Την προετοιμασία για την χρηματοδότηση δύο δράσεων για τη δημιουργία «Κοιλάδων υδρογόνου» μικρής κλίμακας στην Ελλάδα, σε Κόρινθο και Κρήτη, ξεκίνησε η «Clean Hydrogen Joint Undertaking», στα πλαίσια προώθησης της στρατηγικής για την ανάπτυξη της αγοράς καθαρού υδρογόνου στην Ευρώπη. Πρόκειται για έργα με παραγωγική ικανότητα και κατανάλωση τουλάχιστον 500 τόνων πράσινου υδρογόνου σε ετήσια βάση, ενώ το ύψος της χρηματοδότησης σε αυτό το στάδιο ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έχει ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής συμφωνίας χρηματοδότησης μεταξύ των αρμόδιων αρχών της ΕΕ και των κοινοπραξιών, με σκοπό να ολοκληρωθούν μια σειρά πρακτικά ζητήματα και να ξεκινήσουν επίσημα οι δράσεις.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εστιάζει σε περιοχές όπου η εφοδιαστική αλυσίδα του υδρογόνου είτε ακόμη δεν υπάρχει, είτε βρίσκεται σε πρωτόλειο επίπεδο ανάπτυξης. Πλην της ελληνικής συμμετοχής, η πρόσφατη απόφαση της Clean Energy Partnership περιλαμβάνει ανάλογα έργα σε Βουλγαρία (Στάρα Ζαγόρα), Ιρλανδία (Garlway), Ιταλία (Λομβαρδία), Τουρκία (Νότιος Μαρμαράς) και Λουξεμβούργο.
Τί είναι οι «Κοιλάδες Υδρογόνου»;
Σύμφωνα με το Energypress, οι κοιλάδες υδρογόνου είναι τοπικά οικοσυστήματα που περιλαμβάνουν την παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου, καθώς και πλήθος τελικών χρήσεων, όπως είναι οι μεταφορές και η βιομηχανία. Το υδρογόνο θεωρείται βασικός πυλώνας της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτό δεν παράγει ρύπους, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας. Μια κοιλάδα υδρογόνου μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με άλλα στοιχεία: παραγωγή πράσινης ενέργειας, υποδομές αερίου, δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, μπαταρίες κά.
ΥΓ.: Μεταξύ 2.150-2.500 MW καθορίζεται με πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) το περιθώριο εγκατάστασης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Κρήτη, μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα.