20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Στην Κρήτη επιστρέφει το χειρόγραφο της “Ασκητικής” του Ν. Καζαντζάκη

Ημερομηνία:

Το χειρόγραφο της «Ασκητικής» του Νίκου Καζαντζάκη θα συνυπάρξει για πρώτη φορά με έργα των Αλέξη Ακριθάκη, Ουίλιαμ Κέντριτζ, Μαρίνας Αμπράμοβιτς, Στάθη Λογοθέτη, Λουίζ Μπουρζουά και άλλων εικαστικών – συνολικά 26 – στην έκθεση «Flying over the Abyss» από τις 2 Μαϊου, στο Ρέθυμνο.

Είναι η έκθεση που σηματοδοτεί την εαρινή έξοδο του πολιτιστικού Οργανισμού «ΝΕΟΝ» και ξεκινά από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και την Φορτέτσα του Ρεθύμνου ( διάρκεια 2/5 έως 27/9).

Τα έργα αποτελούν δανεισμούς από τη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αυτή την έκταση.

Παρουσιάζονται 33 έργα, 26 καλλιτεχνών, των εξής : Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Αλέξης Ακριθάκης, Μάθιου Μπάρνεϋ, Χανς Μπέλμερ, Λουίζ Μπουρζουά, Χάιντι Μπουσερ,, Paul Chan, Robert Gober, Asta Gröting, Jim Hodges, Mike Kelley, Willian Kentridge, Martin Kippenberger, Σοφία Κοσμάογλου, Gabriel Kuri, Sherrie Levine, Στάθη Λογοθέτη, Ana Mendieta, Μάρω Μιχαλακάκου, Doris Salcedo, Beverly Semmes, Kiki Smith, Κώστα Τσόκλη, Adriana Varejão, Mark Wallinger, Σάββα Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με τη Μαρία Μαραγκού, καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, «μαζί με το κείμενο της “Ασκητικής”,ξετυλίγονται σπαράγματα άλλων, ζωογόνων στιγμών της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας. Μιλούν για την υπέρβαση πάνω από την άβυσσο, που σήμερα φτάνει στο όριό της με τους νέους φόβους που γεννά η σύγχρονη εποχή. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης υποδέχεται με τα πολυτιμότερα αισθήματα την έκθεση στους χώρους του».

Η έκθεση «Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της ‘Αβυσσος», πραγματοποιείται σε συνεπιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού και του ιστορικού τέχνης Δημ.Παλαιοκρασσά.

Μετά το Ρέθυμνο,( 2/5-27/9), η έκθεση θα ταξιδέψει στην Θεσσαλονίκη ( Νοέμβριος 2015 – Φεβρουάριος 2016) στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης – τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και σε οθωμανικά μνημεία της πόλης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...