18.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Στην Αμερική του «κυρίου» Τραμπ

Ημερομηνία:

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας

Δημοσιογράφος – ερευνητής – αναλυτής AEJ/IFJ

 

Ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής αναμένεται να υπογράψει σχετικά διατάγματα. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από την Ουάσιγκτον, η νέα αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει και σε αναστολή της χορήγησης βίζας σε πολίτες της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν και της Υεμένης

Από τα λόγια στις πράξεις, σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που φτάνουν στις ΗΠΑ, φαίνεται πως περνά ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανεμένετο πως κατά τη διάρκεια της μέρας θα υπέγραφε σχετικά διατάγματα. Όπως είχε προαναγγείλει η μέρα θα ήταν «μία μεγάλη μέρα για την εθνική ασφάλεια».

Σύμφωνα, πάντως, με διαρροές από την Ουάσιγκτον, τα μέτρα που αναμενόταν να εξαγγείλει ο πλανητάρχης αφορούσαν, εκτός από την ανέγερση τείχους με το Μεξικό, και «προσωρινό μπλόκο» σε όσους προέρχονται από εύφλεκτες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Παράλληλα ωστόσο, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές από αξιωματούχους που επικαλούνται ξεχωριστά αμερικανικά ΜΜΕ, η νέα κυβέρνηση προτίθεται άμεσα να προχωρήσει και σε αναστολή της χορήγησης βίζας σε πολίτες συγκεκριμένων χωρών.

Οι αναφορές υποστηρίζουν πως θα πρόκειται για τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη. Άλλο μέτρο, σύμφωνα πάντοτε με τις διαρροές, θα περιορίζει για κάποιους μήνες την παροχή ασύλου μόνο σε περιπτώσεις μελών θρησκευτικών κοινοτήτων οι οποίες «τελούν υπό διωγμόν», μέχρι να καθοριστεί το αυστηρότερο πλαίσιο «ελέγχου και διαλογής» των αιτούντων άσυλο.

 

Τι είχε πει προεκλογικά

Εκτός από το χτίσιμο τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, προεκλογικά ο Τραμπ είχε μιλήσει και για «μπλόκο και φακέλωμα» σε μουσουλμάνους. Τόσο ο ίδιος ο Τραμπ όσο και ο Γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς, τον οποίο έχει επιλέξει για την ηγεσία του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, έχουν από τότε δηλώσει ότι θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στην επιβολή περιορισμών, κατά χωρών, οι μετανάστες των οποίων μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων.

Έτσι, η νέα αμερικανική κυβέρνηση κλείνει περισσότερο προς την εφαρμογή ενός ειδικού πλαισίου μέτρων κι όχι την εφαρμογή απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ, σε όσους ακολουθούν μία συγκεκριμένη θρησκεία. Αρκετοί από τους οπαδούς του Τραμπ εναντιώνονται στην απόφαση του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων από τη Συρία, που εισέρχονται στις ΗΠΑ. Οι οπαδοί του Τραμπ φοβούνται ότι όσοι διαφεύγουν από τις αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία, μπορούν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος.

 

Εμπορικός πόλεμος με Κίνα;

Πάντως, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πως δεν θα μείνει μέχρι εδώ, αφού ετοιμάζεται να «ξηλώσει» και συνεργασίες με πολλές χώρες, όπως η Κίνα. Για τον λόγο αυτό προχθές η διεθνής έκδοση της εφημερίδας «People’s Daily» προειδοποιούσε πως ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ θα ζημιώσει και τις δύο χώρες. Η εφημερίδα εκφράζει τις ανησυχίες της κινεζικής ηγεσίας, για τον εμπορικό προστατευτισμό, αλλά και την αντι-κινεζική στάση που τηρεί ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Στην περίπτωση που ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, θα υπάρξουν συνέπειες και για τις δύο χώρες», ανέφερε στη στήλη σχολιασμού της η κινεζική εφημερίδα. «Στο τέλος δεν θα νικήσει κανένας, ενώ θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες και για άλλες χώρες. Αυτό το κακό θα προκληθεί σε άλλους, χωρίς να υπάρξουν οφέλη για τις ΗΠΑ ή την Κίνα», σημείωσε η ίδια εφημερίδα. Καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι ουσιαστικοί πρωταγωνιστές στους παγκόσμιους διαδρόμους εφοδιασμού αλλά και εμπορίας αγαθών, αρκετές θα είναι οι χώρες που θα πληγούν σοβαρά από την έναρξη ενός εμπορικού πολέμου, σύμφωνα με το γενικότερο συμπέρασμα του σχολίου της εφημερίδας.

 

Κι έρευνα για εκλογική νοθεία

Κι ενώ ο Τραμπ κλείνει σχεδόν μία βδομάδα στην ηγεσία της Αμερικής, χθες προανήγγειλε πως θα επιδιώξει να διεξαχθεί «μεγάλη έρευνα» για νοθεία στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, παρά την ύπαρξη ευρείας συναίνεσης μεταξύ κρατικών αξιωματούχων, ειδικών στις εκλογές και πολιτικών, ότι η εκλογική νοθεία είναι σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα ζητήσω να γίνει μια μεγάλη έρευνα για εκλογική νοθεία, περιλαμβανομένων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε δύο πολιτείες, όσων είναι παράνομοι και… ακόμα, όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά είναι νεκροί (και πολλοί εδώ και καιρό). Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα ενισχύσουμε τις διαδικασίες ψηφοφορίας!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Δεν ανέφερε τίποτε περισσότερο πέρα από τις δύο αναρτήσεις στο Twitter. Κρατικοί αξιωματούχοι που ήταν υπεύθυνοι για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου έχουν πει ότι δεν έχουν βρει αποδείξεις που να στοιχειοθετούν εκτεταμένη εκλογική νοθεία και πως δεν υπάρχει ιστορικό εκλογικής νοθείας σε εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, ο πλέον υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος στο Κογκρέσο, επανέλαβε προχθές πως δεν έχει δει αποδείξεις που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του Τραμπ. Υπενθυμίζεται πως ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ κέρδισε τους περισσότερους εκλέκτορες αλλά έχασε τη λαϊκή ψήφο με διαφορά περίπου 2,9 εκατομμυρίων ψήφων από τη Δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον.

 

Ο Τραμπ ανοίγει ξανά τις μυστικές φυλακές της CIA

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζει ένα διάταγμα που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την επαναλειτουργία των αμφιλεγόμενων μυστικών φυλακών της CIA στο εξωτερικό, τις οποίες είχε κλείσει ο Μπαράκ Ομπάμα, έγραψαν οι εφημερίδες New York Times και η Washington Post.

Την ίδια ώρα, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Τραμπ αναμένεται να εκδώσει διάταγμα που θα οδηγούσε στην επαναφορά του προγράμματος της CIA που προβλέπει την ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές φυλακές στο εξωτερικό με την χρήση τεχνικών που έχουν καταδικαστεί διότι συνιστούν βασανιστήρια.

Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπαν ότι ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει το διάταγμα με τίτλο: «Κράτηση και Ανάκριση των Εχθρικών Μαχητών» τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τους New York Times, το προσχέδιο του διατάγματος, έκτασης τριών σελίδων, θα ανακαλεί την ισχύ των διαταγμάτων που είχε υπογράψει ο προκάτοχος του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, τον Ιανουάριο του 2009, τα οποία προέβλεπαν το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο (το οποίο εμπόδισε το Κογκρέσο) και των «μυστικών φυλακών» της CIA εκτός των αμερικανικών συνόρων. Επιπλέον, διέτασσε την πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε όλους τους κρατούμενους των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο και τον τερματισμό των τεχνικών ανάκρισης με την χρήση βασανιστηρίων.

Αυτό το προσχέδιο διατάγματος του Τραμπ, που δεν επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος, δεν θα μπορούσε να σημάνει από μόνο του την ενεργοποίηση και την επαναλειτουργία των φυλακών της CIA, ενός σχεδίου που εκπονήθηκε υπό άκρα μυστικότητα την εποχή της διακυβέρνησης του Τζορτζ Ου. Μπους, κατά την έναρξη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ωστόσο, ανοίγει τη δικαστική οδό για την επαναλειτουργία τους.

Αν και το διάταγμα αναμένεται να επαναλαμβάνει την απαγόρευση κάθε χρήσης βασανιστηρίων, τάσσεται υπέρ του να εξεταστεί η τροποποίηση των μεθόδων ανάκρισης τον οποίο χρησιμοποιούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και η CIA.

Αναφορικά με το Γκουαντάναμο, σύμφωνα με τους New York Times, το κείμενο θα προτρέπει το Πεντάγωνο να συνεχίσει να στέλνει εκεί τους κρατούμενους που ανήκουν στην Αλ Κάιντα ή την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Αυτή τη στιγμή παραμένουν εκεί έγκλειστοι 41 κρατούμενοι.

 

Γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ χρηματοδότης των ισραηλινών νέων οικισμών στην κατεχόμενη περιοχή

Η αιγυπτιακή «Ahram» στην αγγλική έκδοσή της αναφέρεται  στην ανακοίνωση  του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που δημοσίευσε την πρόθεση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου να κατασκευάσει ακόμη 2.500 οικίες στην κατεχόμενη περιοχή  της Δυτικής Όχθης.

Πρόκειται για τη δεύτερη ανακοίνωση των κατασκευών αυτών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου Ντάναλντ Τραμπ, όπως σημειώνει η αιγυπτιακή εφημερίδα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι τα σχέδια  έχουν εξουσιοδοτηθεί από τον πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανάχιου και τον υπουργό Άμυνας, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και έχουν στόχο «να εκπληρώσουν τα αιτήματα των πολιτών για νέες κατοικίες, ώστε να διατηρηθεί η φυσική καθημερινή ζωή».

Προστίθεται ότι οι νέες κατασκευές θα  γίνουν  στις υφιστάμε­νες  χαρα­κτη­ρισμέ­νες οικιστικές περιοχές.

Το δημοσίευμα της ‘Ahram’ (που δεν αναφέρει πηγή, αλλά, ερευνήσαμε και την … βρήκαμε = Reuters)  τονίζει ότι 100 σπίτια που θα κατασκευασθούν στο Μπέιτ Ελ, ένας οικισμός ο οποίος – σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, χρηματοδοτείται  από τον γαμβρό του  Ντόναλντ Τραμπ,  Τζάρεντ Κάσνερ (Jared Kushner).

Ωστόσο, δεν είναι σαφές, εάν πρόκειται για μια νέα οικοδόμηση ή αυτήν που ανακοινώθηκε προηγούμενα. Υπάρχουν διάφορα στάδια που εμπλέκονται στη διαδικασία για την έγκριση και την κατασκευή των νέων οικιστικών συγκροτημάτων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα Χανιά ο Κώστας Λαπαβίτσας στις 23 Μαΐου

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Κώστας Λαπαβίτσας θα βρεί...

Οι κορυφαίοι του στίβου την Κυριακή στα «Βενιζέλεια»

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και φέτος οι διεθνείς...