες περίπου πανελλαδικά συνάδελφοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οι οποίοι πήραν μια ελάχιστη παράταση ύστερα από πίεση μέχρις τις 31 Δεκεμβρίου, για το μετά δεν γνωρίζουν τίποτα. Δίνουν τέτοιον αγώνα και δεν τους έχουν εξασφαλίσει ούτε καν το ότι θα διατηρήσουν την εργασία τους».

«Η θνητότητα στις ΜΕΘ φτάνει το 85%» λέει ο εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Καϊμακάμης. «Διαπράττεται έγκλημα, στα νοσοκομεία χάνονται ζωές άδικα» δηλώνει στο tvxs.gr η γιατρός, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα.

«Ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν υπάρχει τόσες και τέτοιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Φτάσαμε στο ταβάνι. Φτάσαμε σε ένα πόλεμο δίχως στρατιώτες και δίχως πολεμοφόδια» λέει ο πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας Νίκος Χαφτούρας.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά ότι εκεί απαιτείται προσωπικό», παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ.

Την ίδια παραδοχή ότι «στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας δημιουργήθηκαν μεν κλίνες ΜΕΘ, ωστόσο αυτές ήταν χωρίς προδιαγραφές και έτσι αυξήθηκε η θνητότητα», έκανε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε καταρχάς το προσωπικό για να το κάνουμε. Δεν υπάρχει κανένας εξειδικευμένος εντατικολόγος για να προσληφθεί».

"google ad"

«Συνέχεια αυτά τα ψεύδη λένε» απαντά μέσω του tvxs.gr o Μιχάλης Ρίζος και εξηγεί γιατί: «Και εντατικολόγοι υπάρχουν και γιατροί υπάρχουν και νοσηλευτές υπάρχουν, αλλά δεν τους παίρνουνε. Και λεφτά υπάρχουν αλλά δεν τα δίνουν στους γιατρούς, τα δίνουνε αλλού. Καταρχήν δεν είναι θέμα μόνο εντατικολόγων είναι κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών. Υπάρχει τόσος κόσμος που θέλει δουλειά και δεν του τη δίνουν. Επίσης υπάρχει μια σειρά γιατρών που έχουν τελειώσει παθολογία, καρδιολογία, χειρουργική κ.λπ οι οποίοι θα μπορούσαν να έρθουν να κάνουν εξειδίκευση και παράλληλα θα βοηθούσαν και στο πρόβλημα. Νέα παιδιά, ειδικευμένοι γιατροί που με μια γρήγορη εξειδίκευση θα ήτανε ικανοί και πολύτιμοι. Η κανονική εξειδίκευση παίρνει κανονικά δύο χρόνια, αλλά αυτό το ξέρανε, πάμε στον τρίτο χρόνο της πανδημίας. Με τέτοιες όμως άθλιες συνθήκες και τέτοιους αναξιοπρεπείς μισθούς πως θα έρθουν. Έχουμε καταντήσει το χειρότερο επάγγελμα».

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδα, Πάνο Παπανικολάου: «Στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε 2000 κλίνες ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή, όλες οι κλίνες ΜΕΘ covid και non covid είναι 1092 αλλά λειτουργούν λιγότερες, δεδομένου ότι μας λείπουν γιατροί και νοσηλευτές. Και μας λείπουν γιατί δεν έγινε κανένας προγραμματισμός προς αυτή την κατεύθυνση».

Τα στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ είναι απολύτως απογοητευτικά. Στην τρέχουσα φάση δεν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, σε όλη την Θεσσαλία την Στερεά Ελλάδα και στην Αττική είναι μόλις 17 κλίνες κενές υπάρχουν 217 κλίνες ΜΕΘ covid στην Αττική και σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κενά κρεβάτια σήμερα 11 Νοεμβρίου είναι: 7 στον Ευαγγελισμό, 4 στο ΚΑΤ, 3 στο Αττικόν και 3 το Θριάσιο.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...