22.8 C
Chania
Monday, September 30, 2024

Στη Βουλή ο έλεγχος της τροφής που προσπαθούν να επιβάλουν πολυεθνικές εταιρείες

Ημερομηνία:

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε χθες γραπτή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Α.Τσαυτάρη σχετικά με τον έλεγχο της τροφής που προσπαθούν να επιβάλουν πολυεθνικές εταιρείες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Ο πόλεμος για τον έλεγχο της τροφής κλιμακώνεται. Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους αγρότες καθώς πολυεθνικές εταιρείες προσπαθούν να εξασφαλίσουν το μονοπώλιο διάθεσης των σπόρων. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά γίνεται αδύνατο για τους αγρότες να κρατάνε και να αναπαράγουν σπόρους, αλλά πρέπει πάντα να τους αγοράζουν.

Ο έλεγχος της τροφής, αφού περί αυτού πρόκειται, θα παραδώσει την επάρκεια τροφής στους κερδοσκόπους αφού θα ελέγχουν την παραγωγή αγροτικών προϊόντων σε κάθε στάδιο (σπόροι, απαιτούμενα λιπάσματα και φυτοφάρμακα κ.λ.π.) ενώ μία μη προβλέψιμη επιδημία θα έχει άμεσες συνέπειες στη σίτιση ακόμη και εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως. Η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού έχει παίξει σημαντικό ρόλο διασώζοντας φυτά της ελληνικής βιοποικιλότητας, που απειλούνταν υπό εξαφάνιση τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει συγκεντρώσει πάνω από 14.500 πολύτιμους σπόρους άγριων και καλλιεργούμενων συγγενών φυτών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε κ. Υπουργέ:

–           Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών στα θέματα που αφορούν τη διατροφή και την υγεία αυτών.

–           Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε να μην κλείσει η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού, η οποία αποτελεί το «θησαυροφυλάκιο» των φυσικών μας σπόρων;»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε...

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται...

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε...