16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Στην εποχή της νέας ανεργίας η πολιτεία κανίβαλος “θα τρώει τα παιδιά της” κτυπώντας τα με βία με τα γκλομπ της αστυνομίας; – Λίγα λόγια για τον θάνατο του Βασίλη Μαγγού

Ημερομηνία:

Ο Βασίλης Μαγγός, ένας 27χρονος από τον Βόλο, πέθανε.

Μέχρι πριν ένα μήνα, τον Βασίλη Μαγγό τον γνώριζαν κυρίως στον Βόλο, ως ένα νέο άνθρωπο με ευαισθησίες και ενεργό κινηματικά που έδινε και τη μάχη του ενάντια στους δικούς του δαίμονες.

Έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από τον άγριο ξυλοδαρμό του από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Στο βίντεο φαίνονται τέσσερις αστυνομικοί που τον κτυπούν ενώ αυτός δεν κρατούσε κανένα όπλο ή κάτι το οποίο να μπορεί να θεωρηθεί απειλή κι ενώ βρισκόταν κάτω στο έδαφος. Οι αστυνομικοί αδιαφορούσαν για το γεγονός ότι μπροστά στον αναίτιο ξυλοδαρμό του βρισκόταν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες. Αισθάνονταν, άραγε, πανίσχυροι; Λες και κανείς δε μπορεί να τους αγγίξει;

Σύμφωνα με κείμενο που δημοσίευσε ο Βασίλης Μαγγός μετά τον ξυλοδαρμό του, το ξύλο συνεχίστηκε επί ώρα στην αστυνομία. Αυτός τους τόνιζε ότι χρειαζόταν να πάει στο νοσοκομείο λόγω των τραυματισμών που του είχαν προκαλέσει, όμως αυτοί αδιαφόρησαν και τον πέταξαν στα κρατητήρια. Από τα κρατητήρια δεν τον έβγαλαν επειδή συνειδητοποίησαν την ζημιά που του είχαν προκαλέσει αλλά επειδή… δεν ήθελαν να μπλέξουν.

Το επαναλαμβάνουμε αυτό. Τον έβγαλαν από τα κρατητήρια, όχι για να διασφαλίσουν ότι δε θα κινδυνεύσει λόγω των τραυματισμών που του προκάλεσαν, αλλά επειδή δεν ήθελαν να μπλέξουν.

Δεν κάλεσαν κάποιο ασθενοφόρο να έρθει να τον πάρει, τον άφησαν στον δρόμο μόνο του. Έναν άνθρωπο βαριά τραυματισμένο τον άφησαν να φύγει ώστε να μην είναι υπό ευθύνη τους, εφόσον πάθαινε κάτι. Γνώριζαν ότι μπορούσε να πάθει κάτι και γι’ αυτό τον άφησαν να φύγει. Καλύτερα να φύγει, παρά να πάθει κάτι στα κρατητήρια…

Στο νοσοκομείο που κατέληξε μετά τη βοήθεια ανθρώπων που είχαν περάσει από την αστυνομία για άλλο κρατούμενο, διαπιστώθηκε ότι του είχαν προκαλέσει 6 ή 7 κατάγματα στα πλευρά, θλάση στο συκώτι και στην χοληδόχο κύστη. Η ανάρρωσή του, σύμφωνα με όσα του είπαν οι γιατροί, θα έπαιρνε τουλάχιστον 1 1/2 μήνα.

Μέσα στον μήνα πέθανε.

Τώρα, δεν ξέρουμε αν ο θάνατος του Βασίλη Μαγγού οφείλεται στον ξυλοδαρμό, όμως είναι μία βάσιμη πιθανότητα. Και είναι βάσιμη, γιατί ο ξυλοδαρμός που δέχτηκε ήταν βαρύς και είχε προκληθεί ζημιά σε όργανα.

Οι ιατροδικαστές θα εξετάσουν που οφείλεται ο θάνατος.

Ιατροδικαστής είχε εξετάσει τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, αλλά ιατροδικαστής είχε εξετάσει και τον Ζακ Κωστόπουλο. Πολλοί εκφράζουν ήδη αμφιβολίες για το αν το πόρισμα που θα προκύψει θα περιγράφει τις πραγματικές συνθήκες του θανάτου ή τις συνθήκες του θανάτου που εγγυώνται την διασφάλιση της “τάξης” και της “ασφάλειας”.

Νόμος, τάξη και ασφάλεια.

Αυτό είναι το δόγμα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε φέρει στο προσκήνιο ακόμη και πριν την έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Με αυτό το δόγμα, η αστυνομία νοιώθει απελευθερωμένη να βαρά αλύπητα τους διαδηλωτές, δίχως συνέπειες, υπό τη σιωπηρή ή φανερή συναίνεση της πολιτικής ηγεσίας.

"google ad"

Σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης είπε για τον πατέρα που ενημέρωσε τον ξυλοδαρμένο από την αστυνομία μαθητή που οδηγούταν στο κρατητήριο ότι πέρασε στη νομική ότι αντί να τον ενημερώσει ότι πέρασε στο πανεπιστήμιο θα έπρεπε να του πει:

“Ντρόπιασες το σπίτι μου”.

Αυτή είναι η φανερή συναίνεση της πολιτικής ηγεσίας στα φαινόμενα βίας της αστυνομίας. Όταν μπροστά στην εικόνα ενός ξυλοδαρμένου νέου ένας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης απευθυνόμενος στον πατέρα, του λέει ότι θα έπρεπε να πει στον γιο, ότι “ντρόπιασες το σπίτι μου”, η ουσία του δόγματος “νόμος και τάξη” γίνεται εμφανής σε όλους.

Στα πλαίσια του νόμου, της τάξης και της ασφάλειας η κυβέρνηση πέρασε πριν λίγες μέρες και ένα νομοσχέδιο που περιορίζει το δικαίωμα στη διαδήλωση σε μία περίοδο όπου εισερχόμαστε σε μία νέα βαθιά οικονομική κρίση με άγνωστο ορίζοντα διεξόδου.

Στα πλαίσια του “νόμου” και της “τάξης” και ο 27χρονος Βασίλης Μαγγός ξυλοκοπήθηκε βαριά.

Το ερώτημα τώρα είναι, τελικά, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου; Και θα αποσιωπηθούν οι λόγοι του θανάτου του για τη διαφύλαξη της “τάξης”;

Ο Βασίλης Μαγγός δεν ξέρουμε αν ήταν άγγελος ή άγιος. Δεν έχει σημασία τι ήταν. Δεν τον έχουμε γνωρίσει προσωπικά και δεν είμαστε από τον Βόλο.

Φαίνεται ότι ήταν ένας άνθρωπος που είχε ευαισθησίες. Όποιος ρίξει μια ματιά στον λογαριασμό του στο facebook θα διαπιστώσει ότι η πένα του ήταν καλή, διάβαζε ποίηση και πόσταρε αποσπάσματα από τους αγαπημένους του ποιητές, τον Μπουκόφσκι και τον Καρυωτάκη.

Η τελευταία του ανάρτηση ήταν ένα τραγούδι από το συγκρότημα Sadomas.

Στους στίχους αναφέρεται στη “γενιά της βίας και της ανεργίας” και για μια “πολιτεία μάνα που κανιβαλίζει, τρώει τα παιδιά της”.

Σα μια προφητεία για το δικό του τέλος, ο Βασίλης Μαγγός πεθανε από μια πολιτεία μάνα που κανιβαλίζει;

Στην εποχή της νέας ανεργίας και της οικονομικής κρίσης που έρχεται, η πολιτεία κανίβαλος “θα τρώει τα παιδιά της” κτυπώντας τα με βία με τα γκλομπ της αστυνομίας;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ