21.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Στην Βουλή η λειτουργία του νοσοκομείου και δομών υγείας των Χανίων από βουλευτές του ΚΚΕ

Ημερομηνία:

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την ανάγκη απρόσκοπτης λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και του ΕΚΑΒ της ΠΕ Χανίων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης Μανώλης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου, τονίζοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και η εμπορευματοποίηση έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε τραγικό σημείο, με το Νοσοκομείο να λειτουργεί -χαρακτηριστικά- με το 50% του προσωπικού που απαιτείται.

Όπως αναφέρουν:

“Η επικίνδυνη πολιτική της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει φτάσει σε οριακή κατάσταση το Γ.Ν. Χανίων. Συγκεκριμένα:

Το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων λειτουργεί με το 50% του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που προβλέπει ο ήδη ελλιπής – απαρχαιωμένος Οργανισμός του, με το υπάρχον προσωπικό να υπερβαίνει εαυτόν. Ταυτόχρονα, το 50% από το υφιστάμενο προσωπικό εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΣΟΧ, ΟΑΕΔ κλπ), ενώ ως το τέλος του 2024 αναμένεται κύμα συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κλείσιμο ολόκληρα τμήματα, όπως για παράδειγμα το ακτινολογικό τμήμα, το οποίο θα έχει 4 συνταξιοδοτήσεις. Οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προκαλούν δυσλειτουργίες σε κλινικές, όπως η Ψυχιατρική κλινική που λειτουργεί με 2 ψυχιάτρους, με συνέπεια όταν ο ένας πρόσφατα αρρώστησε η κλινική ουσιαστικά δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Επιπλέον, τα ΤΕΠ λειτουργούν με επικουρικούς γιατρούς.

Στην τραγική αυτή κατάσταση προστέθηκε, πρόσφατα, η παραίτηση της μίας από τους δύο παιδοχειρουργούς, γεγονός που ουσιαστικά συνεπάγεται κλείσιμο της παιδοχειρουργικής κλινικής και κίνδυνο για τη ζωή των παιδιών που θα χρειαστούν ένα επείγον χειρουργείο μιας και θα πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να αναζητηθούν λύσεις εκτός Νομού ή και νησιού ή/και στις ιδιωτικές κλινικές. Πρόκειται για ακόμα μια παραίτηση, στην οποία ουσιαστικά εξαναγκάστηκε η συγκεκριμένη γιατρός, ως αποτέλεσμα των απαράδεκτων «εντέλλεσθε» των διοικήσεων των Νοσοκομείων και της 7ης ΥΠΕ, τα οποία «μπαλώνουν» ένα κενό δημιουργώντας όμως ένα άλλο και από την άλλη οδηγούν στη διάλυση της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής των υγειονομικών.

Σχετικά με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε γιατρούς καθώς διαθέτει μόλις δύο ψυχιάτρους για όλο τον Νομό, ενώ δεν έχει παιδοψυχίατρο εδώ και αρκετούς μήνες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για γονείς και παιδιά, καθώς -σε συνδυασμό με το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ- οι γονείς οδηγούνται σε λύσεις εκτός Κρήτης ή και στους ιδιώτες (εάν, βέβαια, έχουν να πληρώσουν). Ταυτόχρονα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και στο προσωπικό των υπόλοιπων ειδικοτήτων.

Επίσης, ο τομέας του ΕΚΑΒ Χανίων εξακολουθεί να λειτουργεί οριακά. Αυτή τη στιγμή τα 32 πληρώματα, που αντιστοιχούν σε τρία ασθενοφόρα, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες σε βάρδιες και εφημερίες, που οριακά φτάνουν για την πόλη των Χανίων, αλλά όχι για ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Ωστόσο, ο αγωνιστικός ξεσηκωμός του χανιώτικου λαού για την υπεράσπιση της αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν Υγείας, σύγχρονης, αναβαθμισμένης, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων της περιοχής, δείχνει ότι ο λαός δεν αποδέχεται την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Να προσληφθεί, με ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ της Π.Ε. Χανίων, το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και πρόβλεψη για την στήριξη βασικών οικογενειακών και κοινωνικών αναγκών από το κράτος.

– Να μονιμοποιηθεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλο το επικουρικό και με όλα τα είδη συμβάσεων προσωπικό.

– Να επικαιροποιηθεί, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, ο απαρχαιωμένος-ελλιπής Οργανισμός του Νοσοκομείου.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...