19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Στη Βάση της Σούδας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αμερικάνο πρέσβη

Ημερομηνία:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μετέβη σήμερα Πέμπτη στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Βάσης των ΗΠΑ στη Σούδα, αποδεχόμενος πρόσκληση που έλαβε από τον Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ, επ’ ευκαιρία της επίσκεψης που πραγματοποίησε Αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών με επικεφαλής τον κ. Σαλούντ Καρμπαχάλ.

Ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, μαζί με τους ξένους επίσημους ενημερώθηκαν από τον Διοικητή του ΚΕΝΑΠ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής) για την αποστολή και τη λειτουργία του Συμμαχικού πολυεθνικού και διακλαδικού κέντρου εκπαιδεύσεως που λειτουργεί στην Κρήτη.

Στην ομιλία που απηύθυνε ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε τη σημασία της στρατηγικής σχέσεως ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, η οποία βασίζεται σε κοινές ιστορικές και πολιτικές αξίες. Προέβη επίσης, σε σύντομη παρουσίαση της καταστάσεως ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και των υποστηρικτικών ενεργειών της χώρας μας προς την Ουκρανία, για την προάσπιση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητός της.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που αποδεικνύεται από τη συνέπεια στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

 

Σημείωσε μάλιστα πως η χώρα μας καταδικάζει αναθεωρητικές και παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά τον σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε τα μέλη της Αντιπροσωπείας του Κογκρέσου, επισημαίνοντας τη σημασία της επίσκεψής τους στην Χώρα μας, στο πλαίσιο της στενής και διαρκώς εξελισσόμενης στρατηγικής σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ. Αναφέρθηκε στις συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις της στην ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική και στις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της υπογραφής της Εφαρμοστικής Διευθέτησης [Implementing Arrangement (IA)] της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA) όπως και στην αυξανόμενη συχνότητα και διάρκεια κοινών δράσεων, συνεργασιών και επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε την εποικοδομητική συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, σε επίπεδο Διεθνών Οργανισμών, που εκφράζεται με την ενεργό συμμετοχή τους στις δράσεις και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ. Επεσήμανε επίσης τις Στρατιωτικές Συνεργασίες και τα εταιρικά σχήματα που έχουν αναπτυχθεί σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο με Χώρες των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και διασφάλιση του ρόλου της Ελλάδος ως αξιόπιστου συμμάχου, εταίρου και πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

Στο πλαίσιο της επισκέψεως, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στη Βάση της Σούδας. (U.S. Naval Support Activity (NSA) Souda Bay).

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...