20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Στην Περβολίτσα Ακρωτηρίου, εκεί που θα μπορούσαν να είχαν γίνει τα γυρίσματα της σειράς Lost | Φωτός

Ημερομηνία:

«Σα κάτι να έχει συμβεί εδώ, κάτι νοσηρό». Αυτό μου είπε ο φίλος μου που με κάλεσε να επισκεφθούμε την εγκατελειμμένη κατασκήνωση στην Περβολίτσα Ακρωτηρίου.

Η Περβολίτσα Ακρωτηρίου είναι περισσότερο γνωστή για την παλιά εκκλησία της Παναγιάς αλλά και τη μοναδική στο Ακρωτήρι πηγή νερού. Όμως, παλιότερα, είχε και μία κατασκήνωση που κάθε καλοκαίρι έσφυζε από ζωή από παιδιά που έκαναν τις διακοπές τους εκεί.

Τώρα, η κατασκήνωση έχει εγκαταλειφθεί.

LO017261

Η τοποθεσία, ναι, είναι πανέμορφη. Η πανοραμική θέα από τη μία όχθη προς τη θάλασσα και από την άλλη προς τα χιονισμένα βουνά, πλαισιώνεται από ψηλά δέντρα και το κλασσικό κρητικό θαμνώδες τοπίο που δίνει μία αγριάδα, δημιουργεί μία ατμόσφαιρα βγαλμένη σα από κάποιο επικό γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε.

Αυτή το άγριο τοπίο που γίνεται μυστήριο, όταν το σκηνικό συμπληρώνεται από μισογκρεμισμένα κτίρια, στύλους που στέκουν όρθιοι δίχως να φανερώνουν το σκοπό τους, τοίχους γεμάτους από σημάδια πυροβολισμών, όγκους από μπετόν σε σχήμα κυκλικό ή πολυγωνικό και αποθήκες μέσα σε χαράδρες που δε φανερώνουν το σκοπό τους.

LO017257

Δεν ξέρω αν είχε γίνει κάτι νοσηρό εδώ, και όταν αντίκρυσα αυτές τις εικόνες δε γνώριζα τους λόγους που σταμάτησε να λειτουργεί η κατασκήνωση. Πάντως, αυτά που βλέπεις, σε καλούν να παραμείνεις σε επαγρύπνση και εξάπτουν τη φαντασία.

Όλα όμως έχουν μια λογική εξήγηση.

LO017365

Μετά από σχετική έρευνα έμαθα ότι η κατασκήνωση άνηκε και συνεχίζει να ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος.

Όπως μου εξήγησαν από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, η κατάσταση στο σημείο δε μπορεί να είναι ελεγχόμενη επειδή είναι αρκετά απομακρυσμένη. Πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν εκεί για κυνήγι.

LO017382

Αρκετοί επίσης κατευθύνονται και προς το εκκλησάκι της Παναγιάς που βρίσκεται στο τέλος του δρόμου αλλά και για ψάρεμα στη θάλασσα.

"google ad"

Ο χώρος εγκαταλείφθηκε όταν μεταφέρθηκαν οι κατασκηνώσεις στον Άγιο Παύλο, στα Χωραφάκια Ακρωτηρίου.

LO017346

Πριν κάμποσα χρόνια υπήρχαν σχέδια να τοποθετηθούν στην περιοχή φωτοβολταϊκά, είχε ακόμα ακουστεί ότι θα γινόταν κοιμητήριο. Λόγω κρίσης δεν προχώρησε κανένα σχέδιο. Ο χώρος λοιπόν παραμένει αναξιοποίητος.

Όπως μας είπαν «εδώ κινδυνεύει να πέσει το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, με ιστορία τεσσάρων αιώνων, πώς θα πάμε να φτιάξουμε κάτι στο οποίο δε μένουμε;»

Το μυστήριο λοιπόν λύθηκε. Κι εφόσον επισκεφθείτε την περιοχή, μπορεί να μη βρείτε κάποιον επιζώντα της σειράς Lost, αλλά οι εικόνες που θα αντικρύσετε θα σας αποζημιώσουν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Χανίων – Ομιλητής στο 1ο Hellenic Water Forum

Στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή 19/04/2024, ο Δήμαρχος Χανίων,...

«Δεν είμαστε σαν τους Ναζί» – «Θερμό επεισόδιο» Νετανιάχου – Μπέρμποκ για τον λιμό στη Γάζα

Μια συνομιλία μεταξύ του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και...

Politico: Γιατί ο Τραμπ μισεί την Ουκρανία

“O Ντόναλντ Τραμπ δεν συγχωρεί και δεν ξεχνά εύκολα”....