22.8 C
Chania
Sunday, May 26, 2024

Στην Κρήτη οι πρώτες «Κοιλάδες Υδρογόνου»

Ημερομηνία:

Την προετοιμασία για την χρηματοδότηση δύο δράσεων για τη δημιουργία «Κοιλάδων υδρογόνου» μικρής κλίμακας στην Ελλάδα, σε Κόρινθο και Κρήτη, ξεκίνησε η «Clean Hydrogen Joint Undertaking», στα πλαίσια προώθησης της στρατηγικής για την ανάπτυξη της αγοράς καθαρού υδρογόνου στην Ευρώπη. Πρόκειται για έργα με παραγωγική ικανότητα και κατανάλωση τουλάχιστον 500 τόνων πράσινου υδρογόνου σε ετήσια βάση, ενώ το ύψος της χρηματοδότησης σε αυτό το στάδιο ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έχει ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής συμφωνίας χρηματοδότησης μεταξύ των αρμόδιων αρχών της ΕΕ και των κοινοπραξιών, με σκοπό να ολοκληρωθούν μια σειρά πρακτικά ζητήματα και να ξεκινήσουν επίσημα οι δράσεις.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εστιάζει σε περιοχές όπου η εφοδιαστική αλυσίδα του υδρογόνου είτε ακόμη δεν υπάρχει, είτε βρίσκεται σε πρωτόλειο επίπεδο ανάπτυξης. Πλην της ελληνικής συμμετοχής, η πρόσφατη απόφαση της Clean Energy Partnership περιλαμβάνει ανάλογα έργα σε Βουλγαρία (Στάρα Ζαγόρα), Ιρλανδία (Garlway), Ιταλία (Λομβαρδία), Τουρκία (Νότιος Μαρμαράς) και Λουξεμβούργο.

Τί είναι οι «Κοιλάδες Υδρογόνου»;

Σύμφωνα με το Energypress, οι κοιλάδες υδρογόνου είναι τοπικά οικοσυστήματα που περιλαμβάνουν την παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου, καθώς και πλήθος τελικών χρήσεων, όπως είναι οι μεταφορές και η βιομηχανία. Το υδρογόνο θεωρείται βασικός πυλώνας της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτό δεν παράγει ρύπους, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας. Μια κοιλάδα υδρογόνου μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με άλλα στοιχεία: παραγωγή πράσινης ενέργειας, υποδομές αερίου, δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, μπαταρίες κά.

ΥΓ.: Μεταξύ 2.150-2.500 MW καθορίζεται με πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) το περιθώριο εγκατάστασης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Κρήτη, μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ