25.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Στην αντεπίθεση οι Συνεταιριστικές Τράπεζες με οδηγό την Παγκρήτια και την Τράπεζα Χανίων απέναντι στην εισβολή των γερμανικών Sparkassen

Ημερομηνία:

Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν την Παγκρήτια να συγκεντρώνει αρκετά μεγαλύτερο ποσό από τα 20 εκ. ευρώ που αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο της επικείμενης αύξησης συνεταιριστικού κεφαλαίου, τότε το νέο σχήμα ίσως αποδειχθεί πολύ “δύσκολος” αντίπαλος για τα γερμανικά Sparkassen που σχεδιάζουν να εγκατασταθούν σε επαρχιακές πόλεις.

Σε αντεπίθεση διαρκείας “αναγκάζονται” να περάσουν οι συνεταιριστικές τράπεζες, υπό την απειλή της “εισβολής” των γερμανικών ταμιευτηρίων στην ελληνική περιφέρεια. Αν ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία συγχώνευσης των Παγκρήτιας, Δράμας, Σερρών και Έβρου, τότε ο κλάδος θα διαθέτει μία τράπεζα “μεγαθήριο” για τα δεδομένα της περιφέρειας.

Αν, μάλιστα, επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν την Παγκρήτια να συγκεντρώνει αρκετά μεγαλύτερο ποσό από τα 20 εκ. ευρώ που αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο της επικείμενης αύξησης συνεταιριστικού κεφαλαίου, τότε το νέο σχήμα ίσως αποδειχθεί πολύ “δύσκολος” αντίπαλος για τα γερμανικά Sparkassen που σχεδιάζουν να εγκατασταθούν σε επαρχιακές πόλεις.

Από την πλευρά τους, η Τράπεζα Χανίων εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ η Πελοποννήσου προχωρά στο δικό της πλάνο ανάπτυξης. Είναι σίγουρο, λοιπόν, ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι καταλυτικό για τη συνέχεια του θεσμού της συνεταιριστικής πίστης.

Βασικό αίτημα των συνεταιριστικών είναι εδώ και αρκετό καιρό είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα οδηγήσει στην κατάργηση του πλαφόν του 2% στη συμμετοχή ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο συνεταιριστικό κεφάλαιο.

Εισβολή γερμανικών Sparkassen

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εξελίξεις με την Παγκρήτια φαίνεται να επηρεάζονται από την πρόθεση για ίδρυση 35 έως 40 αυτόνομων τοπικών ταμιευτηρίων από το γερμανικό Ίδρυμα των Ταμιευτηρίων για τη Διεθνή Συνεργασία (Sparkassenstiftung fuer Internationalen Kooperation). Όχι μόνο παρέχοντας τις «τεχνικές» γνώσεις του, αλλά και ορισμένα από τα απαιτούμενα «κεφάλαια κίνησης». Το Ίδρυμα των Ταμιευτηρίων για τη Διεθνή Συνεργασία αναλαμβάνει την επέκταση του μοντέλου των πανίσχυρων γερμανικών ταμιευτηρίων (Sparkassen) σε όλο τον κόσμο. Η «εισβολή» των Sparkassen στην Ελλάδα αναφέρεται σε εσωτερικό δελτίο των ταμιευτηρίων, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα “Κεφάλαιο”.

Σύμφωνα με το ίδιο ντοκουμέντο, το οποίο κάθε άλλο παρά διαψεύδεται από εκπροσώπους των Sparkassen στο Βερολίνο η ίδρυση των δύο τοπικών ταμιευτηρίων στην Κεντρική Μακεδονία (Βέροια) και την Πελοπόννησο (Πάτρα), την οποία ανήγγειλε πριν από τέσσερις μήνες στην Αθήνα ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Ταμιευτηρίων (DSGV), κ. Γκέοργκ Φάρενσον, δεν θα έχει παρά «πιλοτικό» ή, αλλιώς, δοκιμαστικό χαρακτήρα.

Τα «πιλοτικά» τοπικά ταμιευτήρια σε Κεντρική Μακεδονία και Πελοπόννησο θα καλύψουν επενδυτικές ανάγκες ύψους 25 εκατ. έως 40 εκατ. ευρώ, κατά τις ίδιες πηγές. Το ποσό δεν πρέπει να θεωρηθεί αμελητέο για τοπικές οικονομίες, ειδικά σε συνθήκες σχεδόν απόλυτης πιστωτικής ασφυξίας σαν τις σημερινές. Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να αντληθούν είτε από Έλληνες κεφαλαιούχους είτε από τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λένε από τα Sparkassen.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Χρήμα” ο τραπεζικός όμιλος Sparkassen (423 τοπικές τράπεζες της Γερμανίας) πρόκειται ουσιαστικά για τη 2η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα μετά την Deutsche Bank.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ταμιευτηρίων της Γερμανίας, Γκέοργκ Φάρενσον, τόνισε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Eλληνογερμανικό Επιμελητήριο παραρτήματος Θεσσαλονίκης (εκπροσωπούμενο από τον Διευθυντή του  Οδυσσέα Αθανασιάδη)  ότι «το επιτυχημένο μοντέλο των Γερμανικών Ταμιευτηρίων θα μεταφερθεί άμεσα και στην Ελλάδα».

Γιατί τρομάζει αυτή η εξέλιξη;

O φόβος των πολλών σε σχέση με αυτή την εξέλιξη σχετίζεται με το τι θα συμβεί αν κυκλοφορήσει ένα πιθανό σενάριο για “κούρεμα καταθέσεων”.  Οι έντρομοι για «κουρέματα» καταθέσεων και εσωτερικές τραπεζικές διασώσεις (bailin) Έλληνες αποταμιευτές θα σπεύσουν να εμπιστευτούν τις όποιες καταθέσεις τους, στα σίγουρα γερμανικά χέρια, στερώντας της από τις βαριά «άρρωστες» ελληνικές τράπεζες και επισπεύδοντας την ασφυξία τους. Μια εξέλιξη καταστροφική.

Πηγές: capital.gr, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, Το Χρήμα

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ