17.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο

Ημερομηνία:

Για επεξεργασία στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής εισάγεται σήμερα  το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο στις ερχόμενες ευρωεκλογές.

Μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση στην Πάτρα η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως το νομοσχέδιο προγραμματίζεται να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα για να δηλώσει κάποιος αν θέλει να ψηφίσει μέσω επιστολικής στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Τέλη Απριλίου κλείνει η πλατφόρμα, φεύγουν οι φάκελοι από το υπουργείο Εσωτερικών για όποιους έχουν ζητήσει να ψηφίσουν επιστολικά, τους λαμβάνουν περίπου 20 μέρες πριν από τις εκλογές και έχουν αρκετές ημέρες στην διάθεσή τους για να συμπληρώσουν την επιστολική ψήφο».

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι φάκελοι θα πρέπει να έχουν φτάσει στα χέρια της Επιτροπής Συλλογής Ψηφοδελτίων Επιστολικής Ψήφου έως τις 17.00 της παραμονής της μέρας των εκλογών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δικαίωμα επιστολικής ψήφου θα έχουν όλοι οι ψηφοφόροι που ζουν στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, αρκεί να το δηλώσουν 40 ημέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών, με τους δεύτερους να ψηφίζουν αποκλειστικά με αυτόν τον τρόπο.

Το αίτημα θα κατατίθεται σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα με την των κωδικών Taxis του ψηφοφόρου, ο οποίος στη συνέχεια θα λαμβάνει επιβεβαιωτικό μήνυμα στο κινητό του και θα μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικά την πορεία του φακέλου, μέχρι αυτός να φτάσει στα χέρια του σφραγισμένος.

Πέραν του ζητήματος της επιστολικής ψήφου, το νομοσχέδιο περιέχει επίσης διατάξεις που αφορούν στην εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, την εκλογή ευρωβουλευτών και την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με φυσική παρουσία των ατόμων με αναπηρία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα Χανιά ο Κώστας Λαπαβίτσας στις 23 Μαΐου

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Κώστας Λαπαβίτσας θα βρεί...

Οι κορυφαίοι του στίβου την Κυριακή στα «Βενιζέλεια»

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και φέτος οι διεθνείς...