13.8 C
Chania
Thursday, December 18, 2025

Στη Βουλή από την Ελληνική Λύση η «αποκατάσταση της Ενετικής έπαυλης Ροδωπού Χανίων»

Ημερομηνία:

Με ερώτησή του ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Γραμμένος προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Εσωτερικών και Τουρισμού ζητά απαντήσεις σχετικά με την αποκατάσταση της Ενετικής έπαυλης Ροδωπού Χανίων.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Η Ενετική Έπαυλη (Σενεκιάνα) Ροδωπού, στη ΔΕ Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά Χανίων, αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα αγροτικής έπαυλης της εποχής της Ενετοκρατίας. Η Έπαυλη με τις εντυπωσιακές καμάρες, που αρχικά χρησιμοποιούνταν ως κατοικία Ενετών αρχόντων και αργότερα ως αποθήκη, θεωρείται μνημείο αρχιτεκτονικής, σώζεται όμως ασκεπής μετά την κατάρρευση της οροφής της. Έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 120/Β’/22-3-1982) και έχει κηρυχθεί απαλλοτριωτέο (ΦΕΚ 902/Δ710-12-1991).

Αν και έχει ολοκληρωθεί ήδη από το 2019 η επικαιροποίηση των απαραίτητων μελετών του κτιρίου από την Εφορία αρχαιοτήτων Χανίων, όπως πληροφορούμαστε σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ωστόσο οι εργασίες αναστήλωσης – αναπαλαίωσης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς η αποκατάστασή του δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Ο Δήμος Πλατανιά αιτείται την άμεση αποκατάσταση της Έπαυλης, αφού αποτελεί εξαιρετικής σημασίας ιστορικό μνημείο και ταυτόχρονα σπάνιο τουριστικό αξιοθέατο και πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών στην ευρύτερη περιοχή και γενικότερα στο νησί της Κρήτης.

Είναι πλέον καιρός κατά τη γνώμη μας αλλά κυρίως κατά τη βούληση των κατοίκων της περιοχής που εκφράζεται μέσω της Δημοτικής αρχής του τόπου, να επιληφθείτε την αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίησή της.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση – αναπαλαίωση της Έπαυλης Senekjana, ώστε το ιστορικό αυτό μνημείο να πάψει να παραμένει σε ερειπιώδη κατάσταση με κίνδυνο να καταρρεύσει εντελώς, αλλά να αξιοποιηθεί κατάλληλα τόσο πολιτισμικά όσο και τουριστικά και οικονομικά;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Οι «ιπτάμενοι» της ΕΜΑΚ σε ρόλο Άη Βασίλη – Μια επιχείρηση ελπίδας στο ΠαΓΝΗ

Μια διαφορετική «επιχείρηση» διάσωσης, αυτή τη φορά με στόχο...

Φιλανθρωπική δράση ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με Σύλλογο Ορίζοντα

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Συλλόγου "Ορίζοντας" χριστουγεννιάτικη δράση...