19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα

Ημερομηνία:

Ήπια τα συμπτώματα του ασθενούς – Τι ανακοίνωσε ο Θ. Πλεύρης και ο Θ. Ζαούτης στην ενημέρωση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στην Κρήτη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης στην έναρξη της ενημέρωσης για την εξειδίκευση των νέων μέτρων του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Πρόκειται – όπως είπε – για έναν άνδρα, ελληνικής καταγωγής που ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Νότια Αφρική και παραμένει στην Κρήτη.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτης στη συνέχεια, ο ασθενής έφτασε στην Κρήτη στις 26 Νοεμβρίου και στο αεροδρόμιο υποβλήθηκε σε έλεγχο rapid test, το οποίο και ήταν αρνητικό. Στη συνέχεια όμως άρχισε να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα με αποτέλεσμα να υποβάλλεται καθημερινά σε έλεγχο rapid test το οποίο προέκυψε τελικά θετικό στις 29 Νοεμβρίου. Ο μοριακός έλεγχος pcr που ακολούθησε έδωσε αποτελέσματα ύποπτα για τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί.

Ακόμη ο κ. Ζαούτης, τόνισε ότι η ιχνηλάτηση των επαφών του έχει ολοκληρωθεί και όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με τον ασθενή ελέγχονται καθημερινά με τεστ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ασθενής ο οποίος παραμένει σε καραντίνα, εξακολουθεί να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα.

Στη συνέχεια ο Θανάσης Πλεύρης εξειδίκευσε τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών αρχής γενομένης από τις 16 Ιανουαρίου. Η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για ένα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε ότι το διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου «ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...