Μεγάλη έλλειψη παρατηρείται φέτος στις ποσότητες σαρδέλας που αλιεύονται στον Πατραϊκό Κόλπο, με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξευθούν. «Η τιμή της έχει φτάσει και τα 15 ευρώ το κιλό από 6–7 ευρώ που ήταν πέρυσι», ανέφερε στην ΕΡΤ η Στέλλα Μανωλουδάκη, ιδιοκτήτρια ιχθυοπωλείου στην Πάτρα.
Aντί για σαρδέλα, στρέφονται στον γαύρο οι καταναλωτές
«Ο γαύρος πάλι από 5 – 6 ευρώ πέρυσι έχει φτάσει στα 8 – 9 ευρώ το κιλό, ακριβότερος αλλά σε πιο λογική τιμή», πρόσθεσε. «Εικάζουμε ότι η υπεραλίευση έχει οδηγήσει στην έλλειψη της σαρδέλας στον Πατραϊκό κόλπο.
Σαν αποτέλεσμα οι καταναλωτές να στρέφονται σε φθηνότερα ψάρια όπως ο γαύρος ή στην τσιπούρα που υπάρχει σε αφθονία καθώς είναι ψάρι ιχθυοτροφείου», κατέληξε.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Παγώνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γρι-Γρι, η αύξηση στην τιμή των συγκεκριμένων ειδών δεν οφείλεται μόνο στη μείωση των ποσοτήτων αλλά και στην αύξηση γενικότερα των εξόδων.
«Η σαρδέλα και ο γαύρος πριν έξι χρόνια είχαν 2 και 3 ευρώ, αλλά και 1,5 ευρώ στους πάγκους της λαϊκής. Ωστόσο, το ψάρι από μας το ψαρεύουμε μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή περνά από 2-3 μεσάζοντες. Όλων αυτών των ανθρώπων τα έξοδα έχουν αυξηθεί ραγδαία κι αυτό “βγαίνει” στην τιμή», τονίζει.



