26.6 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Χρυσό βραβείο για το ελαιόλαδο Ζάκρου – Ο συνεταιρισμός έχει διαθέσει τη μισή ποσότητα και σε καλές τιμές

Ημερομηνία:

Ακόμα μία σημαντική διάκριση απέσπασε το εξαιρετικό ελαιόλαδο που παράγεται στην περιοχή της Ζάκρου του Δήμου Σητείας. Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Ζάκρου συμμετείχε στην πρόσφατη διοργάνωση των Athens Fine Food Awards 2023, λαμβάνοντας το Χρυσό βραβείο για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία ADELΦΟΣ !

Τα Athens Fine Food Awards όπως αναφέρεται, είναι τα σημαντικότερα βραβεία ποιότητας και γεύσης προϊόντων τροφίμων μικρής παραγωγής, με έδρα την Ελλάδα. Αποτελούν οργανωμένη προσπάθεια για την συγκέντρωση, καταγραφή και προβολή προϊόντων τροφίμων Ελλήνων παραγωγών καθώς και την ουσιαστικότερη διοργάνωση αξιολόγησης και επιβράβευσης της προσπάθειας τους. Τα βραβεία ποιότητας και γεύσης τροφίμων απευθύνονται σε όλους τους παραγωγούς της Ελλάδας.

Αξίζει να αναφερθεί, κάτι που αποδεικνύει και την σταθερά ανοδική πορεία του προϊόντος και του Συνεταιρισμού της Ζάκρου, ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ADELΦΟΣ ήρθε πέρυσι πρώτο στην κατηγορία του στις προτιμήσεις των Σεφ, που το δοκίμασαν σε τυφλή μαγειρική δοκιμασία στα Chefs’ Choice Awards 2022.

Έχοντας πάντα ως κύριο στόχο την ποιότητα του ελαιολάδου, ο Συνεταιρισμός της Ζάκρου σε συνεργασία με τους παραγωγούς, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, οι οποίες αποδίδουν καρπούς -όπως αναδεικνύεται- και από την πρόσφατη χρυσή βράβευση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης ADELΦΟΣ. Είναι μέσο φρουτώδες ισορροπημένο, μέτρια πικάντικο και πικρό, με αρωματικές νότες από φρεσκοκομμένο γρασίδι, φύλλα ελιάς, άνθη, ξηρούς καρπούς και βότανα. Λόγω του ντελικάτου και ευέλικτου χαρακτήρα του με τις χαρακτηριστικές αρωματικές νότες της Ζάκρου, προτιμάται από πολλές δημιουργικές κουζίνες υψηλών ταχυτήτων του εξωτερικού.

Χρυσό

Όπως αποτυπώνεται και στο λογότυπο των προϊόντων, σύμβολο είναι τα Μινωικά Δελφίνια, αφιερωμένο στη φιλία. Και τούτο όπως επισημαίνεται, δεδομένου ότι η ομοψυχία των παραγωγών του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Ζάκρου και οι μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας με τους επισκέπτες της Ζάκρου και τους καταναλωτές του ελαιολάδου της, ενέπνευσαν την σχεδίαση της σειράς ADELΦΟΣ, με έμβλημα τα δελφίνια όπως αποτυπώθηκαν στις Μινωικές τοιχογραφίες. Το δελφίνι, διαχρονικό σύμβολο φιλίας και χαράς, ελληνικότητας, καλοκαιριού, φωτός και ίασης, συντρόφευε τον άνθρωπο στα ταξίδια εμπορίου και αναψυχής του στην ηλιόλουστη Μεσόγειο και όχι μόνο, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ταξίδια που συνδέουν όλο τον κόσμο με καλή τροφή όπως το ελαιόλαδο που για τον οργανισμό είναι παραπάνω από φίλος, είναι ADELΦΟΣ.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ιδιαίτερα σημαντική βράβευση του προϊόντος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Ζάκρου κ. Βασίλης Κατσικαλάκης σημείωσε: «Στην έκθεση Τροφίμων και Ποτών, που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα και πραγματοποιήθηκε για ένατη συνεχή χρονιά, ο Συνεταιρισμός μας έλαβε το χρυσό, το πρώτο βραβείο στην κατηγορία ελαιολάδου, γεύση και ποιότητα. Είναι μία σημαντική διάκριση, για τον Συνεταιρισμό μας, για τους παραγωγούς μας.

Διότι στόχος μας ήταν, είναι και θα είναι και τα επόμενα χρόνια να παράγουμε μία εξαιρετική ποιότητα λαδιού ώστε να μπορούμε να το διαθέτουμε στις αγορές χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και να μένουν ικανοποιημένοι οι πελάτες μας και οι καταναλωτές. Είναι λοιπόν μία επιβράβευση για να μπορούμε να συνεχίσουμε και ακολούθως με στόχο να παράγουμε ένα προϊόν εξίσου καλό όσο αυτό το οποίο βραβεύτηκε στην έκθεση τροφίμων και ποτών στην Αθήνα. Ο λόγος για το τυποποιημένο ελαιόλαδο, που διαθέτουμε στην αγορά τα τελευταία χρόνια με την επωνυμία ADELΦΟΣ για το οποίο έχουμε καταβάλει μία προσπάθεια να είναι ακόμα καλύτερο από τα υπόλοιπα προϊόντα που διαθέτουμε στην αγορά υψηλών προδιαγραφών. Νομίζω ότι αυτό κατά ένα μέρος το έχουμε καταφέρει», τόνισε ο κ. Κατσικαλάκης.

Για τη διατήρηση της ποιότητας

Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Ζάκρου έχει μία εξελικτική πορεία, σταθερά ανοδική. Τούτο δεν είναι απλό ούτε εύκολο. «Η προσπάθεια που καταβάλουμε τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε και τα επόμενα εστιάζει στην παραγωγή ενός προϊόντος εξαιρετικά ποιοτικού. Δεν είναι γενικότερα μία εύκολη προσπάθεια. Απαιτεί χρόνο, κόπο… Κι από εμάς ως συμβούλιο του Συνεταιρισμού και από τους παραγωγούς, χωρίς τη βοήθεια, των οποίων δε μπορεί να παραχθεί το προϊόν που επιθυμούμε. Σίγουρα είναι μία δύσκολη προσπάθεια. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η διατήρηση της ποιότητας είναι κάτι δύσκολο, χρονοβόρο και κοστοβόρο.

Και θα έπρεπε αυτό να το έχουν αντιληφθεί και οι κυβερνώντες διαχρονικά και να στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες. Να μην μένουν μόνο, όποτε βολεύει στα λόγια για τον “χρυσό της Κρήτης”και τον “χρυσό της Ελλάδας” αναφερόμενοι στο ελαιόλαδο, αλλά να στηρίζουν εμπράκτως το προϊόν και τους παραγωγούς. Διότι διαφορετικά τα λόγια για τους παραγωγούς δεν έχουν κάποια πρακτική αξία. Χρειάζεται λοιπόν η πολιτεία και οι αρμόδιοι παράγοντες να ευαισθητοποιηθούν και να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα προβλήματα του κλάδου γιατί έχουμε πάρα πολλά και κακώς που δεν έχουν επιλυθεί τόσα χρόνια», τόνισε.

Για τις επιδοτήσεις

Προβλήματα τωρινά και ανοικτά ζητήματα επί σειρά ετών υπάρχουν, από το κόστος παραγωγής, την έλλειψη εργατών γης, τις αποζημιώσεις λόγω καιρικών φαινομένων, την φορολογία των αγροτών και παραγωγών, το θέμα των επιδοτήσεων κι άλλα.

«Για το θέμα των επιδοτήσεων», συνέχισε ο κ. Κατσικαλάκης, «χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι δεν έχει επιλυθεί τα τελευταία χρόνια, η ελιά δεν επιδοτείται σαν δενδρώδης καλλιέργεια. Στην Κρήτη για παράδειγμα όλο το νησί καλύπτεται από ελαιόδεντρα που είναι και σε δύσβατες περιοχές. Θα έπρεπε να επιδοτούνται -κι όχι να κόβονται κάθε χρόνο οι επιδοτήσεις. Αυτά τα θέματα είναι πολύ σημαντικά και μπορούν να επιλυθούν σε ευρωπαϊκό, αλλά και κρατικό κυρίως επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία για παράδειγμα, η οποία έχει μεγαλύτερη παραγωγή από εμάς, έχει καταφέρει να δίδονται περισσότερες επιδοτήσεις και να στηρίζει περιοχές δύσβατες, όπως έχουμε και στην Κρήτη. Όσοι έχουν κάτω από τέσσερα στρέμματα, δεν επιδοτούνται. Θα έπρεπε να επιδοτούνται όλοι οι παραγωγοί. Ιδιαίτερα όσοι έχουν καλλιέργειες σε δύσβατα σημεία, ώστε να συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια να καλλιεργούν. Είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την παραγωγή αλλά και για τον τόπο, για το κλίμα.

"google ad"

Δηλαδή πρέπει να καταβάλλουμε κι εμείς προσπάθεια, αλλά χρειαζόμαστε και την στήριξη του κράτους. Κι έχουμε πολλές φορές απευθυνθεί σε αυτό σαν ενώσεις παραγωγών, ως συνεταιρισμοί, αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε να γίνονται πολλά πράγματα».

Ποσότητα και ποιότητα

Παράλληλα ερωτηθείς σχετικά για την φετινή ελαιοκομική σαιζόν όσον αφορά τον Αγροτικό Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Ζάκρου, ο κ. Κατσικαλάκης ανέφερε ότι η παραγωγή ήταν περίπου 700 τόνοι (η περυσινή ήταν μεγαλύτερη) και η ποιότητα πολύ καλή.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω των δακοπροσβολών, που είναι επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς θα μας ταλαιπωρήσει και τα επόμενα, το παραγόμενο ελαιόλαδο φέτος ήταν εξαιρετικής ποιότητας.

Μέχρι τώρα έχουμε διαθέσει στην αγορά περίπου τη μισή ποσότητα, στο εσωτερικό κι εξωτερικό. Οι τιμές είναι πάνω από τα 5 ευρώ και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί αυτό και θα διαθέσουμε και την υπόλοιπη ποσότητα σε καλές τιμές. Αυτό είναι σημαντικό, το γεγονός δηλαδή ότι φέτος το προϊόν έχει μία ικανοποιητική τιμή, δεδομένης της αύξησης του κόστους παραγωγής, της καλλιέργειας, των εφοδίων, των λιπασμάτων κλπ», κατέληξε ο κ. Κατσικαλάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

anatolh.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...