25.8 C
Chania
Πέμπτη, 21 Μαΐου, 2026

Στην Ιταλία ο Ουκρανός πρόεδρος 

Ημερομηνία:

Σε ταξίδι – αστραπή στη Ρώμη σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που θα γίνει δεκτός από τον Ιταλό ομόλογό του, Σέρτζιο Ματαρέλα, και θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της γείτονος, Τζόρτζια Μελόνι, αλλά και τον πάπα Φραγκίσκο.

Από το φθινόπωρο του 2022, όταν ανήλθε στην εξουσία, η Μελόνι είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της Ουκρανίας. Τον Φεβρουάριο είχε επισκεφθεί το Κίεβο για να επιδείξει τη συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας της στην Ουκρανία.

«Μια ήττα της Ουκρανίας θα ήταν το προοίμιο για την πιθανή εισβολή σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αυτό είναι που κάποιοι στην Ευρώπη προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν», είπε προ ημερών η Μελόνι. Ερωτηθείσα σχετικά με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αναγνώρισε ότι το μέτρο «δεν βρίσκεται στο τραπέζι προς το παρόν».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπερλουσκόνι -ένας από τους κύριους συμμάχους του Μελόνι στο ιταλικό κοινοβούλιο και στον κυβερνών συνασπισμό- επέκρινε τον Ζελένσκι, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο δεύτερος απάντησε έντονα στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας λέγοντας το εξής: «Το σπίτι του Μπερλουσκόνι δεν βομβαρδίστηκε ποτέ από πυραύλους, ποτέ δεν ήρθαν τανκς στην αυλή του, κανείς δεν δολοφόνησε τους συγγενείς του. Δεν χρειάστηκε ποτέ να ετοιμάσει τη βαλίτσα του στις 3 τα ξημερώματα για να δραπετεύσει, και όλα αυτά χάρη στην “αδελφική αγάπη” της Ρωσίας».

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ιταλία, μετά τη ρωσική εισβολή. Είχε συναντηθεί με τον ποντίφικα στο Βατικανό το 2020, ενώ μετά το ξέσπασμα του πολέμου έχει συνομιλήσει πολλές φορές μαζί του τηλεφωνικά.

Ο Φραγκίσκος καλεί σχεδόν καθημερινά τους πιστούς να προσευχηθούν για την Ουκρανία και έχει καλέσει το Κίεβο και τη Μόσχα να συμφωνήσουν σε εκεχειρία. Ωστόσο ακόμη δεν έχει δεχθεί την πρόσκληση του Κιέβου να επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα, λέγοντας ότι θα πάει μόνο αν προσκληθεί και στη Ρωσία.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Ουκρανός πρόεδρος θα μεταβεί αύριο στη Γερμανία. Εδώ και αρκετές ημέρες γίνονται προετοιμασίες στο Βερολίνο για μια επικείμενη επίσκεψή του, αν και αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί. Την Κυριακή θα τιμηθεί εκ μέρους του ουκρανικού λαού με το βραβείο Καρλομάγνου στο Άαχεν της Γερμανίας.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συλλήψεις στο Ηράκλειο για ναρκωτικά και ένταλμα σύλληψης

Συλλήψεις στο Ηράκλειο: Δύο αλλοδαποί για ναρκωτικά με 12,5 γραμμάρια κάνναβης και 31χρονος ημεδαπός με ένταλμα για διακεκριμένες κλοπές.

Δήμος Χανίων: Εκδηλώσεις τιμής για τα 20 χρόνια από την αυτοθυσία του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη

Ο Δήμος Χανίων τιμά τα 20 χρόνια από την αυτοθυσία του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη με εκδηλώσεις στις 23 Μαΐου 2026 στο Αθλητικό Κέντρο Κουμπέ, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Καρπάθου.

Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Οι αδελφές του Γαλατά» στα Χανιά για την 85η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Οι αδελφές του Γαλατά» στα Χανιά στις 21 Μαΐου 2026. Η ιστορία των αδελφών Ταπεινάκη από τον Γαλατά κατά τη Γερμανική Κατοχή στην Κρήτη.

Ερώτηση 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το φιάσκο των «σπιτιών ανακύκλωσης» και τα 39,7 εκατ. ευρώ προς ανάκτηση

Ερώτηση 16 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο των «σπιτιών ανακύκλωσης». Ζητούν να μάθουν ποιος θα πληρώσει τα 39,7 εκατ. ευρώ προς ανάκτηση και αν θα επιβαρυνθούν δήμοι και πολίτες.