Οι νέοι Αμερικανοί κάνουν λιγότερο σεξ από ποτέ και δεν μπορούν να το αποδώσουν καν στον κορωνοϊό, μιας και τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν πολύ πριν την πανδημία.

Σύμφωνα με ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, η σεξουαλική «νάρκη» των νέων αυξήθηκε κατακόρυφα από το 2000 έως το 2018 και ανάμεσα στις πιθανές αιτίες για αυτό είναι η αναβολή της ουσιαστικής ενηλικίωσης και η ανάπτυξη του διαδικτύου και των social media.

Ψυχολόγοι ανέλυσαν τα δεδομένα ερωτηματολογίων από 4.000 άνδρες και 5.000 γυναίκες, σχετικά με την σεξουαλική συχνότητα και τον αριθμό των ερωτικών τους συντρόφων.

Το φαινόμενο φαίνεται να συνδέεται και με την απασχόληση και το εισόδημα. Άνδρες που είναι άνεργοι, έχουν χαμηλά εισοδήματα ή εργάζονται με σύμβαση μερικής απασχόλησης, φαίνεται πως είναι πιο πιθανό να είναι σεξουαλικά ανενεργοί, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, σημειώνοντας πως το ποσοστό των νέων ανδρών ηλικίας 18-24 που δεν κάνουν σεξ, αυξήθηκε από 18,9% το 2000-2002 σε 30,9% την περίοδο 2016-2018.

Γυναίκες ηλικίας 25-34 επίσης έκαναν λιγότερο σεξ, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open. Οι φοιτητές επίσης φαίνεται πως επηρεάζονται από αυτή την τάση, οι λόγοι της οποίας είναι περίπλοκοι όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

«Πρώτα από όλα οι έφηβοι και οι νέοι κάνουν περισσότερο χρόνο να «μεγαλώσουν». Αυτό περιλαμβάνει την αναβολή όχι μόνο της σεξουαλικής δραστηριότητας αλλά και άλλων σχετικών πράξεων και δράσεων, όπως το φλερτ, τα ραντεβού, η συμβίωση με κάποιον σύντροφο και, φυσικά, η εγκυμοσύνη και η γέννα», εξηγεί η καθηγήτρια ψυχολογίας Τζιν Μ. Τουέντζ.

«Αυτές οι τάσεις προς την αναπαραγωγή εντάσσονται σε μία ευρύτερη κουλτούρα καθυστερημένης εξέλιξης» λέει η η ίδια. «Είναι πιο δύσκολο για κάποιον να έχει σύντροφο και να κάνει σεξ αν δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητος από τους γονείς του».

Ωστόσο οι ερευνητές παραδέχονται πως η τάση για αργή ουσιαστική ενηλικίωση, δεν εξηγεί το γεγονός της μειωμένης σεξουαλικής δραστηριότητας μεταξύ των μεγαλύτερων και των παντρεμένων ενηλίκων, τονίζοντας πως η ανάπτυξη του Διαδικτύου και των δυνατοτήτων του, μπορεί να επηρεάζει επίσης την σεξουαλική ζωή.

«Για να το πούμε απλά, υπάρχουν πλέον πολύ περισσότερες επιλογές για το βράδυ από ότι παλιότερα, και λιγότερες ευκαιρίες για να προχωρήσει κανείς σε σεξουαλικές πράξεις, αν αμφότεροι οι σύντροφοι είναι απασχολημένοι στα social media, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τις σειρές».

Αν και τα social media και το διαδίκτυο θεωρητικά κάνουν πιο εύκολο στους νέους να βρουν σεξουαλικούς συντρόφους, η χρήση της φορητής τεχνολογίας θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα και το μέγεθος της ικανοποίησης από μία διαπροσωπική σχέση, παρατηρούν οι ειδικοί.

Έτσι πολλοί περισσότεροι χάνουν τα οφέλη από το τακτικό σεξ, που είναι αρκετά, και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα μειωμένα επίπεδα στρες, την καλύτερη υγεία της καρδιάς και τον πιο ήσυχο ύπνο. Ωστόσο τα εμπόδια και οι περισπασμοί είναι όπως φαίνεται πολλοί και τώρα έρχεται σε όλα αυτά να προστεθεί και η πανδημία.